πίσω

 

Αρχαιότητες της Κύθνου

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

 

Η Κύθνος παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά πολλές γνωστές αρχαιολογικές θέσεις δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί ανασκαφικά.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/map1.gif http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/map2.gif
Η θέση της Κύθνου στις Κυκλάδες. Οι σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις του νησιού.

Ο Μαρουλάς, στη ΒΑ ακτή του νησιού, κοντά στα Λουτρά, ήταν η παλαιότερη εγκατάσταση των Κυκλάδων. Η θέση χρονολογείται στη ύστερη Μεσολιθική περίοδο (8500-6500 π.Χ.). Οι ανασκαφές έφεραν στο φως λείψανα κυκλικών κατασκευών που πιθανώς είχαν χρησιμοποιηθεί ως χώροι διαμονής καθώς και λίγες ταφές.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/view_maroulas.jpg

Μαρουλάς. Ταφή της Μεσολιθικής περιόδου (A. Sampson et al., The Mesolithic Settlement at Maroulas, Kythnos, Mediterranean Archaeology and Archaeometry 2, no. 1, 2002, 51 fig. 9).

Ο ρόλος που διαδραμάτισε η Κύθνος στην ανάπτυξη της πρώιμης μεταλλουργίας ήταν γνωστός από παλιά. Μια σημαντική θέση της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου (3ηχιλιετία π.Χ.) ερευνήθηκε στη θέση Σκουριές, στη ΒΑ απόκρημνη ακτή του νησιού. Αναγνωρίστηκαν περίπου 20 κυκλικές κατασκευές που ερμηνεύτηκαν ως στέγαστρα που περικλείουν μεταλλευτικούς κλιβάνους για την εκκαμίνευση χαλκού.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/view_skouries.jpg
Άποψη της Πρωτοκυκλαδικής θέσης Σκουριές.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/view_pyrgos.jpg
Άποψη του κυκλικού πύργου στη θέση Πύργος.

Οι εγκαταστάσεις των ιστορικών χρόνων είναι αρκετές. Ξεχωρίζουν αρκετοί πύργοι κυκλικού και ορθογώνιου σχήματος των όψιμων κλασικών χρόνων, με πιο γνωστούς εκείνους στη θέση Πύργος, κοντά στη Χώρα και τον Παληόπυργο στη θέση Άσπρα Σπίτια (ή Άσπρα Κελιά).

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/view_orias.jpg
Αεροφωτογραφία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Ωριάς.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/view_kastellas.jpg
Άποψη της αρχαϊκής οχυρωμένης ακρόπολης στον Κάστελλα.

Η οχυρωμένη ακρόπολη στο Βόρειο απόκρημνο άκρο του νησιού που σήμερα είναι γνωστή ως το Κάστρο της Ωριάς ή του Κατακεφάλου ταυτίζεται με την πρωτεύουσα του νησιού στα Βυζαντινά χρόνια και επί Λατινοκρατίας, αλλά όπως φαίνεται ήταν ήδη κατοικημένη από την προϊστορική εποχή.

Αντίθετα, μια ακόμη οχυρωμένη ακρόπολη του νησιού, ο Κάστελλας, που βρίσκεται στη Δυτική ακτή, φαίνεται ότι ιδρύθηκε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους αλλά εγκαταλείφτηκε στο τέλος της αρχαϊκής περιόδου.

 

H αρχαία πόλη της Κύθνου

 

Η σημαντικότερη θέση των ιστορικών χρόνων είναι αναμφισβήτητα το Βρυόκαστρο ή Ρηγόκαστρο, όπως ονομάζεται σήμερα η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, στη ΒΑ ακτή του νησιού, η ομώνυμη σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές Κύθνος. Οι επιφανειακές έρευνες των ετών 1990-95 έφεραν στο φως πλούσια ευρήματα και κατανοήθηκε σε μεγάλο βαθμό η πολεοδομία και η οικιστική οργάνωση της πόλης, η οποία, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, κατοικήθηκε αδιάκοπα από το 10οπ.Χ. έως και τον 6ο-7ομ.Χ αι.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/air-town2.jpg
Αεροφωτογραφία του Βρυοκάστρου, από τα Βόρεια (φωτ. Κ. Μαζαράκη Αινιάνος).

Ανάμεσα στα πολυάριθμα ευρήματα σημαντική θέση κατέχουν τα επιτύμβια ανάγλυφα, τα γλυπτά, τα αρχιτεκτονικά μέλη, οι επιγραφές, τα θραύσματα αρχαϊκών πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση και η αττική κεραμική των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, οι ενσφράγιστες λαβές εμπορικών αμφορέων κ.ά. Με βάση την επιφανειακή κεραμεική, η εγκατάλειψη της πόλης τοποθετείται στον 6ο ή 7ο μ.Χ. αι. όταν οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στον οχυρωμένο οικισμό του Κάστρου της Ωριάς.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/map3.gif

Τοπογραφικό διάγραμμα της αρχαίας πόλης της Κύθνου (σχ. Α. Γούναρη, βασισμένο στο σχέδιο των Θ. Χατζηθεοδώρου και Α. Μαζαράκη Αινιάν).

Η έκταση της τειχισμένης πόλης είναι 285 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένης μικρής βραχονησίδας που ονομάζεται Βρυοκαστράκι και που κατά την αρχαιότητα, όπως έδειξαν οι υποβρύχιες έρευνες, ήταν συνδεδεμένη με την ακτή, αλλά λόγω της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας έχει σήμερα αποκοπεί από τη στεριά.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/epifaniakiereuna.jpg http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/air-vryokastraki.jpg

Επιφανειακή έρευνα στο ιερό της Ακροπόλεως (2001).-Αεροφωτογραφία της νησίδας Βρυοκαστράκι από τα ΒΔ.

 

Η αρχαία νεκρόπολη

Το κύριο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης καταλαμβάνει μεγάλη έκταση έξω από το Νότιο σκέλος του τείχους, ενώ ομάδες τάφων παρατηρούνται και έξω από την Βορειοδυτική πύλη. Δεν χωρά αμφιβολίες ότι οι περισσότερες ανάγλυφες ταφικές στήλες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών προέρχονται από τον χώρο αυτό.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/cemetery-photo.jpghttp://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/cemetery-sketch.gif


Επιτύμβια στήλη γυμνού νέου. Γύρω στο 430 π.Χ. Συλλογή Γλυπτών Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ αρ. 37).- Πρώιμη αρχαϊκή επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη (σχ. Α. Μαζαράκη Αινιάνος).

Κατά τις επιφανειακές έρευνές από την ευρύτερη περιοχή του νεκροταφείου συλλέχτηκαν θραύσματα από 5 ενεπίγραφες στήλες. Η παλαιότερη χρονολογείται στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. και φέρει την επιγραφή Χαρικλος σάμα ΑΛΑ[---. Ο δωρικός τύπος σάμα αντί του αναμενόμενου ιωνικού σήμα είναι αξιοπρόσεκτος.

Από την ίδια περιοχή προέρχεται το κάτω τμήμα μικρής μαρμάρινης ανάγλυφης ταφικής στήλης της ελληνιστικής εποχής που εικονίζει κατενώπιον παιδική μορφή που με το δεξί χέρι κρατά τσαμπί από σταφύλια και μεγάλο θραύσμα μαρμάρινης σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων με ωραία φυτική διακόσμηση.

Το αρχαίο λιμάνι

Οι υποβρύχιες έρευνες και η ανασκαφή του αρχαίου λιμανιού του Βρυοκάστρου, στον όρμο Μανδράκι, άρχισαν το 2005 και βρίσκονται σε εξέλιξη. Στον πυθμένα της θάλασσας εντοπίστηκαν τα θεμέλια των παράκτιων τειχών καθώς και ένας κυματοθραύστης μήκους πάνω από 100 μέτρα ο οποίος όριζε στα Νότια την είσοδο του λιμανιού. Αποτυπώθηκαν ολόκληρη τη λιμενολεκάνη και τα κτίσματα που εντοπίστηκαν τόσο στην ακτή όσο και κάτω από τη θάλασσα. Το 2007 άρχισε η ανασκαφή ενός εξ αυτών, που μάλλον ταυτίζεται με τμήμα του καταβυθισμένου παράκτιου οχυρωματικού τείχους. Το 2008 και 2009 η ανασκαφή έφερε στο φως στο βυθό σημαντικά μαρμάρινα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσά τους έναν κορμό θωρακοφόρου του 1ουαι. π.Χ. και τρεις ερμαϊκές στήλες του 2ουμ.Χ. αι.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/air-limenolekani.jpg

Αεροφωτογραφία της αρχαίας λιμενολεκάνης (φωτ. Κ. Μαζαράκη Αινιάνος).

Τα τείχη και το αυτοτελές φρούριο

 

Η πόλη περιβάλλεται από ισχυρά τείχη που σε ορισμένα σημεία είναι άριστα διατηρημένα. Με βάση τα συστήματα τοιχοποιίας η κατασκευή τους τοποθετείται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, αν και ορισμένα τμήματα, ιδιαίτερα στην Άνω Πόλη, ίσως ανήκουν στην Αρχαϊκή περίοδο. Εντυπωσιακή είναι η διατήρηση των τριγωνικών ενάλληλων πύργων του Βορείου σκέλους του τείχους, που είναι μοναδικοί στο είδος τους στον Ελλαδικό χώρο.

Σε ύψωμα απέναντι από την Ακρόπολη, ΝΑ της πόλης, σώζονται τα λείψανα μικρού αυτοτελούς ελληνιστικού φρουρίου. Εδώ ίσως ήταν η έδρα της Μακεδονικής φρουράς που εγκατέστησε στην Κύθνο ο Φίλιππος ο Ε´ το 201 π.Χ. και η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην ανεπιτυχή έκβαση της πολιορκίας της πόλης το 199 π.Χ. από τις συνασπισμένες δυνάμεις των Ροδίων, της Περγάμου και των Ρωμαίων. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το οχυρό να χτίστηκε ή να ξαναχρησιμοποιήθηκε αργότερα από τους Ροδίους, αφού λίγα χρόνια αργότερα η Κύθνος φαίνεται ότι πέρασε στη Ροδιακή επιρροή.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/trigonikospyrgos.jpghttp://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/akropoli-frourio.jpg
Τριγωνικός πύργος στην ΒΔ απόληξη του τείχους της αρχαίας πόλης. Το αυτοτελές φρούριο (στο βάθος) από την Ακρόπολη. Λήψη από Βόρεια.

Το υδραγωγείο

Μέσα στην πόλη σώζονται πολλές υπόγειες δεξαμενές που προορίζονταν για τη συλλογή των βρόχινων νερών (μερικές χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα), ενώ ένας υπόγειος αγωγός διοχέτευε το κεντρικό υδραγωγείο της πόλης με νερό από την πηγή στη θέση Τρύπιο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Από το υδραγωγείο και την παρακείμενη κρήνη σώζονται τρεις παράλληλες στοές σκαμμένες στο φυσικό βράχο που επικοινωνούν στο βάθος με τέταρτη, που τις τέμνει εγκάρσια, καθώς και η κρήνη που καταλαμβάνει το χώρο μπροστά από τις δεξαμενές. Δίπλα από το υδραγωγείο διερχόταν μία βαθμιδωτή οδός που συνέδεε το λιμάνι με τα ιερά της Άνω Πόλης.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/krini-ydragogeio.jpghttp://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/ktirio5.jpg
Άποψη της κρήνης και του υδραγωγείου, από ΝΔ.- ΔΕΞΙΑ - Το δημόσιο Κτίριο 5 από τα Βόρεια.

Η αγορά (;)

Το 2009, κοντά στο ιερό, αποκαλύφθηκε ένα ορθογώνιο οικοδόμημα (Κτίριο 5). Πρόκειται για σημαντικό κτίριο διαστάσεων 17 Χ 10 μ. Η ΝΑ αίθουσα ήταν πλακόστρωτη, ενώ στη ΒΑ βρέθηκε εστία. Υποθέτουμε ότι πρόκειται για οικοδόμημα δημόσιου, ίσως και εμπορικού χαρακτήρα, ενώ η κατασκευή στο μέσον του ΒΑ δωματίου φαίνεται ότι είχε λατρευτικό προορισμό. Τα ευρήματα επιτρέπουν τη χρονολόγηση του οικοδομήματος στους Κλασικούς χρόνους, αν και η παρουσία πολυάριθμων ευρημάτων της ελληνιστικής περιόδου στις άμεσες επιχώσεις του οικοδομήματος μάλλον συνιστούν ενδείξεις για τη χρήση του κτιρίου και κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Ο πιθανός δημόσιος χαρακτήρας του Κτιρίου 5 σε συνδυασμό με τα ευρήματα του παρακείμενου μνημειακού Αναλήμματος 4 δεν αποκλείουν την εκδοχή ότι στην περιοχή αυτή βρισκόταν η αναζητούμενη Αγορά της αρχαίας πόλης της Κύθνου. 

Ιερό της Δήμητρας

Σ την κορυφή της ακρoπόλεως δεσπόζουσα θέση κατέχει ένα σημαντικό ιερό, που όπως δείχνουν τα επιφανειακά ευρήματα ήταν σε χρήση από τα τέλη του 8ου π.Χ. αι. έως και τον 1ο μ.Χ. αι. Διακρίνονται τα κατάλοιπα τουλάχιστον τεσσάρων κτιρίων (Κρίρια 1-4) και πιθανώς ενός βωμού. Το πλήθος και το είδος των ευρημάτων (πήλινα ειδώλια - γυναικών, υδριαφόρων και παιδιών - πολύμιξα φωτιστικά σκεύη, ελευσινιακοί κέρνοι κ.ά.), καθώς και επιγραφές που βρέθηκαν στο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Δήμητρας.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/air-middleplateau.jpg

Αεροφωτογραφία των ιερών της Άνω Πόλεως (φωτ. Κ. Μαζαράκη Αινιάνος).

 

Ιερά Σαμοθρακίων Θεών και Αφροδίτης;

Σε χαμηλότερο επίπεδο, στο μακρόστενο Μεσαίο Πλάτωμα που σχηματίζεται κατά μήκος της κορυφογραμμής, σώζονται δυο μνημειώδη ορθογώνια οικοδομήματα. Το νοτιότερο (Κτίριο 1) αποτελείται από δύο δωμάτια που ανοίγουν προς Ανατολάς σε δωρική στοά. Σύρριζα στον στυλοβάτη υπάρχει μια δεξαμενή λαξευμένη στο φυσικό βράχο και ημικυκλική εξέδρα. Δίπλα σώζονται τα θεμέλια μικρού ορθογώνιου βωμού.

Το βορειότερο οικοδόμημα (Κτίριο 2) είναι μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό (το ανάλημμα σώζεται σε ύψος 3 μέτρων) αλλά η εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων δεν είναι ορατή επιφανειακά.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/ktirio1.jpg http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/ktirio2.jpg
Άποψη του Κτιρίου 1 του Μεσαίου Πλατώματος, από τα ΝΔ. Άποψη του Κτιρίου 2 του Μεσαίου Πλατώματος, από τα Δ.

Από την τοιχοποιία τα δύο κτίρια μπορούν να χρονολογηθούν στον 4ο ή στον 3ο π.Χ. αι. Η υπόθεση ότι τα δύο οικοδομήματα είχαν λατρευτικό προορισμό στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ελληνιστική αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε εντοιχισμένη σε γειτονικό κελί ("Σαμοθρακίων Θεών"), σε σπάραγμα αρχαϊκής (;) επιγραφής (πιθανή ανάγνωση "Άμμωνος") καθώς και σε θραύσμα μαρμάρινου γλυπτού που ίσως ανήκει σε κολοσσιαίο άγαλμα. Σύμφωνα με τον Πέτρο Θέμελη το γλυπτό ενδέχεται να είναι έργο του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα, ο οποίος, σύμφωνα με ψήφισμα των Κυθνίων που βρέθηκε στη Μεσσήνη, κατασκεύασε ένα άγαλμα της Αφροδίτης και το ανέθεσε ο ίδιος στο ιερό της Κύθνου, στις αρχές του 2ου π.Χ. αι. Η λατρεία της Αφροδίτης στην Κύθνο επιβεβαιώθηκε από την εύρεση κοντά στο λιμάνι μικρής ενεπίγραφης βάσης των κλασικών χρόνων που αναφέρει το όνομα της θεάς.

 

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/middleplateaustatue.jpg

Το θραύσμα του μαρμάρινου γλυπτού του Μεσαίου Πλατώματος.

 

Ιερό Απόλλωνος και Αρτέμιδος (;)

Το 2001, κατά τη διάρκεια της επιφανειακές έρευνας, εντοπίστηκε ένα ακόμη ιερό της Άνω Πόλης, το οποίο βρίσκεται στο Βορειότερο άκρο του Μεσαίου Πλατώματος. Κατά την ανασκαφή που ακολούθησε από 2002 έως και 2006, μέσα στο στρώμα καταστροφής και εγκατάλειψης που κάλυπτε το ναό και τον περιβάλλοντα χώρο βρέθηκαν πολυάριθμα αφιερώματα, χρονολογούμενα από τους αρχαϊκούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.Το ιερό στο Βόρειο άκρο του Μεσαίου Πλατώματος (Ναός 3) (Φωτ. Κ. Μαζαράκη Αινιάνος, 2005).

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/naos3.jpg http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/naos3-vomos.jpg

Βόρεια των δύο ορθογώνιων βωμών αποκαλύφτηκε ο ναός (Κτίριο 3, χώροι Α, Β και Ε), που πιθανώς οικοδομήθηκε στα πρώιμα αρχαϊκά χρόνια (7ος αι. π.Χ.). ΔΕΞΙΑ -Άποψη του ναού (στο βάθος) και των δύο βωμών (σε πρώτο πλάνο), από τα ΝΑ (λήψη 2006).

 

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/naos3-ktirio5.jpg
Το ιερό, το μνημειακό άνδηρο 4 και το κτίριο 5 (φωτ. Κ. Μαζαράκη Αινιάνος, 2005).

Ο αρχαϊκός ναός είναι κατασκευασμένος από σχιστόλιθο και κρίνοντας από ορισμένα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, πρέπει να ήταν δωρικού ρυθμού. Ο ναός διαθέτει αβαθές άδυτο εσωτ. διαστάσεων περίπου 3 Χ 2 μ και σηκό μήκους περίπου 5 μ, ενώ δεν είναι σαφές αν υπήρχε πρόναος, καθώς το τμήμα εκείνο το κτηρίου δεν σώζεται. Το ναό περιθέει ένα θεμέλιο εξωτ. διαστ. περίπου 14,65 Χ 8,65 μ. Κάποιες εγκάρσιες αντηρίδες που συνδέουν τον κυρίως ναό με το θεμέλιο αυτό, δημιουργώντας την εικόνα μιας ορθογώνιας σχάρας (χώροι Γ και Δ), προστέθηκαν κατά τους ελληνιστικούς χρόνους προκειμένου να ενισχυθεί το οικοδόμημα, το οποίο προφανώς κινδύνευε να καταρρεύσει. Ο ναός έστεκε πάνω σε ένα άνδηρο που στηριζόταν από ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους. Η όλη εικόνα που προέκυψε από την ανασκαφή στηρίζει την εκδοχή μιας ξαφνικής καταστροφής, πιθανώς οφειλόμενη σε σεισμό.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/naos3-kannavos.gif
Κάτοψη του χώρου της ανασκαφής (κάνναβος και αρίθμηση χώρων και τοίχων).

Το άδυτο του ναού βρέθηκε αδιατάρακτο, με τα πολυάριθμα αναθήματα ακόμη στη θέση τους. Πρόκειται για πολύτιμα ως επί το πλείστον αφιερώματα χρονολογούμενα κυρίως στους αρχαϊκούς χρόνους. Μολονότι είναι πρόωρο να διατυπώσουμε τεκμηριωμένη πρόταση για την ταυτότητα της λατρευόμενης θεότητας, εντούτοις, με βάση το είδος των αναθημάτων και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της λατρείας είναι δυνατόν να στηριχθεί η υπόθεση ότι πρόκειται για ιερό της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα. Τόσο ο πλούτος όσο και οι ποικίλες και εξωτικές προελεύσεις των ευρημάτων οδηγούν στην αναθεώρηση της εικόνας σχετικής φτώχειας που είχαμε σχηματίσει για την αρχαία Κύθνο, η οποία, έως τώρα, προέκυπτε από τις λιγοστές διαθέσιμες φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες.

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/naos3-detail1.jpg http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/naos3-detail2.jpg
Το στρώμα καταστροφής του αδύτου του ναού. Από την ανασκαφή του αδύτου το 2002.

Μέσα στο άδυτο του ναού της Κύθνου βρέθηκαν χρυσά, ασημένια, χάλκινα, οστέινα κοσμήματα όπως ενώτια, δαχτυλίδια, βραχιόλια, πόρπες, περόνες, ελάσματα, χάντρες περιδεραίων και περίαπτα διαφόρων τύπων. Πολλά από αυτά είναι από ορεία κρύσταλλο, υαλόμαζα, φαγεντιανή, ημιπολύτιμους λίθους, ήλεκτρο (κεχριμπάρι) και κοράλλι. Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται ανάγλυφοι δίσκοι και περίτμητα πλακίδια από ελεφαντόδοντο, Αιγυπτιακοί σκαραβαίοι, Φοινικικά κεφαλάκια γενειοφόρων, πήλινα γυναικεία ειδώλια του τύπου της ένθρονης καθιστής μορφής και πολυάριθμα ακέραια διακοσμημένα αγγεία (τα περισσότερα από αυτά καλλωπιστικά) εισαγμένα από διάφορες περιοχές του Αιγαιακού χώρου. Βρέθηκαν ακόμη εκατοντάδες κοχύλια, καθώς και λίγα οστά μικρών ζώων (ανάμεσά τους αρκετοί αστράγαλοι -κότσια) και ελάχιστα πουλιών. Η μελέτη της κατανομής των ευρημάτων στο χώρο θα επιτρέψει την ανασύσταση της διάταξης των αναθημάτων στο εσωτερικό του αδύτου, καθώς και την αναγνώριση των επιμέρους συνόλων μικροαντικειμένων. Το ιερό που ήρθε στο φως πρέπει να είχε σημαντική ακτινοβολία.  Λεπτομέρειες του στρώματος καταστροφής του αδύτου (φωτ. 2002).

http://extras.ha.uth.gr/kythnos/uploads/naos3-detail3.jpg

Ένας εκτεταμένος αποθέτης βρέθηκε σε επαφή με το τείχος, Ανατολικά των βωμών. Περιείχε εκτός από στάχτη και αναρίθμητα οστά ζώων πολυάριθμα πολύτιμα αφιερώματα, παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν μέσα στο ναό.Το εύρημα της Κύθνου θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα στην καλύτερη κατανόηση της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και των λατρευτικών και τελετουργικών συνηθειών, ιδιαίτερα της αρχαϊκής περιόδου.Το 2009 άρχισε η ανασκαφική έρευνα του μνημειακού αναλήμματος που εκτείνεται Δυτικά του ναού (Άνδηρο 4).

 

ΠΗΓΕΣ

ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Πανεπιστημιακή ανασκαφή στη θέση «Βρυόκαστρο» της Κύθνου

FOT-www.golden-greece.gr

 

 

ΤΕΛΟΣ

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock