πίσω

ΑΥΓΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 7500 - ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 5560 π.Χ


Ο νεολιθικός οικισμός στην Αυγή Καστοριάς, που εντάσσεται από τους ερευνητές στην αρχαιότερη νεολιθική περίοδο δηλαδή την πρωτονεολιθική, πριν από το Διμήνι Μαγνησίας και την Πολιόχνη της Λήμνου, αναπτύσσεται σε μια έκταση 35 στρεμμάτων σε λοφώδη περιοχή της Μεσοελληνικής Αύλακας, 10 χλμ. Ν-ΝΔ της Λίμνης της Καστοριάς και 500 μ. περίπου Δ-ΒΔ της πλατείας της σύγχρονης κοινότητας. Τα προϊστορικά ευρήματα της Αυγής Καστοριάς μας αποκαλύπτουν μια αγροτική κοινωνία 7.500 χρόνων.. Σπάνια μικρογραφικά αγγεία στο μέγεθος δαχτυλήθρας, εννέα εντυπωσιακής ομορφιάς σφραγίδες, 20 ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια,[3] δυο οστέινοι αυλοί, κοσμήματα από όστρεα, ήλεκτρο και μαλαχίτη, εργαλεία από λίθο, οστά και κέρατα, αλλά και οικοδομικά κατάλοιπα εξαιρετικής διατήρησης και τεχνικής, είναι ορισμένα από όσα ήρθαν στο φως. Αυτά τα εκατοντάδες ευρήματα που όλα μαζί αποτελούν το ιστορικό αρχείο μιας ελάχιστα γνωστής στο ευρύ κοινό προϊστορικής περιόδου της Νεολιθικής Εποχής (7000-4000 π.X.).

Ο Νεολιθικός Οικισμός

Η θέση βρίσκεται σε λοφώδη περιοχή, πλούσια σε αργιλικά υλικά, 500 μ βόρεια της Αυγής, 7 χλμ νότια από το Άργος Ορεστικό και 10 χλμ νοτιοδυτικά της Λίμνης Ορεστίδος. Η ανασκαφική έρευνα άρχισε το 2002 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τη ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ο οικισμός ιδρύθηκε πριν από 7500 χρόνια (~5650 π.Χ.). Στη διάρκεια των περίπου 1000 χρόνων ζωής του αναπτύχθηκε σε επιφάνεια 50-60 στρεμμάτων και οριοθετούνταν περιμετρικά από τάφρους.

Το ευρύτερο οικοσύστημα της θέσης περιλάμβανε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και ακόμη κοιλάδες και παρόχθιες ζώνες. Στο τοπίο κυριαρχούσαν δάση (βελανιδιές, μαύρη πεύκη) και υγρόφιλη βλάστηση (ιτιές, φτελιές).

Το περιβάλλον ευνοούσε τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, την καλλιέργεια δημητριακών και οσπρίων (σιτάρι, λαθούρι, φακή) καθώς και τη βοσκή οικοδίαιτων. Ακόμη, τη συλλογή καρπών και φρούτων (σύκα, βατόμουρα, κράνα), το κυνήγι και το ψάρεμα, αλλά και την προμήθεια πρώτων υλών για δόμηση (οικήματα, φούρνοι) και κατασκευή εργαλείων και σκευών (λεπίδες δρεπανιών, μυλόλιθοι, πελέκεις, αγγεία).

Αν κάνετε διπλό κλικ πάνω σε σελίδα γεμίζει όλο το πλαίσιο και δείχνει πολύ πιο μεγάλο και

ευανάγνωστο, επίσης μπορείτε να το δείτε και σε πλήρη οθόνη.

 

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΧΩΡΟΣ ΤΑΦΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΥΓΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Αν κάνετε διπλό κλικ πάνω σε σελίδα γεμίζει όλο το πλαίσιο και δείχνει πολύ πιο μεγάλο και

ευανάγνωστο, επίσης μπορείτε να το δείτε και σε πλήρη οθόνη.

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock