πίσω

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ  

Η Βυζαντινή τέχνη για  τη γλυπτική αναπτύσσεται μετά τα ακόλουθα δύο ιστορικά γεγονότα:

Μετά το Διάταγμα των Μεδιολάνων από το 313, το τέλος του διωγμού των Χριστιανών και μετά την νομιμοποίηση της  νέας θρησκείας, και την μεταφορά  στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα πια , στην Κωνσταντινούπολη το 330 μ.Χ., Η

 Κωνσταντινούπολη έγινε η νέα, ακμάζουσα πόλη και το  καλλιτεχνικό κέντρο, το οποίο προσπάθησε να επισκιάσει το ξεθώριασμα λαμπρότητας της ρωμαϊκής παράδοσης, και την υπεροχή της να έχει ενταθεί μετά την κατοχή άλλων κέντρων στους επόμενους αιώνες από τους Άραβες (Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια), και των Γότθων (Ρώμη).
Το Βυζάντιο δεν δημιούργησε έναν πλήρες τρόπο (δηλαδή, για προβολή από όλες τις πλευρές), μνημειακής γλυπτικής, αλλά έχει αναπτύξει ένα νέο είδος ,αυτό που πιο συχνά είχε τον τρόπο να εκτελούνται ανάγλυφα από ελεφαντόδοντο., δύο τεμαχίων. Οι πλάκες ως αναμνηστικό προορίζονται αποκλειστικά για τους πιστούς για  προσωπική κυρίως χρήση ως λατρευτικό στοιχείο ιδιωτικά ή δημόσια , και λειτουργούσε με την παράδοση που υπήρχε με τα ανάγλυφα που κοσμούν τους τάφους - κερδίζοντας ,τα αντικείμενα που κατασκευαζόντουσαν σε αυτή την περίοδο, μεγάλη δημοτικότητα.
Μετά την κατάργηση της εικονομαχίας τον ένατο αιώνα και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης. Μακεδονικής αναγέννησης της  τέχνης δημιουργήθηκαν ενδιαφέροντα έργα της βυζαντινής τέχνης  με ελεφαντόδοντο και ανάγλυφα, με τη μορφή Δίπτυχων  και τρίπτυχων. 

ΕΔΩ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΙΚΡΟ-ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ   

Η ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 

 Η κασετίνα είναι  από ελεφαντόδοντο , μεταλλικό και ξύλινο κιβώτιο, κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος του δέκατου ή στις αρχές του ενδέκατου αιώνα, και τώρα βρίσκεται στο Victoria and Albert Museum , Λονδίνο . Θεωρείται ότι έχουν γίνει για ένα άτομο κοντά στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , και μπορεί να έχει  χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει την μυρωδιά σε  μπουκάλια αρωμάτων ή για κοσμήματα .βρέθηκε να  αργότερα φυλάσσεται στο Θησαυροφυλάκιο στον καθεδρικό ναό στο  Veroli , νοτιοανατολικά της Ρώμης , μέχρι το 1861.

Η κασετίνα είναι κατασκευασμένη από σκαλιστό ελεφαντόδοντο με πάνελ που δείχνει σκηνές από την κλασική μυθολογία . Στο σκέπαστρο είναι μια απεικόνιση της αρπαγής  της Ευρώπης . Στο μέτωπο είναι σκηνές από τις ιστορίες του Βελλεροφόντη και της  Ιφιγένειας . Στο πίσω μέρος είναι μέρος είναι  διονυσιακή πομπή, με δύο ψηφία που προσδιορίζονται ως του Άρη , θεό του πολέμου  και της Αφροδίτης , θεάς  του έρωτα Τα άκρα φέρουν σκηνές του Βάκχου , θεού του κρασιού ,σε ένα άρμα με πάνθηρες , και μια νύμφη ιππεύει  σε τρίτωνα .

Καθώς η αυτοκρατορία είχε εκχριστιανισμένη για αιώνες, αυτά τα παγανιστικά μοτίβα αντιπροσωπεύει πιθανώς αναβίωση με μια  γεύση για το κλασικό στιλ και τις κλασικής  εποχής  εικόνες. 

Ο ΒΕΛΛΕΡΟΦΟΝΤΗΣ

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock