πίσω

Ιστορία και πολιτισμός

Προϊστορία

Η ιστορία των Ιονίων Νησιών χάνεται στο βάθος των αιώνων. Οι πρώτοι κάτοικοι της Παλαιολιθικής εποχής, άφησαν δείγματα της παρουσίας τους κυρίως στην Κεφαλονιά και στην Κέρκυρα. Στην Νεολιθική εποχή, τα Ιόνια Νησιά έχουν επαφές με την Ελλάδα και την Νότια Ιταλία. Οι πρώτοι Έλληνες εμφανίζονται στην εποχή του Χαλκού. Όπως μαρτυρούν τα ευρήματα και ο Μινωικός πολιτισμός άγγιξε τα Ιόνια νησιά.

Ομηρική παράδοση

Τα Ομηρικά έπη είναι η πρώτη μαρτυρία για τον πολιτισμό του Ιόνιου πελάγους. Η Οδύσσεια, με τις περιπέτειες του θρυλικού Οδυσσέα, δίνει τόσο ακριβείς περιγραφές, ώστε να θεωρείται ο πρώτος πλοηγός για την ανατολική Μεσόγειο. Ταυτίζοντας τις περιγραφές της Οδύσσειας με σημερινές περιοχές, ορισμένοι θεωρούν ότι οι Οθωνοί, στα Βορειοδυτικά της Κέρκυρας, είναι το νησί της Καλυψώς. Στο δίαυλο της Λευκάδας τοποθετείται η Σκύλα και η Χάρυβδη και όλοι συμφωνούν ότι η Κέρκυρα ήταν το νησί των Φαιάκων.

Αρχαίοι χρόνοι

Στους ιστορικούς χρόνους, η Κέρκυρα είναι μια ισχυρή οικονομική και ναυτική δύναμη με δικές της αποικίες. Το 472 πΧ εδώ, γίνεται ο πρώτος στην ιστορία εμφύλιος πόλεμος. Στο 2ο πΧ αιώνα, τα νησιά του Ιόνιου, περνούν (στην Ρωμαϊκή κυριαρχία και ακολουθούν την πορεία της Ρώμης.

Ενετοκρατία

Με την διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περνούν στην Ανατολική αυτοκρατορία και γίνονται λεία στις επιδρομές των Γότθων, των Βανδάλων και των πειρατών. Από τον 11ο αιώνα μέχρι το 1797, υπάγονται στην κυριαρχία των Βενετών και μέχρι το 1799, περνούν στην Γαλλική κυριαρχία. Μόνο η Λευκάδα γνωρίζει την οθωμανική κατοχή από το 1479 μέχρι το 1684. Στην περίοδο αυτή κατασκευά­στηκαν σημαντικά οχυρωματικά έργα. Το 1799 τα Ιόνια Νησιά παραδίδονται στους Ρωσότουρκους. Το 1800 υπογράφεται η σύσταση της «Επτανήσου Πολιτείας», του πρώτου ανεξάρτητου νεοελληνικού κράτους, που διατηρήθηκε μέχρι το 1807.

Νεότεροι χρόνοι

Μέχρι το 1814 ανήκουν στους Γάλλους του Ναπολέοντα. Από το 1815 μέχρι το 1864 τίθενται υπό Αγγλική Προστασία. Στην περίοδο αυτή, το 1824, ξεκινά τη λειτουργία της η Ιόνιος Ακαδημία , το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το 1864 ενώνονται με την ελεύθερη πλέον Ελλάδα και ακολουθούν την τύχη της στους παγκόσμιους πολέμους. Ιδιαίτερα, στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, τα Ιόνια Νησιά πλήρωσαν βαρύ τίμημα και σε κτίρια αλλά και σε ανθρώπινα θύματα.

Πολιτισμός

axileas.jpg (29387 bytes)Ο πολιτισμός των Ιονίων έχει επηρεασθεί έντονα από την δύση και τους διαδοχικούς κατακτητές. 'Έντονη είναι η βενετσιάνικη επίδραση στα μνημεία, στα (φρούρια και στα κάστρα, με κυριότερο το φρουριακό συγκρότημα της Κέρκυρας, αλλά και τα κάστρα του Αγίου Γεωργίου και της Άσσου στην Κεφαλονιά, της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα, το Φρούριο της Ζακύνθου, καθώς και η αγγλική αρχιτεκτονική στα κτίρια, ιδίως της Κερκύρας που δεν καταστράφηκε από σεισμούς όπως στα άλλα νησιά. Αρχαιολογικά Μουσεία, υπάρχουν σε όλα τα νησιά, όπως στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης στην Κέρκυρα, στα ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, το Μουσείο Σολωμού στη Ζάκυνθο καθώς και πλούσιες βιβλιοθή­κες όπως η Κοργιαλένειος στην Κεφαλονιά. Στην Κέρκυρα βρίσκεται η Αναγνωστική Εταιρεία, το αρχαίο ιερό πνευματικό κέντρο στην Ελλάδα, ενώ μοναδικούς θησαυρούς κρύβουν τα Ιστορικά Αρχεία όλων των νησιών. Στην Κέρκυρα υπάρχουν ακόμη δύο οργανωμένες πινακοθήκες, η Δημοτική στα Ανάκτορα στην πόλη και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Καστέλλο Μπιμπέλι στην Κάτω Κορακιάνα.

Τέχνες - Γράμματα

Από τα Ιόνια Νησιά προέρχονται σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και της πολιτικής όπως ο Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου της Ρωσίας, ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος, ο συνθέτης Μάντζαρος, ο Σαμαράς, ο Καρρέρ, ο Ξύνδας και πολλοί άλλοι που συνεχίζουν να εκφράζουν την επτανησιακή κουλτούρα και να την κάνουν διάσημη σε όλο τον κόσμο.

 Μουσική

Οι περίφημες μπάντες του Ιονίου, πολυάριθμες και πολυπληθείς σε όλα τα νησιά, αποτελούν απομεινάρι της αγγλικής περιόδου. Η μουσική, λαϊκή και εκκλησιαστική, είναι επηρεασμένη από την Δύση. Χαρακτηριστική είναι η καντάδα και η Αρέκια στη Ζάκυνθο. Έντονη είναι και η αγάπη προς το λυρικό θέατρο και την όπερα. Χαρακτηριστική είναι ακόμα η Επτανησιακή ζωγραφική με σημαντικούς εκπροσώπους και κυρίαρχο είδος την ακουαρέλα. Εντυπωσιακό είναι, την περίοδο του Πάσχα, το τελετουργικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας με πολ­λές λιτανείες και λαμπρές τελετές της Ανάστασης. Λιτανείες γίνονται για τους πολιούχους Αγίους, Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, Γεράσιμο στην Κεφαλονιά και Διονύσιο στην Ζάκυνθο.

Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις

Σε όλα τα νησιά το καλο­καίρι γίνονται πολλές και αξιόλογες πολιτιστικές εκδη­λώσεις, με κορύφωση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Χαρακτηριστικές είναι οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης και το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ τον Αύγουστο στη Λευκάδα, τα πολλά Χορωδιακά Φεστιβάλ σε όλα τα νησιά, οι μουσικές και άλλες εκδηλώσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης γίνονται υψηλού επιπέδου μουσικές συναντήσεις, στα δύο Φεστιβάλ των Παξών, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

προέλευση

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock