πίσω

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟ 300 μ.Χ. 

Μια σαρκοφάγος από την ‘Όστια , της Ιταλίας, που φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης  απεικονίζει έναν Έλληνα γιατρό στην βιβλιοθήκη του, διαβάζοντας ένα ρολό παπύρου σε ένα γραφείο στο  οποίο και  άλλα ρολά είναι ορατά. Στην κορυφή του πίνακα μια ανοιχτή προθήκη απεικονίζει χειρουργικά εργαλεία. 

 Το άτομο που ήταν ενταφιασμένο εδώ όπως δείχνει και το ανάγλυφο κάθεται  μπροστά σε έναν ανοιχτό πάπυρο σε στάση ανθρώπου μορφωμένου που έχει ήδη γνώση μεγάλη .Το επάγγελμα του αναγνωρίζεται από τα εργαλεία που είναι ανάγλυφα στην σαρκοφάγο ,είναι χειρουργικά εργαλεία ενός γιατρού .

 Το είδος του ρουχισμού και η γλώσσα που χρησιμοποιεί δείχνει καθαρόαιμος έλληνας που φυσικά  ζούσε εδώ στην Ρώμη  .Φυσικά η ελληνική γλώσσα πρέπει να ήταν η κοινή  γλώσσα που ομιλείτο εδώ εκείνη την εποχή ,αλλιώς, εφ’ όσον απευθύνεται στο κοινωνικό σύνολο γιατί να το γράψει ελληνικά  εφόσον οι κοινωνία της εποχής δεν καταλάβαινε την γλώσσα .Η χρονολόγηση έδωσε το έτος 300- 320  μ.Χ. οι Χριστιανοί θα υιοθετήσουν στην τέχνη αυτή , θέτουν δηλαδή  κυματιστά μοτίβα, ή στλεγγίδες, που εμφανίζονται στις πλευρές της σαρκοφάγου". 

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΥΣ  -PORTUS ΣΤΗΝ ΟΣΤΙΑ

 "Αν κάποιος να τολμήσει να θάψει ένα άλλο πρόσωπο μαζί με αυτό, που βρίσκεται εδώ οφείλει να καταβάλει στο ταμείο τρεις φορές δύο χιλιάδες [ό, τι η μονάδα]. Αυτό είναι αυτό που καταβάλλει για να [την πόλη της] Portus, αλλά ο ίδιος δεν θα αντέξει την αιώνια τιμωρία του παραβάτη των τάφων. " 

 

Αυτό το έκθεμα είναι δώρο στο μουσείο του  Mrs. Joseph Brummer και του  Ernest Brummer, στην μνήμη τυο  Joseph Brummer, 1948 (48.76.1)

"Sarcophagus with a Greek physician [Roman; Ostia, Italy] (48.76.1)". In Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000 

 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock