πίσω

ΠΕΡΙ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

 

 

Εισαγωγή

1.1 Κονιάματα

Διαχρονικά, η δεύτερη μεγαλύτερη και αδήριτη ανάγκη των έμβιων όντων, μετά την τροφή, είναι η στέγαση και η προστασία. Ο άνθρωπος ιστορικά, από την δημιουργία του  κατασκεύαζε καταλύματα για να προστατευτεί από κινδύνους όπως φυσικά φαινόμενα και άγρια ζώα. Η κατασκευή των καταλυμάτων ανά εποχή γινόταν σύμφωνα με τις πρώτες ύλες και την τεχνογνωσία της εκάστοτε εποχής. Η εξέλιξη των πρώτων υλών τον οδήγησε από τα σπήλαια της Παλαιολιθικής εποχής στις κατασκευές του σήμερα.

Εκτός όμως από τα καταλύματα και τους χώρους συμβίωσης ο άνθρωπος με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να δημιουργεί και νέες κατασκευαστικές μορφές με διαφορετική χρήση. Ξεκίνησε να δημιουργεί έργα κοινής ωφέλειας, οχυρώσεις, χώρους και έργα λατρείας, κέντρα διοίκησης, πολιτιστικά κέντρα κτλ.

Η δημιουργία των κατασκευών απαιτούσαν υλικά υψηλής αντοχής, ανθεκτικά στον χρόνο και στις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Στην πάροδο του χρόνου ό άνθρωπος κατάφερε να μελετήσει και να αξιολογήσει καλύτερα τις ιδιότητες των υλικών και να πειραματιστεί με νέες τεχνικές δόμησης. Στην πορεία του χρόνου ανακαλύφθηκε η έννοια του κονιάματος για την αποτελεσματικότερη σταθεροποίηση των κατασκευών. Τα πρώτα αποδεδειγμένα δείγματα χρησιμοποίησης κάποιου είδους κονιάματος τα έχουμε σε δεξαμενές νερού στα πλυντήρια των ορυχείων ασημιού του Λαυρίου κάπου στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.. Στοιχεία υπάρχουν και για την χρησιμοποίηση κονιάματος σε δεξαμενή νερού χωρητικότητας 600 τόνων στην αρχαία πόλη Κάμειρο της Ρόδου που χρονολογείται γύρω στο 900 π.Χ.(εικόνα 1.1). Παρόμοια ευρήματα όμοιας κατασκευής βρέθηκαν σε υδατοδεξαμενές της Κνωσού και σε άλλες περιοχές της αρχαίας Ελλάδας. Οι πρώτες αναφορές σε γραπτά κείμενα για τα κονιάματα βρίσκονται μετά το 400 π.Χ. από τον Αριστοτέλη («Περί χρωμάτων»), από τον Δημοσθένη («Περί συντάξεως») και από τον Θεόφραστο («Περί φυτών ιστορία») [1].

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock