πίσω

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΚΥΘΝΟ

Νίκος Κορρές –Αρχαιολόγος

ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΥΘΝΟΥ

Ο σημαντικός ρόλος  της Κύθνου στην εξέλιξη της εποχής του χαλκού και η μεγάλη προσφορά των Δρυόπων στον πολιτισμό του Αιγαίου

Αφιερωμένο σε όλους τους άγνωστους Προμηθείς που έχασαν τη ζωή τους

 από δηλητηρίαση με αρσενικό, κατά τη διάρκεια της χύτευσης του χαλκού.

 

Επιμέλεια κειμένου και ψηφιοποίηση φωτογραφιών: Άρτεμις Καμαρινέα

 

Καρπός ενός οδοιπορικού  που  κυριολεκτικά μέσα από την αναζήτηση προϊστορικών τοποθεσιών όπου τεκμηριώνουν το άγνωστο παρελθόν της Κύθνου μέσα από βιβλία και έρευνες. Όταν λέω «άγνωστο» εννοώ άγνωστο στους πολλούς, γιατί τελικά, τι είναι η αρχαιολογία όταν δεν επικοινωνεί τις ανακαλύψεις της στο λαό του κάθε τόπου, αλλά περιορίζεται στους ειδικούς και μόνον αυτούς?

Εδώ και 80.000 χρόνια, γιά άλλους 100 - 120.000 χρόνια, είμαστε ίδιοι. Εσείς - εγώ και τα 6 δις. κάτοικοι αυτού του πλανήτη. Ίδιες οι συνήθειές μας, ίδιες οι αντιδράσεις μας, ίδιοι οι φόβοι, οι πόθοι μας και οι ανησυχίες μας.

Τα μέσα έχουν αλλάξει και η τεχνολογία έχει αλλάξει, τόσο γρήγορα τα τελευταία 100 χρόνια, που το βιολογικό και συναισθηματικό ρολόι του οργανισμού μας δεν μπορεί να συντονιστεί σ’ αυτούς τους ρυθμούς.

Όλοι θυμόμαστε από τις αφηγήσεις των παπούδων και των γιαγιάδων μας πρίν έρθει ο ηλεκτρισμός στο νησί, τις συνθήκες της ζωής και τους ρυθμούς του τότε.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω, αλλά να εντάξουμε την γνώση και την εξέλιξη σε ανθρώπινα μέτρα, όπως οι πολιτισμοί της προϊστορίας, που εμπρός σε κάθε πρόκληση του περιβάλλοντος και της εξέλιξης της κοινωνίας, αντιδρούσαν προοδευτικά.

Ανακαλύπτοντας την προϊστορική Κύθνο λοιπόν. Ας  την ανακαλύψουμε, γιατί πολύ έχει αμφισβητηθεί αυτό το νησί. Το θεωρούσαν έρημο πριν από την πρώτη χιλιετία π.Χ. Ο Αιγαιακός χώρος θεωρείτο πολιτιστικά ανύπαρκτος και όλα έλεγαν ότι άρχισαν με την κάθοδο των Δωριέων το 1.100 π.Χ. και με δάνεια και εισβολές από την Ανατολή.

Η εικόνα για το Αιγαίο άλλαξε, όταν οι πρωτοπόρες έρευνες των αρχαιολόγων στο τέλος του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, έριξαν φως στο σκηνικό.

Η κατάσταση αυτή όμως για την Κύθνο, καλά κρατούσε. Έπρεπε να έρθει ο Ιούλιος του 1972 για να μεταβληθεί η υποτιμημένη εικόνα της και η προσφορά της στο προϊστορικό Αιγαίο. Ο Kenneth Honeya  ένας Αμερικανός ερευνητής, επισκέπτεται τον Μαρουλά και η μελέτη του δημοσιεύεται στην American Journal of Archaeology. Έτσι η Κύθνος κάνει την είσοδό της στο χώρο της απώτερης προϊστορίας.

Το βίντεο με την ομιλία - παρουσίαση των ευρημάτων της περιοχής από τον αρχαιολόγο μελετητή κ. Νίκο Κορρέ.

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock