πίσω

Η ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Λίκνο των Ελλήνων

ένα κείμενο του D. BAUD – BOVY
Genève, Septembre 1913

Οι φωτογραφίες είναι του FREDERIC BOISSONNAS

το κείμενο και οι φωτογραφίες είναιαπό το φωτογραφικό λεύκωμα του Frederic Boissonnas με τίτλο

“L’EPIRE - BERCEAU DES GRECS” (ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ)

Μετάφραση – Λογοτεχνική προσαρμογή
Γεώργιος Κατσίλας
Ιατρός
Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής

Καθώς αφήναμε πίσω μας τα Ιωάννινα, ο ήλιος του Ιουνίου άρχισε να υψώνεται πάνω από τον κάμπο, σκορπίζοντας πλαγιαστά τις ακτίνες του στα ψηλά χόρτα, γεμάτα υγρασία από την καταιγίδα της προηγούμενης μέρας. 
Ο δρόμος που ακολουθήσαμε, σπαρμένος με πέτρες εδώ κι εκεί, ξετυλίγονταν στο βάθος, υγρός και κόκκινος. Κάποιες τέντες στημένες δίπλα στα απομεινάρια χωριών που πυρπολήθηκαν, μας θύμισαν ότι αυτός ο κάμπος πριν από λίγο καιρό, υπήρξε ένα μεγάλο πεδίο μαχών και ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν νοιώσει εκεί την ανάσα του αναπόφευκτου θανάτου. Βοσκοί με γοερές φωνές συγκέντρωναν τα κοπάδια τους. Γυναίκες με το βαρελάκι ή τη στάμνα στον ώμο, πήγαιναν να προμηθευτούν νερό. Και οι πελαργοί περιφέρονταν τάχα σπουδαίοι και ταυτόχρονα αστείοι.
Πίσω μας μια ομίχλη που ανέβαινε από τη λίμνη έκρυβε τους πρόποδες του Μιτσικελιού, του οποίου η κορυφή φιγουράριζε κοφτερή και καθαρή στον διαυγή ουρανό. Μπροστά μας, πέρα από μια σειρά λόφων, διαγράφονταν η διπλή κορυφή της Ολύτσικας. Γύρω μας θρόϊζε το τρεμούλιασμα από τα στάχυα των δημητριακών.
Από τον αυχένα του Αη Νικόλα, όπου ακόμα φαίνονται τα χαρακώματα των Τούρκων δίπλα στο παρεκκλήσι που κάψανε, ανακαλύπτει κανείς την κοιλάδα της Δωδώνης. 
Στις όχθες του ποταμού Αχελώου - λέει ο Αριστοτέλης - κατοικούσαν “αυτοί που ονομάζονταν Γραικοί και στη συνέχεια ονομάστηκαν Έλληνες ”. Η Δωδώνη, στο κέντρο της Ηπείρου είναι ουσιαστικά το πιο σεβαστό μαντείο της Ελλάδος. 
Ο Pouqueville υπέθεσε ότι ανακάλυψε στο λόφο του Γαρδικιού, βόρεια των Ιωαννίνων, τα ερείπια του ιερού. Όμως ο κ. Κων. Καραπάνος τα εντόπισε εκεί ακριβώς που ο Γάλλος περιηγητής τοποθετούσε στον χάρτη του τα ερείπια της Πασσαρώνας, στην δροσερή κοιλάδα της Τσαραχωβίστας, στη σκιά της Ολύτσικας, του άγριου “Τόμαρου” των αρχαίων.

 

Αν κάνετε διπλό κλικ πάνω σε σελίδα γεμίζει όλο το πλαίσιο και δείχνει πολύ πιο μεγάλο και

ευανάγνωστο, επίσης μπορείτε να το δείτε και σε πλήρη οθόνη.

 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock