πίσω

to naytiko ths arxaikhs ellados

Μια περιήγηση μέσα από την ζωγραφική των αγγείων με θεματογραφία πλοίων του πανίσχυρου Ελληνικού ναυτικού της Αρχαϊκής εποχής

 

Το 700-490 π.Χ. Σε γενικές γραμμές, η ναυτική ιστορία της Ελλάδας για τοn έβδομο και όγδοο αιώνα δεν διαφέρει από την προηγούμενη περίοδο.  Οι επιχειρήσεις του αποικισμού συνεχίζονται, οι εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο και την Ανατολή εντείνονται. Μόνο νέο στοιχείο , οι εντονότερες σχέσεις με τη Δύση των  Πελασγικών  Τυρινών  και των Καρχηδονίων  μέσα από  τις ναυμαχίες,  εκεί που αντιτίθενται οι διάφοροι τύποι των πλοίων.Στις αρχές του έβδομου αιώνα, ένα κύμα της ανατολικότερης τέχνης  με στοιχεία  του ελληνικού Ιωνικού και  Αιολικού  κόσμου εισέβαλαν στα εργαστήρια της αγγειοπλαστικής στον κύριο ελλαδικό κορμό .Στους  Κορίνθιους αγγειοπλάστες που παράγουν αυτού του νέου ύφους αγγεία με πολύ  μεγάλη τελειότητα, τα οποία ήταν τόσο επιτυχημένα ώστε η Αθηναϊκή παραγωγή να υποφέρει. 
Όταν στο δεύτερο μισό του έβδομου αιώνα και ειδικά κατά τη διάρκεια του έκτου αιώνα, τα αθηναϊκά εργαστήρια αρχίζουν ανακαταλαμβάνουν την κυριαρχία τους στην αγορά για τα κεραμικά με το ύφος του μαύρου σε κόκκινο τα  ερυθρόμορφα, οι ζωγράφοι επιλέγουν σαν σχήμα και πάλι το πλοίο ως θέμα της επιλογής αυτής .
 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ (650-490 Π.Χ.).

Το 1968, ο Ρ .Τ. Ουίλιαμς ( GOS , 81-117), με στοιχεία που συλλέγονται σε έναν οιονεί εξαντλητικό κατάλογο των αττικών αγγείων με παραστάσεις πλοίων.,  ξεχωρίζει, μετά από κάποιες πρόδρομες παραστάσεις  πριν από το  550 π.Χ., σε  πέντε ομάδες σκάφων αντίστοιχα .

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock