πίσω

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΠΕΡΙ ΤΟ  200 Π.Χ.

Ο ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ

Ο Καλλίμαχος ένας διάσημος Έλληνας ποιητής από την Κυρήνη του Λιβυκού  και επικεφαλής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας , συνέταξε έναν κατάλογο των έγγραφων συμμετοχών της, τον οποίο ονόμασε Πίνακες τον τρίτο αιώνα π.Χ. (πίνακες ή λίστες).Είναι ο επιστήμονας που εφηύρε την βιβλιογραφία. 

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Υποθετικά ,με την επέκταση σε 120 βιβλία από πάπυρο , αυτός ο κατάλογος ανήλθε σε μια συστηματική έρευνα της ελληνικής λογοτεχνίας μέχρι την εποχή του. Αντιπροσώπευε επίσης την προέλευση της βιβλιογραφίας. Μόνο λίγα σπαράγματα σώζονται γιατί η ενδεχόμενη καταστροφή της βιβλιοθήκης, σε συνδυασμό με τη διασπορά σε αναφορές σε αυτό και σε άλλα αρχαία έργα, είναι τα μόνα στοιχεία που έχουμε σήμερα  

Οι Βιβλιογραφικές μεθόδους που ανέπτυξε ο Καλλίμαχος έχουν θέση σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη. Μια ανάλυση των οκτώ υπόλοιπων τμημάτων από τους Πίνακες  δείχνει ότι ο Καλλίμαχος :

1  Διαιρεί  τους  συγγραφείς σε τάξεις και μέσα σε αυτές τις κατηγορίες, εάν κρίνεται σκόπιμο, σε υποδιαιρέσεις.

2 Έχει κανονιστεί οι συγγραφείς να τοποθετούνται σε  κατηγορίες ή σε υποδιαιρέσεις με αλφαβητική σειρά.

3 Προστίθεται στο όνομα του κάθε συγγραφέα (αν είναι δυνατόν) και μερικά απο τα προσωπικά δεδομένα.

4 Όπου αναφέρεται  στο όνομα ενός συγγραφέα στους τίτλους των έργων του, εκεί  συνδυάζει έργα του ίδιου είδους σε ομάδες (όχι περισσότερο από ότι μπορεί να συναχθεί από τις οκτώ παραπομπές)

 Και

5 Παρέθεσε στο άνοιγμα μερικά από τα λόγια ,του κάθε έργου, καθώς και την έκταση του, δηλαδή, τον αριθμό των γραμμών" (Blum, σ. 152).

Οι  Πίνακες δεν ήταν ούτε απογραφή ούτε ένας πλήρης κατάλογος των έργων της  βιβλιοθήκης. Δεν ήταν λίστα με όλα τα αντίγραφα ενός έργου που είχε η βιβλιοθήκη ή που ανήκει και δεν δίνουν μια ένδειξη για το πώς να εντοπίσετε ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη αλλά  απαιτούσαν διαβούλευση με την βιβλιοθηκονόμο. Οι  Πίνακες ήταν χτισμένοι  σε προϋπάρχουσες πρακτικές μιας λίστας αποφάσεων (συμπεριλαμβανομένων των πινάκων του Αριστοτέλη περί των ποιητών), της διαλογής (όπως δοξογραφίες του  Θεόφραστου που  είναι ταξινομημένο τοπικά και χρονικά), και αλφαβητικά, τις αρχές της οποίας ήταν πιθανό ήδη ότι έχει καταλάβει, αν και δεν είχε ποτέ τεθεί σε τέτοια εκτεταμένη χρήση ποτέ πριν από τώρα. Κατά τον Blair ήταν ο Καλλίμαχος ένα  διευθύνων μιας φιλολογικής ενημέρωσης πολύ πριν από τα την σύγχρονη εποχή.

 

Μια ψηφιακή αναπαράσταση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Μια ψηφιακή αναπαράσταση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

 

Τα σωζόμενα σπαράγματα από τους Πίνακες του  Καλλίμαχου δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή στους  ΥΜΝΟΥΣ ΕΠΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ (;) -Hymni, epigrammata et -που επιμελήθηκε  ο Θεόδωρος (Θεόδωρος) JGF Graevius et al. (2 τόμοι, Ουτρέχτη, 1697).

Εκτός από τη συμβολή του στη βιβλιογραφία, Καλλίμαχος είναι γνωστός στην ιστορία των βιβλίων για πείραγμα του σε θραύσματα (επιμ. Pfeiffer) 465 ότι ένα "μεγάλο βιβλίο είναι ένα μεγάλο κακό" (μεγα βιβλιον μεγα κακων), ṯὸ μέγα βίβλίον ἴσον ɛἷναί ṯῷ μɛγάλῳκακῷ, το σπουδαίο βιβλίο είναι ίσο με ένα μεγάλο κακό. Αυτό έχει επίσης μεταφραστεί ως " Ένα σπουδαίο βιβλίο είναι ένα μεγάλο κακό . "

Breslauer & Folter, Βιβλιογραφία. Ιστορία και την ανάπτυξή του (1984) καμία. 1. Blum, Καλλίμαχος. Η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και η προέλευση των Βιβλιογραφία . Μεταφράστηκε από Hans H. Wellisch (1991).

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟ 

 Καταγόταν από μεγάλη οικογένεια της Κυρήνης που ανήγε την καταγωγή της στον μυθικό οικιστή της πόλης Βάττο. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αλεξάνδρεια εργαζόμενος στην αλεξανδρινή βιβλιοθήκη. Άκμασε την εποχή των Πτολεμαίων Φιλάδελφου και Ευεργέτη. 

Το σπουδαιότερο πεζό του έργο ήταν οι ‘Πίνακες των εν πάση παιδεία διαλαμψάντων και ών συνέγραψαν”, ένας κατάλογος σε 120 βιβλία που περιλάμβανε όλα τα έργα όλων των συγγραφέων, ακόμα κι αυτά που δεν σώζονταν. Από το ποιητικό του έργο σώθηκαν έξι Ύμνοι, 64 επιγράμματα στην Παλατινή Ανθολογία από τον Στέφανο του Μελεάγρου και μερικά αποσπάσματα από άλλα έργα του. Τα σπουδαιότερα από αυτά ήταν ένα επύλλιο, η «Εκάλη», τα Αίτια, που ήταν ποιήματα πάνω σε διάφορα θέματα και κατέληγαν στον περίφημο Βόστρυχο της Βερενίκης, γνωστό κυρίως από την μετάφραση του Λατίνου ποιητή Κάτουλλου. Ένας από τους μαθητές του, και ισχυρός αντίζηλος και εχθρός του ήταν ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, με τον οποίο φαίνεται ότι διαλλάχτηκε αργότερα, αφού μετά θάνατον οι τάφοι τους ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο.

ΣΕ ΠΑΠΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ  ΟΞΥΡΥΓΧΟ ΤΟΥ 1ΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ  

Ο Καλλίμαχος υπήρξε από τους αντιπροσωπευτικούς ποιητές της ελληνιστικής εποχής. Δεν ασχολήθηκε με τα μεγάλα θέματα της κλασσικής ποίησης αλλά με την καθημερινότητα και τους λαϊκούς μύθους. Μεγάλη ήταν η επίδρασή του στον ελληνιστικό χώρο καθώς επίσης και στην Ρώμη. Το ιδιότυπο, σύντομο μα περιεκτικό ύφος του το μιμήθηκε ύστερα από αιώνες ένας άλλος Αλεξανδρινός ποιητής, ο Καβάφης.

 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock