πίσω 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΟΥΤΡΩΝ ΣΤΟ ΙΔΑΛΙΟΝ

Κύπρος

Κύπρος: Στο φως σημαντικό ελληνιστικό και ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών

Ένα σημαντικό Ελληνιστικό και Ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών, δίπλα από τον δρόμο προς το χωριό Λύμπια, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο αρχαίο Ιδάλιο της Κύπρου μεταξύ Λευκωσίας- Λάρνακας.

 

Το συγκρότημα των λουτρών είναι μοναδικό επειδή χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο, πιθανόν στον 3ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε η χρήση του μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο συγκεκριμένα μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ανασκάφηκε λαξευμένο κανάλι που περιείχε μεγάλο αριθμό πήλινων αγωγών.

Η μεγάλη δεξαμενή σώζει τρία διαδοχικά στρώματα υδραυλικού κονιάματος, το κάθε ένα από διαφορετική περίοδο.
Στο λάξευμα με τους πήλινους αγωγούς που μετέφεραν νερό στις εγκαταστάσεις, αλλά και σε γειτονικές τομές, βρέθηκε μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα και πήλινα ειδώλια.

 

ΗΡΑΚΛΗΣ- ΕΥΡΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΑΛΙΟΥ- 2005

Η ανασκαφή έγινε από το Lycoming College, κάτω από τη διεύθυνση της δρος Pamela Gaber.

Εκτός από το σύμπλεγμα του λουτρού, η αποστολή, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, διερεύνησε ναό, γνωστό ως «Ναό των Δύο Θεοτήτων» που είναι αφιερωμένος σε δύο θεότητες οι οποίες αναπαριστώνται με δύο όρθιους λίθους.

Μέσα στον ναό βρέθηκε αριθμός βωμών και λάκκοι ιεροτελεστιών που περιείχαν στάχτη ενώ φέτος αποκαλύφθηκε και σειρά από εντυπωσιακά λαξευτά κανάλια που είχαν διανοιχτεί για να μεταφέρουν νερό και να το κατευθύνουν μέσα σε ένα είδος σπηλαίου λαξευμένου στον φυσικό βράχο, κάτω από το κτήριο του ναού.

 

                      

 

Το ιερό των δύο θεοτήτων στο Ιδάλιο είναι μοναδικό στην Κύπρο.

  

ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΔΕΞΙΑ ΚΕΦΑΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

 

Οι βωμοί του και οι άλλες του θρησκευτικές εγκαταστάσεις διατηρούνται στη θέση τους και ήταν σε χρήση από περίπου το 1050 π.Χ. μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο (1ο αιμ.Χ.).

Είναι φανερό, επισημαίνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ότι ο χώρος αυτός διατήρησε τον ιερό του χαρακτήρα για πολύ καιρό αφού βρέθηκαν αρχαιότητες ευλαβικά θαμμένες μέσα στις Μεσαιωνικές σωρούς από πλίνθους οι οποίες σκέπαζαν το αρχαίο ιερό.

ΕΥΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΑΛΙΟΝ  ΑΡΧ. ΜΟΥΣΕΙΟ- ΚΥΠΡΟΣ

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο χώρος έμεινε άθικτος μέχρι τις ανασκαφές του 1998. Οι εγκαταστάσεις αυτές σχετίζονται με τα λαξεύματα του φυσικού βράχου του 8ου αι. π.Χ. ο οποίος βρίσκεται στον ναό της Μεγάλης Θεάς στην ακρόπολη της αρχαίας Αμαθούντας.

 

                     

ΕΥΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΑΛΙΟΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ –ΒΡΕΤ.ΜΟΥΣΕΙΟ

Είναι φανερό ότι στην Κύπρο υπήρχε μια σύνδεση της λατρείας της Μεγάλης Θεάς, η οποία στη συνέχεια έγινε γνωστή στους Έλληνες ως Αφροδίτη, με το νερό που κυλά μέσα στα βάθη της γης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΣΚΑΦΗ ΤΟΥ 2002 ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΙΔΑΛΙΟΝ

 

Η τρίτη υπό διερεύνηση περιοχή ήταν το Τέμενος του ‘Αδωνη στην Ανατολική Ακρόπολη, στη θέση Μούττη του Αρβίλη.

Στον χώρο αυτό η ομάδα από το Lycoming College διαπίστωσε ότι τα κτίρια που ανασκάφηκαν κατά τις προηγούμενες περιόδους, μεταξύ των οποίων και αυτό στο οποίο βρέθηκε το 2010 σύνολο συμποσίου, ανάγονται στην Κυπρο-Γεωμετρική περίοδο, πιθανόν στον 9ο αι. π.Χ.

ΕΥΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΑΛΙΟΝ

Αυτό αποδεικνύει ότι τουλάχιστον δύο εκ των έξι ναών και ιερών στο αρχαίο Ιδάλιο ήταν σε χρήση για πάνω από 1000 χρόνια.

Το αρχαιότερο δάπεδο είχε κατασκευαστεί πάνω στον ίδιο τον φυσικό βράχο.

 

 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock