πίσω

Το ΗΡΑΚΛΕΙο

Herculaneum

Και αυτή  πόλη πήρε το όνομα της από τον Ηρακλή.

Το Ηράκλειο βρίσκεται  λίγο μακρύτερα και νότια από την Νεάπολη στους πρόποδες του Βεζούβιου. Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς μας ανάγει στον μύθο κα μας λέει ότι ο Ηρακλής ερχόμενος από την Ιβηρική έφτασε εδώ και αφού έκανε τις ανάλογες θυσίες στους Θεούς ίδρυσε μια πόλη με το όνομα του , εκεί ελλιμενίστηκε και ο στόλος του. Ο Στράβων μας λέει ότι οι Οσκάνοι  κατοικούσαν εδώ και στην Πομπηία ,οι δύο πόλεις ευρισκόμενες κοντά στον Σάρνο ποταμό,  μετά οι Ετρούσκοι και οι Πελασγοί  και μετά ονομάζει τους κατοίκους που έδιωξαν τους προηγούμενους,  Σαμνίτες -τον 6Ο αιώνα π.Χ.

Στην «Βασιλική » κτίριο που υπάρχει στο Ηράκλειο .υπάρχει αυτή οι τοιχογραφία  θεωρείται ότι είναι αντίγραφο από την ελληνιστική εποχή.

Εδώ παριστάνεται ο μύθος των Ατταλίδων κυβερνητών της Πέργαμου αναπαριστάται εδώ. Ο Ηρακλής αναγνωρίζει  με παρούσα την Αρκαδία το υιό του Τήλεφο ο οποίος εδώ διακρίνεται να παίζει κάτω αριστερά.

 

Κατόπιν και αυτοί εκδιώχθηκαν και αναφέρει ότι οι κάτοικοι που ήταν μετά ήταν περήφανοι για τον Έλληνα πατέρα τους τον Ηρακλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία λέει ο Στράβων ότι αυτή η πόλη δείχνει στοιχεία περισσότερο ελληνικά παρά η Πομπηία  που και αυτή εννοεί  ότι ήταν πόλη ελληνική .Ο  H.A.B.WHITE  Αναφέρει ότι το 429 π.Χ. οι πόλη  ευρίσκετε  στην διοίκηση των Σαμνιτών . Ξανά κατακτήθηκε από τη Ρώμη το 307 π.Χ.

 Κατελήφθη τελικά το 89 π.Χ.  από τους Ρωμαίους υπό τον Τίτο Δίδιο ,άνθρωπο του Σύλλα,  μετά από ουσιαστική συνένωση των ελληνικών φυλών εκεί, διότι συμμετείχε με τους λεγόμενους συμμάχους εναντίον της πόλεως της Ρώμης, Καταλαβαίνει κάνεις ότι οι Σαμνίτες είχαν πια γίνει έλληνες  εφόσον  ζούσαν τόσους αιώνες μαζί με τα ελληνικά φύλα όπως και οι άλλοι κάτοικοι του χώρου. Οι παλαιοί έλληνες ξανά έσμιξαν με τους νεώτερους έλληνες πια .η πόλη καταστράφηκε και θάφτηκε στην λάβα το 79 μ.Χ  μετά από έκρηξη του παρακείμενου ηφαιστείου του Βεζούβιου.

Η έκρηξη του 79 μ.Χ. ήταν η πρώτη ηφαιστειακή έκρηξη για την οποία υπάρχει λεπτομερής περιγραφή. Ο Πλίνιος ο Νεότερος παρακολούθησε την έκρηξη από το Misenum, μία τοποθεσία 30 km δυτικά του ηφαιστείου, και την περιέγραψε σε δύο επιστολές προς τον ιστορικό Τάκιτο. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκε και ο θείος του, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος επιφανής Ρωμαίος ναύαρχος και φυσιογνώστης. Ο Πλίνιος περιέγραψε τους προηγηθέντες σεισμούς, την εκρηκτική στήλη, τις πτώσεις στάχτης, τις πυροκλαστικές ροές, τις επιπτώσεις της έκρηξης στους ανθρώπους, ακόμη και τσουνάμι.

Υπολογίζεται ότι η εκρηκτική στήλη έφτασε σε ύψος 32 km και ότι κατά την έκρηξη που διήρκησε 19 ώρες εκτινάχτηκαν 4 km3 στάχτης. Η πτώση της στάχτης και οι πυροκλαστικές ροές έθαψαν τις πόλεις της Πομπηίας και της Ηράκλειας. Η Πομπηία καταστράφηκε τόσο από τις πυροκλαστικές ροές, αλλά κυρίως από τις αποθέσεις στάχτης, επειδή βρίσκεται νοτιοανατολικά προς την πλευρά των επικρατούντων ανέμων. Το πάχος της στάχτης έφτασε τα 3 m σκεπάζοντας τα πάντα εκτός από τις σκεπές των σπιτιών. Η Ηράκλεια που βρίσκεται δυτικά καταστράφηκε κυρίως από τις πυροκλαστικές ροές.

Αρχικά ήταν ελληνική, στη συνέχεια διοικήθηκε  απ’ τους Σαμνίτες, κατακτήθηκε από τη Ρώμη το 307 π.Χ., σαρώθηκε από τη φατρία του Σύλλα το 89 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού Πολέμου και ακολούθως έγινε αυτοδιοικούμενη πόλη στην οποία στάλθηκαν Ρωμαίοι άποικοι.

 

Από το Ηράκλειο της Καμπανίας ,  ένα Αττικό μαρμάρινο πιθανά αντίγραφο ρωμαϊκό  όπως συνήθιζαν οι πρόγονοι. Δείχνει  διονυσιακές τελετές .Έχει διαστάσεις 1,80 χ 54 εκ  δεξιά μια Μαινάδα που χορεύει   αριστερά έχοντας γενειοφόρο άνδρα πιθανά τον Διόνυσο, αριστερά είναι δύο γυναίκειες μορφές και αριστερά από αυτές αρχαϊστικό πιθανός άγαλμα του Διονύσου ο οποίος κρατά κάνθαρο. Κατασκευάστηκε σε νεοαττικό εργαστήριο αρχές του 1ΟΥ π.Χ. αιώνα .

Δορυφορική φωτογραφία του Ηρακλείου

Το Ηράκλειο σε πινάκα του 1840

Κάτοψη του Ηρακλείου όπου μέχρι τώρα έχει γίνει ανασκαφή. Υπολογίζεται ότι είναι το 1/3 της πόλεως.

 

Οι ονομασίες των κατοικιών έχουν βαφτισθεί κύρια από τους αρχαιολόγους από κάποια αιτία η κάποια ένδειξη που βρέθηκε στον κάθε χώρο .Η Οικία Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης ονομάστηκε έτσι από τοις τοιχογραφίες που βρεθήκαν  και με αυτό που αναπαριστούν .

 

 

Το τρίκλινο οικίας με το νυμφαίο στο κέντρο και στη τοιχογραφία ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη .

Ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη .

Μαρμαροθέτημα αττικής σχολής .Ο μύθος του Ορέστη στην οικία Τήλεφου

Αγάλματα από την οικία των ελαφιών .

Τοιχογραφία από την οικία del Colonnato Tuscanico.

Τοιχογραφία από την οικία του Κορίνθιου.

Τοιχογραφία από την οικία των μωσαϊκών.

Ο ιδιοκτήτης αυτή της οικίας ονομαζόταν Άργος.

Μωσαϊκό από το δάπεδο των γυναικείων λουτρών

Μαρμαροθέτημα από τον χώρο που ονομάζεται dacoymano maximo

Μαρμάρινο έπιπλο από τα γυναικεία αποδυτήρια

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΕΔΩ  ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ  ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ .ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΧΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.

 

 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock