πίσω

ΟΙ ΚΡΗΤΟΜΙΝΩΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΗΡΕΙΣ

Την Δεύτερη ή Τρίτη χιλιετία π.Χ. οι Κρητομινωίτες έφτιαχναν  μεγάλα πλοία με δύο σειρές ερετών…!  

Παρουσιάζουμε εδώ μια σφραγίδα , εύρημα  από το παλάτι της Κνωσού . Το εντυπωσιακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι δείχνει δύο σειρές κωπηλατών .Η σφραγίδα βρέθηκε στις ανασκαφές του Α.Έβανς στην Κρήτη στο παλάτι του Μίνωα .Δεν έχουμε διαπιστώσει να κυκλοφορεί η ιστορία της ευρέως , είναι σχεδόν άγνωστη .Ένα τόσο σημαντικό εύρημα και δεν έχει παρουσιαστεί  ώστε να καταλαβαίνει  κανείς την σπουδαιότητα του ,είναι ίσως μια μικρή έκπληξη . Είναι σχετικά ελάχιστα τα εικονοστοιχεία για την ναυσιπλοΐα εκείνης της εποχής της Τρίτης  και Δεύτερης χιλιετίας και ένα εύρημα σαν και αυτό που δίνει μοναδικές  πληροφορίες είναι παράξενο να μην είναι γνωστό  ενώ έχει δημοσιευθεί από το 1935 από τον Α. Έβανς.

Ποια ήταν η ανάγκη για την δημιουργία σφραγίδας σαν και αυτή ;

 Η ανάγκη  δημιουργίας μιας τέτοιας σφραγίδας στον Κρητομινωικό κόσμο  θα μπορούσε να υπάρξει σαν ένδειξη του ότι …. «εμείς  μπορούμε να μεταφέρουμε γρήγορα και όπου θέλετε , διότι έχουμε τέτοια πλοία…» ή θα μπορούσε ίσως  να είναι σφράγισμα ταξινόμησης στα αρχεία του παλατιού ,διαφόρων στοιχειών , εμπορευμάτων για πού προορίζονταν να φορτωθούν .Και μπορούνε να σκεφτούμε διάφορους λόγους που προς το παρόν δεν είναι το σημαίνον ,πού και σε ποιόν αλλά αυτό που δηλώνει .

Μια αναδρομή στην ναυσιπλοΐα

Παρότι η ναυσιπλοΐα ανάγεται με σιγουριά στην αυγή της ιστορίας και μετρά ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ετών, η πρωιμότερη και μοναδική επιστημονική μαρτυρία που έχουμε παγκοσμίως για ένα ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα έχει καταγραφεί στις Κυκλάδες, το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, και τοποθετείται πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Το εν λόγω ταξίδι σχετίζεται με τη μεταφορά του οψιδιανού από το νησί της Μήλου –ένα από τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων– στο σπήλαιο Φράγχθι στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Σουμέριοι- Βάρκα στον Ευφράτη(;)  2600-2300 π.Χ.- Μουσείο του Λούβρου

 

The oldest known ships.

Τα παλαιότερα ζωγραφισμένα πλοία (μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι είναι μέρος οχύρωσης) 6000-5000 π.Χ.- WOODEN SAILING-SHIPS. BY SIR GEORGE C. V. HOLMES, K.C.V.O., C.B., 1906.

 

Frontispiece.

Πλοιάριο του Νείλου 2686-2183 π.Χ. -WOODEN SAILING-SHIPS. BY SIR GEORGE C. V. HOLMES, K.C.V.O., C.B., 1906.

Πραγματικό πλοίο, Κυκλαδικό, από τηγανόσχημο σκεύος της Σύρου είναι της τρίτης χιλιετίας π.Χ.-Ε.Α.Μ.

Οι παλαιότερες αναπαραστάσεις πραγματικών πλοίων και όχι βάρκες πλοιάρια  ποταμών  προέρχονται από πήλινα τηγανόσχημα σκεύη της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου (2800-2300 π.Χ.). Στα βασικά στοιχεία αυτών των μορφών διακρίνονται ένα είδος εμβόλου στην ελαφρώς ανασηκωμένη πλώρη, οι σειρές κουπιών εκατέρωθεν του σκάφους και η ογκώδης ανασηκωμένη πρύμνη.

 

Έχουμε επίσης την  παρουσία των περίφημων πλοίων της Θήρας: Πριν το 1640 π.Χ.: Τα πλοία της Θήρας έγιναν γνωστά μέσα από τις περίφημες τοιχογραφίες που ήρθαν στο φως το 1973. Παρουσιάζουν επτά καλοζωγραφισμένα πλοία της περιόδου 1640 π.Χ., που δείχνουν υψηλό επίπεδο ναυπηγικής αρτιότητας.

 

Μέρος από τον «Στόλο» της Θήρας, πριν την έκρηξη του ηφαιστείου που έγινε μεταξύ 1640/1627 π.Χ.

Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η ναυπηγική παράδοση «χάνεται» για τα επόμενα 600 χρόνια και επανεμφανίζεται την εποχή της τριήρους, στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους. 

Διά μέσου των αιώνων η εξέλιξη διαπιστώνεται στο μέγεθος (δυνατότητα μεταφοράς) και στη ταχύτητα (με αύξηση των αριθμών των κουπιών).Οι Έλληνες την μυκηναϊκή εποχή το 1250 π.Χ περίπου έφτιαξαν πρώτοι το αμιγές πολεμικό πλοίο. Φυσικά δεν είναι τυχαίο εάν δούμε την εξάπλωση που είχαν οι Έλληνες « μυκηναίοι » την εποχή εκείνη αφού τους βρίσκουμε και στην Ιβηρική χερσόνησο μετά τους Κρητομινωίτες .Φαίνεται ότι άρχιζαν να αλλάζουν οι καταστάσεις  στην μεσογειακή λεκάνη γιατί σε λίγο καιρό μετά ο μυκηναϊκός κόσμος καταρρέει . Περίπου το 1200 π.Χ.  έχουμε και εγκατάλειψη των Ιβηρικών θέσεων από τους Έλληνες και πολλές ανακατατάξεις αρχίζουν να συμβαίνουν .

Ένα μεγάλο Κρητομινωικό πλοίο με 15 κουπιά σε κάθε πλευρά και δύο τιμονιέρες μαζί με κατάρτι και ιστία  από σφραγιδόλιθο από την Κρήτη.

Είναι λοιπόν λογική η ανάγκη της εποχής για να δημιουργήσουν οι Έλληνες το πρώτο πολεμικό πλοίο στην ναυτική ιστορία του ανθρώπου

Όμως, ο τρόπος ναυπήγησης σε συνδυασμό με τη χρήση ξύλου καθώς και η ελικτική ικανότητα, δεν επέτρεψαν την αύξηση του μήκους πέρα από ένα όριο, με συνέπεια την ανάπτυξη πολύκωπων πλοίων (900-700 π.Χ.). όμως  παρατηρείται για πρώτη φορά ο διαχωρισμός εμπορικών και πολεμικών πλοίων, προς το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου.

Τα ευρήματα του Κύνου, στην Κεντρική Ελλάδα (1.220 π.Χ.), επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά τη διαφοροποίηση μεταξύ του εμπορικού και του πολεμικού πλοίου. Πριν από αυτή την περίοδο φαίνεται ότι τα εμπορικά πλοία χρησιμοποιούνταν, όταν ήταν απαραίτητο, και στον πόλεμο.

Τα πλοία των ομηρικών επών πιθανότατα έμοιαζαν με τα πλοία που απεικονίζονται στα κεραμικά όστρακα που ανακαλύφθηκαν στη θέση του Κύνου (κοντά στην Αταλάντη στις αιγαιακές ακτές της Κεντρικής Ελλάδας).

Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΥΣ - Φωτ-Μιχαήλ Καλαφατάς

 Τα πολεμικά πλοία, για λόγους ευελιξίας ήταν ελαφρά, στενά και χαμηλά σκάφη. Διέθεταν έμβολο στην πλώρη ως επιθετικό όπλο(*), υπερυψωμένο κατάστρωμα που προαναγγέλλει τη δεύτερη σειρά κουπιών καθώς και λίγο αργότερα, την παρεξειρεσία (προεξοχή των πλευρών για την τοποθέτηση των κουπιών). Οι ανάγκες της νέας πολεμικής τακτικής του εμβολισμού οδήγησαν στην καθιέρωση των πολύκωπων πλοίων, τα οποία είναι γρήγορα και ευέλικτα αφού το μήκος τους υποδιπλασιάζεται τουλάχιστον.

Το 650 π.Χ….. Ναυπήγηση της πρώτης τριήρους από τον Αμεινοκλή… Οι τριήρεις ήταν μακριά και στενά πλοία με τρεις σειρές κωπηλατών, με έναν ιστό και αρκετά πολύπλοκη εξάρτηση. Το μήκος τους έφτανε τα 40 μέτρα και το πλήρωμά τους αποτελείτο από 200 άνδρες περίπου. 

Τα πιο κοινά πολεμικά πλοία την εποχή αυτή είναι η τριακόντορος και και η πεντηκόντορος, με τριάντα και πενήντα κουπιά αντίστοιχα, διατεταγμένα σε μία ή δύο σειρές, οπότε και ονομάζονταν μονήρη και διήρη. Αντίθετα τα εμπορικά σκάφη που χρειάζονταν όγκο για μεταφορική ικανότητα, ήταν φαρδύτερα, ψηλότερα και βαθύτερα. Είχαν λιγότερους κωπηλάτες και μεγαλύτερη επιφάνεια ιστίων. Τα σκάφη αυτά ήταν γνωστά ως "στρογγυλά" ενώ τα πολεμικά ως "μακραί νήες".

Από τον 8ο έως τον 6ο αι. π.Χ. οι "μακραί νήες" εξελίσσονται ακόμα περισσότερο με αποκορύφωμα τη δημιουργία των τριήρεων, που κατά πάσα πιθανότητα ναυπηγούνται στην Κόρινθο. Το κορυφαίο αυτό πλοίο θα καθιερωθεί στη συνέχεα σε όλα τα ελληνικά ναυτικά κέντρα. Με συνολικό μήκος 38-40 μ. και αναλογία μήκους προς πλάτος ένα προς δέκα, οι τριήρεις  προωθούνταν από 170 κουπιά και αντίστοιχους κωπηλάτες, διατεταγμένους σε τρεις σειρές καθ'ύψος (τους θαλαμίτες, τους ζυγίτες και τους θρανίτες).

Οι περισσότερες από τις πρώιμες γεωμετρικές απεικονίσεις πλοίων φιλοτεχνήθηκαν πάνω σε κρατήρες, μεγάλα κεραμικά αγγεία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει βρεθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως στη Βοιωτία και την Αττική. Οι καλύτερες και μεγαλύτερες πρώιμες γεωμετρικές απεικονίσεις χρονολογούνται στον 8ο αι. π.Χ. Ένα καλό παράδειγμα με βοιωτική προέλευση είναι ένας κρατήρας από τη Θήβα, που χρονολογείται στα 735-710 π.Χ. και βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Δείχνει ένα μεγάλο πλοίο με τρία επίπεδα κωπηλατών: είναι το πρώτο παράδειγμα μιας τριήρους. Βλέπουμε λοιπόν  ότι το 750 π.Χ. περίπου έχουμε δύο σειρές πάνω κάτω σε δύο καταστρώματα  ερέτες σε πλοία. 

Η εμφάνιση της διήρους

Κατά τον 9ο αιώνα π.Χ. θεωρείται ότι εμφανίστηκαν στην Ιωνία ή κατά άλλους ερευνητές, στη Συροπαλαιστινιακή ακτή και αναφέρουν τους Φοίνικες ότι μπορεί αυτοί να το εφεύραν ,φυσικά αυτό είναι μια ικασία διότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (…αλλά πάντα σε πολλά θέματα βγάζουν τους Έλληνες και βάζουν τους Φοίνικες μπροστά , κάτι που μάλλον έχει αρχίσει από τον 19ο αιώνα σε αρκετούς «ερευνητές»…. Την εποχή που εφευρέθηκαν οι «ινδοευρωπαίοι»…….) …και όχι οι Έλληνες της Ανατολής ,της Ιωνίας δηλαδή ,τα πρώτα πλοία με δύο σειρές κουπιά (άρα και κωπηλάτες), τα οποία αρχικά ονομάστηκαν εκατόντοροι, αλλά τελικά επικράτησε η ονομασία διήρης.

214

Ζωγραφισμένο όστρακο του 735-710 π.Χ. που βρέθηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο .Καθαρά φαίνονται οι δύο σειρές κωπηλατών σε δύο καταστρώματα .

Από το τέλος  του 1200 π.Χ. αρχίζει ξανά ένα άπλωμα του ελληνισμού σε όλη την Μεσογειακή ανατολική και όχι μόνο  θάλασσα .

395

Ελληνικός πλόας με ένα κατάστρωμα- γεωμετρική περίοδος Αττικός σκύφος Μουσείο Ελευσίνας Ν 741 Εκδοτική Αθηνών-. (From Lucien Bacsch's book Le Musee imaginaire de la marine antique, Athenes 1987, page 177.).

Όμως στο τέλος του  9ου αιώνα οι Έλληνες  ξαναγυρίζουν στην Δυτική Μεσόγειο  , στην Ιβηρική χερσόνησο , τις Γαλατικές περιοχές την Ιταλική χερσόνησο, Μαύρη θάλασσα και αλλού .Είναι ευνόητο λοιπόν ,λόγο του αποικισμού να χρειάζονται μεγάλα πλοία γιατί μεταβίβαζαν μεγάλα φορτία ,υπάρχοντα της πόλεως ,τις οικογένειας και πολλά άλλα, άρα πλοία με δύο σειρές με την υπερχιλιετή ναυτοσύνη τους  οι Έλληνες φτιάχνουν  διήρης , είναι μια φυσιολογική εξέλιξη.

374

Δύο καταστρώματα(;) - Αθήνα περί το 765-735 π.Χ.  Louvre Museum, Paris. (From Lucien Bacsch's book Le Musee imaginaire de la marine antique, Athenes 1987, page 172.).

Σφραγίδες

Οι διάφοροι ερευνητές δημοσιεύουν έρευνες και σύμφωνα με αυτές ,οι υπόλοιποι ,δημιουργούν ερευνητικές εργασίες .Ο L. Basch έχει δημοσιεύσει για τους πλόες αρκετές εργασίες και είναι ένα σημείο αναφοράς για πολλούς ερευνητές.

http://marine.antique.free.fr/images/navires/navf16.jpg

Ashmolean Museum, Oxford αρ. 1938-577 (Κ 50). L. Basch, αρ. F16 αποτύπωμα. Κρήτη

 L. Basch πρόσθεσε την σφραγίδα σε μια εργασία του  γιατί δείχνει πιθανά κωπηλάτες. Είναι εύρημα του Α.Έβανς και δείτε επίσης πως το παρουσιάζει ο Έβανς στην δημοσίευση του το 1935.

Η σφραγίδα που είναι πιο πάνω είναι η δεξιά ευρισκόμενη εδώ .Αναφέρει ότι είναι της Πρώιμης Μινωικής εποχής αρχίζοντας δηλαδή από το 3200 π.Χ.

 

 

 

Εδώ είναι μια δεύτερη σφραγίδα που δημοσιεύει ο L. Basch.

http://marine.antique.free.fr/images/navires/navf17.jpg

Μουσείο Ηρακλείου. L. Basch, No F17 Εντύπωση σφραγίδας από την Κνωσό-Ο L. Basch πρόσθεσε ότι σφραγίδα γιατί δείχνει πιθανόν τις δύο πλευρές (πλοίου)  με κωπηλάτες. Τι καταλάβαμε; Τι  δείχνει ένας από τους καλύτερους ερευνητές σε αυτά τα θέματα; Τι άλλο ; Αυτά που αναφέρει, δηλαδή το σχέδιο δείχνει πιθανά τους κωπηλάτες από τις δύο πλευρές του πλοίου.

 

Και εδώ έρχεται η σφραγίδα και το σχέδιο της σφραγίδας

Αυτή είναι η απόδοση της παραπάνω σφραγίδας  από τα Πανεπιστήμια της Κολωνίας (University of Cologne )και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου  του Βερολίνου  (German Archaeological Institute-Berlin ) όπως και η παράθεση αυτή  των τεμαχίων της σφραγίδας που βλέπουμε και παρακάτω .

 

 

Η χρονολόγηση της πήλινης σφραγίδας από τον  Α.Έβανς  όπου αναδομήθηκε από θραύσματα(που βλέπουμε )  ,από τον ίδιο τον Α. Έβανς ,είναι της ΜΜ ΙΙΙ έως την ΥΜ Ι  περίοδο , δηλαδή του 1700/1600 -1600/1500 π.Χ. -Αργότερα ο L Basch την θέτει  στην ΙΙΙ -ΙΙ χιλιετία π.Χ. δηλαδή της δίνει τουλάχιστον 400-500 χρόνια παλαιότητα .

Ο Αρθούρος Έβανς όταν την ανακάλυψε  αναφέρει ότι ….« έγινε η ανακατασκευή των τεμαχίων που συμπίπτουν, αλληλεπικαλύπτει το ένα το άλλο(αρμόζει). Από αυτά που βρέθηκαν και μας δίδουν το αποτέλεσμα της εικόνας ,και  όπως βλέπουμε , οι άκρες ,το πλάτυσμα δηλαδή ,των κουπιών όπως και οι μορφές των κωπηλατών, σε αυτή την περίπτωση , μπορούμε σαφώς να τις διακρίνουμε  .Παρεμφερείς εικόνες από πήλινες σφραγίδες έχουν βρεθεί επίσης και στον «Θησαυρό του Ζάκρου»

Υπάρχει ναύκληρος ; … Ίσως εδώ μπορούμε να διακρίνουμε ένα άτομο στην σφραγίδα στο κάτω κατάστρωμα να δίνει ρυθμό σους κωπηλάτες. Είναι ένα στοιχείο που δεν το έχει από όσο γνωρίζουμε, καταγράψει ο Α.Έβανς. ,εάν συμβαίνει αυτό έχουμε ένα στοιχείο που το συναντάμε πολύ αργότερα στην ναυσιπλοΐα

 

Τι σημαίνουν οι δυο σειρές ερετών και δυο καταστρώματα ;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω στην μικρή ιστορική διαδρομή οι δύο σειρές ερετών σε πλοίο υποθέτουν ότι άρχισε  από τον 9 ο π.Χ.  αιώνα και  το έφτιαξαν οι Έλληνες της Ιωνίας ενώ  κατά ορισμένους άλλους φτιάχτηκε στην βόρεια Συροπαλαιστινιακή ακτή. Απεικονίσεις έχουμε από τα μέσα του 700 π.Χ. (765 π.Χ. Ελληνικά αγγεία )που να δείχνουν το γεγονός σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

 

Ανάγλυφο περί το 700 (725-680)π.Χ.-Ανήκει στον στόλο του βασιλέα των Ασσυρίων  Sennacherib (Assyrian warship British Museum notice: "Assyrian warship 700-692 BC From Nineveh, South-West Palace, Room VII, panel 11) και αυτή θεωρείται η απόδειξη  διήρους .

 

 Έχει δηλαδή δεύτερη σειρά κωπηλατών έχει δυο κωπηλάτες πλάι ο ένας με τον άλλο. (δίκροτα (με δύο σειρές κουπιών και έναν κωπηλάτη ανά κουπί) Όπως βλέπουμε στην εικόνα το κάτω κουπί είναι που αφορά τον κωπηλάτη που κάθεται  μακρύτερα στο εσωτερικό πλάι σε αυτόν που βλέπουμε .Αυτό όμως που είναι η διαφορά είναι ότι έχει επάνω δεύτερο κατάστρωμα .Αυτή είναι η απόδειξη ενός και μοναδικού ερευνητή του Lionel Casson  ότι πρέπει να το έχουν φτιάξει Φοίνικες , κατά την γνώμη του βέβαια .Επίσης αναφέρει ότι πριν από τον  9 ο αιώνα π.Χ. οι Έλληνες έχουν δεύτερο κατάστρωμα και έμβολο μπροστά και το γνωρίζουμε από την αγγειογραφία , αλλά λέει αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενώ στους  Έλληνες τους άρεσε να το ζωγραφίζουν αυτό στα κεραμικά τους …μπορεί στους Φοίνικες να μην άρεσε….!!! Είναι μια καταπληκτική αθλιότητα στην αναφορά αυτού του« ερευνητή ».Και αυτός θεωρείται σοβαρός κα λαμβάνουν υπόψη την έκδοση του. (Ships and seamanship in the ancient world -Lionel Casson  Σελ 58 Princeton University Press 1971 /1995) .

Μία  ελληνική  νάυς από ζωγραφική σε αγγείο  του 850 π.Χ..-Πολεμιστές βρίσκονται στο κατάστρωμα ,αυτό είναι σαφές .Επίσης είναι σαφές εδώ ότι υπάρχει και δεύτερο κατάστρωμα στο κενό με τα ανοίγματα κάτω από αυτούς.

Σε ελληνικό κρατήρα της ύστερης γεωμετρικής εποχής εδώ ,πάλι έχουμε ένα παράδειγμα με πλόα με δύο σειρές κωπηλατών .Είναι του 735 π.Χ.  Louvre Museum, Paris. ΄( Louvre Museum, Paris. (From Conway’s History of the ship – The Age of the GALLEY, page 27)..Σαν και αυτά τα παραδείγματα με ελληνικά πλοία δύο καταστρωμάτων έχουμε πάρα πολλά

40 ναυτικοί σε αυτόν τον πλόα με δύο καταστρώματα .Οι Έλληνες έχουν ζωγραφίσει εδώ το 735 π.Χ. τα  ναυτικά τους επιτεύγματα.. (British Museum). (From Conway’s History of the ship – The Age of the GALLEY, page 39).

Αρκετά με αυτές τις «αποδείξεις » των διάσημων «ερευνητών» και την πολιτικοποιημένη αρχαιολογία .Δεν θα διεκδικήσουμε το αλάνθαστο εδώ ,ας κρατήσουν την «εγκυρότητα» τους. Ας συνεχίσουμε με την σφραγίδα των Κρητομινωιτών που μας δείχνει τι συμβαίνει στην Τρίτη Χιλιετία π.Χ. Οι Κρήτες λοιπόν μας δείχνουν καθαρά ότι έχουν δύο καταστρώματα…!!!Οι δύο ερέτες δεν υπήρξαν τον 9ο αιώνα αλλά πολύ πριν στον  ελληνικό κόσμο . Αυτό σημαίνει ότι η εξελικτική πορεία τους στην ναυσιπλοΐα είναι σε υψηλό σημείο ακόμη πριν από το 2000 π.Χ. Αρκεί μόνο να δούμε το εκπληκτικό κυκλαδικό πλοίο με την απίστευτη ναυπηγική του κατασκευή ΄

Δείτε μερικά στοιχεία ΕΔΩ .Στην πιο κάτω εικόνα δείτε επίσης μερικές εκπληκτικές ιδιότητες αυτού του μοναδικού σκάφους .

 Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε ότι το 2200 (L. Basch ) ή 1700 (A.Evans) π.Χ. στον Κρητομινωικό κόσμο υπάρχουν πολύ μεγάλα πλοία ,άρα υψηλή ναυτική τεχνολογία . Μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις .Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει μεταβατικό  χρονικό διάστημα πράγμα που σημαίνει ότι ήδη υπάρχουν, αρκετό καιρό πριν ,μεγάλα πλοία με μία σειρά κωπηλατών ,πράγμα που εξελικτικά τίθεται και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε η ανάγκη (ταχύτητα, εκτόπισμα ,φορτίο,  αποστάσεις )για δύο σειρές κωπηλατών.

http://marine.antique.free.fr/images/navires/nav273.gif

Μικρό ζωγραφισμένο θραύσμα πίθου - Φαιστός (MR III C:. Γύρω στο 1600 π.Χ.). χρονολόγηση στρωματογραφίας -Μουσείο, Φαιστού αρ. F 6370. - Γ. Laviosa: , Annuario della Scuola di Atene archeaologica , 47-49, σ. 13, εικ. 3δ ...) L. Basch, Νο. 273

 

Κρητομινωίτες - Όστρακο από αγγείο της Φαιστού του 1600π.Χ. χρονολόγηση στρωματογραφίας. Παρά τη σχηματική αναπαράσταση του πλοίου, εξακολουθούν να υπάρχουν στο σχέδιο σαφώς η πρύμνη και η πλώρη όπου προσδιορίζονται. G. Laviosa: Μαρίνα micenea , Annuario della Scuola di Atene archeaologica , 47-49, σ. 9, εικ. 1β ...) L. Basch, Νο. 272.

Αυτό επίσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη αυτή υπήρξε διότι έχουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις  και γρήγορα. Η ύπαρξη  Κρητομινωιτών στην Ιβηρική λοιπόν αλλά και σε άλλα σημεία της Ευρώπης ,όπως τα τελευταία  χρόνια έχουν βρεθεί αποδείξεις  , είναι κάτι εφικτό . 

Σπήλαιο Ασφένδου  (Σφακίων) (έρευνα P. Faure, ΟΕΒ , 102, 1978, p.635, εικ. 1?. Λ. Basch, Νο 282).

Εδώ έχουμε μια εξαιρετική αναδόμηση ενός Κρητομινωίκου πλοίου της Θήρας από τον σχεδιαστή μελετητή ιστορίας Π. Κόννελυ .Φανταστείτε λοιπόν ένα τέτοιο πλοίο όχι με μία σειρά λεμβούχων αλλά με δύο μακρύτερο με δυνατότητα μεταφοράς πολλών εφοδίων εμπορευμάτων και οτιδήποτε χρειάζεται σε μια εκστρατεία σε μέρη μακρινά    ΔΕΙΤΕ 1  Ο πολιτισμός του Αιγαίου στην Ιβηρική  2  Μινωϊτες στη Νορβηγία

Τι άλλο θα μπορούσε να δείχνει η σφραγίδα αυτή εκτός από δύο καταστρώματα με δύο σειρές κωπηλάτες δεν μπορούμε να βρούμε .Η  κατασκευή μιας τέτοιας σφραγίδας τι νόημα θα είχε εκτός από το  να τοποθετεί δύο σειρές άρα δύο καταστρώματα  σε ένα πλοίο δείγμα ενός σημαντικού επιτεύγματος την Τρίτη χιλιετία π. Χ.…!!! Ελπίζουμε η έρευνα μελλοντικά να  δείξει πολλά πράγματα σε αυτό το θέμα.

 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock