πίσω

ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Ephrem.jpg/180px-Ephrem.jpg

ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ

Ο Εφραίμ ο Σύρος (περ. 306 -378 ή 379), ο αποκαλούμενος και «Όσιος», ήταν ένας από τους πρώτους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Γεννήθηκε στη Νίσιβη της Μεσοποταμίας, από όπου και έλαβε το όνομα «Σύρος».

Οι χριστιανοί γονείς του ομολόγησαν την πίστη τους την εποχή των διωγμών. Ανατράφηκε από τον επίσκοπο Ιάκωβο και βαπτίστηκε σε ηλικία 18 ετών. Στη συνέχεια έζησε ως ασκητής στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Χειροτονήθηκε διάκονος στην Καισάρεια από τον Βασίλειο Καισαρείας. Τον διέκριναν η ηθική αυστηρότητα και η φιλανθρωπία. Πέθανε στην Έδεσσα.Ο Εφραίμ άφησε σημαντικό έργο, όπως βίους πατριαρχών της Βίβλου, ύμνους, λόγους, ερμηνευτικά της Αγίας Γραφής και πολλά άλλα. Ο Μέγας Βασίλειος τον περιέγραψε ως «πάντων ἐλλογιμώτερος»  από αυτούς που ζούσαν εκείνη την εποχή. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τον περιέγραψε ως εξής: «Ἐφραῒμ ὁ πολὺς, ἡ παραμυθία τῶν ἀθυμούντων, ἡ παιδαγωγία τῶν νέων, ἡ χειραγωγία τῶν μετανοούντων, ἡ κατὰ τῶν αἱρετικῶν ῥομφαία, τὸ δοχεῖον τοῦ Πνεύματος, τὸ σκεῦος τῶν ἀρετῶν»Η μνήμη του οσίου Εφραίμ εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 28 Ιανουαρίου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΑ

1-Σωζομενός, Λόγος προς τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιον και Υπόθεσις της Εκκλησιαστικής Ιστορίας 3.16.

2-Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Λόγος περί Ψευδοπροφητών και Ψευδοδιδασκάλων και Αθέων Αιρετικών και περί Σημείων της Συντελείας του Αιώνος τούτου 237 59.560.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ ………………………………2010 Μ.Χ.

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock