πίσω

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΙΦΝΟΥ

Η Σίφνος μπορεί να χαρακτηριστεί ολόκληρη ως ένα αρχαιολογικό μνημείο καθώς από ανασκαφές έχει προκύψει ότι κατοικείται από τη Νεολιθική περίοδο (7000-3000π.Χ.).

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στη Σίφνο είναι η Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Στον λόφο υπάρχει και το εκκλησάκι του Άγιο Ανδρέα (1701).Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τείχους (12ος αιώνας π.Χ.), που περιβάλλει την ακρόπολη. Εντός του, ήλθαν στο φως τα ερείπια τουλάχιστον πέντε οικοδομημάτων, μάλλον κατοικιών, από τις οποίες τουλάχιστον μία ανάγεται στη μυκηναϊκή εποχή. Οι άλλες φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα που στεφανώνει την Ακρόπολη και είναι ορατή από μακριά.

Με την ανασκαφική έρευνα στο δασώδη λόφο του Αγίου Ανδρέα Σίφνου ήλθε στο φως το μυκηναϊκό εξωτερικό τείχος, μήκ. 300 μ., έως το ύψος των 3 μ., η τάφρος ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό τείχος, καθώς και ορθογώνιος πύργος της οχύρωσης. Όσον  αφορά στην πόλη των ιστορικών χρόνων, αποκαλύφθηκε ο πυκνός πολεοδομικός ιστός της αρχαϊκής φάσης, οικοδομήματα παλαιότερων φάσεων, καθώς και το ιερό, από το οποίο προήλθαν αξιόλογα κινητά ευρήματα.

Σίφνος, Άγιος Ανδρέας. Κύλικα Υστεροελλαδικής IIIΒ περιόδου (Μυκηναϊκή Οικία Η) και υδρία Υστεροελλαδικής IIIΓ περιόδου (περιοχή Μυκηναϊκής Οικίας Η). 

Η ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα -Κάστρο του Άι-Ντριά

 

Η θέση είναι διαλεγμένη και λόγο του ύψους του 400 μ. το σημείο όπου έκτισαν την ακρόπολη ήταν περίβλεπτο καθιστώντας το στρατηγικό σημείο και από το σημείο αυτό μπορούσαν να ελέγχουν τις θαλάσσιες οδούς περιμετρικά νότια ανατολικά δυτικά και εν μέρει προς βορά .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

 

Σίφνος, Άγιος Ανδρέας. άποψη του εξωτερικού οδοντωτού τείχους της υστεροκυκλαδικής ακρόπολης. Δεξιά εσωτερικός  ανασκαφικός χώρος. ΚΑ' ΕΠΚΑ. ΥΠΠΟ/ΤΑΠ

 

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα ΦωτογραφίεςΜυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα ΦωτογραφίεςΜυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα ΦωτογραφίεςΜυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα ΦωτογραφίεςΜυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα ΦωτογραφίεςΜυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα ΦωτογραφίεςΜυκηναϊκή Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα ΦωτογραφίεςΣίφνος αρχαιολογικοί χώροι | Αρχαία ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο | ΣΙΦΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

 

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μεγάλο μέρος μυκηναϊκού τείχους του 12ου αι. π.Χ. και μέσα από αυτό ερείπια κτισμάτων, πιθανών κατοικιών. Οι ανασκαφές απέδειξαν τη συνεχή κατοίκηση από τους Μυκηναϊκούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους.

ΤΕΛΟΣ

ΚΕ΄ΕΠΚΑ  ΥΠΠΟ

ΠΑΝΟΡΑΜΙΟΝ

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock