πίσω

Οι πίνακες του Πολύγνωτου

από την Λέσχη των Κνιδίων στους Δελφούς

Ο Πολύγνωτος ήταν Έλληνας ζωγράφος στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα, γιος του Ἀγλαοφῶντα . Ήταν από την  Θάσο , αλλά έγινε πολίτης της Αθήνας .Ζωγράφισε την εποχή του Κίμωνα μια παράσταση  από την κατάληψη του Ίλιου στους τοίχους  στοάς, και ένα άλλο από το γάμο των θυγατέρων του Λεύκιππου. Στην αίθουσα στην είσοδο της Ακρόπολης μερικά άλλα έργα του διασώθηκαν. Το πιο σημαντικό, όμως, από τα έργα του ήταν τοιχογραφίες του σε ένα κτίριο ανεγέρθηκε στους Δελφούς από τους ανθρώπους της Κνίδου. Τα θέματα αυτά ήταν,  η επίσκεψη στον Άδη από τον Οδυσσέα   και η αναχώρηση των Ελλήνων από την Τροία.

Η ανοπαράσταση κατά την περίοδο 1892/1893 από τον C. Robert στους δύο πίνακες του Πολυγνώτου από τη Λέσχη των Κνιδίων με βάση την περιγραφή του Παυσανία. Αργότερα οι αναπαραστάσεις με τη χρήση αρχαιολογικών πληροφοριών χωρίζουν κάθε ζωγραφική  απόδοση σε τρία ξεχωριστά έργα . 

Ευτυχώς ο Παυσανίας μας έχει αφήσει μια προσεκτική περιγραφή αυτών των έργων ζωγραφικής, (Παυσ. Χ. 25-31). Ένα ποσοστό στο σχήμα από τα θεμέλια του κτιρίου έχουν ανακτηθεί κατά τη διάρκεια των γαλλικών ανασκαφών στους Δελφούς. Από τα στοιχεία αυτά, μερικοί αρχαιολόγοι έχουν προσπαθήσει να ανακατασκευάσουν  τα έργα ζωγραφικής, εκτός φυσικά από τα χρώματα τους. ως εκ τούτου, φαίνεται ότι έργα αυτή τη στιγμή εκτελέστηκαν με σχεδόν ακριβώς το ίδιο σχέδιο, όπως και τα σύγχρονα ανάγλυφα γλυπτικής .

" Σε μια ζωγραφική του Άδη από τον Πολύγνωτο στους Δελφούς, Φωκίδα] Ο Ευρύνομος , δηλώνει ,  ότι είναι ένας από τους δαίμονες του Άδη, που τρώει από όλα πτώματα τη σάρκα, αφήνοντας μόνο τα οστά τους. Αλλά Ομήρου Οδύσσεια , το ποίημα που ονομάζεται Minyad, αυτοί που επέστρεψαν , αν και λένε του Άδη την φρίκη, λένε ότι δεν  γνωρίζουν κανέναν δαίμονα που να ονομάζεται Ευρύνομος. Ωστόσο, θα περιγράψω πώς είναι και η στάση του στη ζωγραφική. Είναι από ένα χρώμα μεταξύ μπλε και μαύρο, όπως αυτή που έχουν οι μύγες ; Που δείχνει τα δόντια του και κάθεται, και κάτω από αυτόν απλώνεται το δέρμα ενός γύπα του ". - Παυσανία 10.28.7

Αν κάνετε διπλό κλικ πάνω σε σελίδα γεμίζει όλο το πλαίσιο και δείχνει πολύ πιο μεγάλο και

ευανάγνωστο, επίσης μπορείτε να το δείτε και σε πλήρη οθόνη.

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock