πίσω

Μια πιο προσεκτική ματιά στη Νίκη της Σαμοθράκης 

Το ένδυμα - Η στάση -Η βάση με τη μορφή πλοίου-Η δομή του μνημείου-Το πλαίσιο-Ανακάλυψη και αποκατάσταση-Το ιερό- Προέλευση και χρονολόγηση- Νίκες και Άγγελοι 

 

 

Ανάλυση  στις  πτυχώσεις του ενδύματος  

Το μνημείο αποτελείται από ένα άγαλμα με φτερωτή γυναικεία μορφή την Νίκη την αγγελιοφόρο θεά και μια βάση με τη μορφή της πλώρης πλοίου, όπου στέκεται πάνω σε ένα χαμηλό βάθρο .Συνολικά, το έργο μετρά 5,57 μ. σε ύψος.  

Το άγαλμα, κατασκευασμένο από λευκό  μάρμαρο Πάρου, έχει ύψος  2,75 μ., συμπεριλαμβανομένων των φτερών. Η βάση 2,01 μ. και το βάθρο 36 εκ , είναι σμιλεμένο από γκρι λευκό μάρμαρο από τα λατομεία του /της Λάρτου στο νησί της Ρόδου . Το πιο σκούρο χρώμα σε αντίθεση με το λευκό μάρμαρο του αγάλματος, ενισχύεται από  μια πατίνα που έχει σχηματισθεί πλέον σε όλη την επιφάνεια του μνημείου.  

Η Νίκη εμφανίζεται  φορώντας ένα μακρύ  χιτώνα, από εκλεκτά υφάσματα, που πέφτει σε πτυχώσεις στα πόδια της. Για να κοντύνει το φόρεμα , το ύφασμα μαζεύεται από έναν ιμάντα, κρυμμένο από τις πτυχές και που κρέμονται πάνω από τους γοφούς. Ο χιτώνας συγκρατείται στη θέση του από ένα δεύτερο ιμάντα κάτω από το στήθος. Οι ρέουσες γραμμές του ενδύματος απεικονίζεται με μεγάλη δεξιοτεχνία. Το ύφασμα πάνω από το στομάχι και τον αριστερό μηρό είναι διαφανές ακουμπισμένο  πάνω στο σώμα  και με πτυχώσεις  και παρόλα αυτά  διαφαίνεται το δέρμα από κάτω.  

Το ελαφρύ ύφασμα συσσωρεύεται  σε στενές πτυχώσεις στις πλευρές της μορφής, ενώ το μπροστινό μέρος του αριστερού ποδιού είναι σκαλισμένο με τομές στην επιφάνεια για να δημιουργήσει την οπτική αίσθηση  με την  επίδραση του φωτός ως ύφασμα με πτυχώσεις . Ο χειρισμός του χιτώνα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις παχιές , βαθιά χαραγμένες δρομικές   πτυχώσεις του μανδύα ή ιματίου , το οποίο καλύπτει μέρος του χιτώνα .

 Η εξελιγμένη μορφή των πτυχώσεων του μανδύα γίνονται σαφείς όταν η εξωτερική και εσωτερική επισημαίνονται με μπλε και κόκκινο χρώμα, σύμφωνα με τις πτυχώσεις του υφάσματος.

 Το ιμάτιο, φοριέται τυλιγμένο σε ρολό γύρω από τη μέση, έχει χαλαρώσει στο αριστερό ισχίο της μορφής

 Μια μεγάλη συγκέντρωση των πτυχώσεων έχουν γλιστρήσει ανάμεσα στα πόδια της μορφής, αφήνοντας το αριστερό ισχίο και το πόδι ακάλυπτο. 

Το δεξιό ισχίο και το πόδι καλύπτονται κατά ένα μέρος ,το υπόλοιπο το καλύπτει το εσωτερικό χιτώνιο. Ο μανδύας στην απόληξη είναι ανοιχτός, με μια πτυχή του υφάσματος να ανεμίζει πίσω από το σχήμα, έτσι ώστε να βλέπουμε το εσωτερικό του υφάσματος. 

Ο λυμένος μανδύας συγκρατείται κολλημένος πάνω στο σώμα της Νίκης από την μεγάλη  δύναμη του ανέμου.

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock