πίσω

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

 Η γεωγραφική θέση της Ρόδου βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και η ιστορία της είναι συναρπαστική άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα, και όχι μόνο με το Αιγαίο. Η σπουδαιότητα και η ομορφιά του νησιού υμνήθηκαν από του μυθικούς χρόνους. Οι μύθοι διασώζουν μέσα στη αχλή του χρόνου κάτι τις δοξασίες της νεολιθικής εποχής. 

 

 

ο Τληπόλεμος

... Αφού παντρεύτηκε τη Δηιάνειρα ο Ηρακλής βάδισε με τούς Καλυδώνιους εναντίον της θεσπρωτικής Εφύρας - αργότερα Κίχυρου - όπου κατανίκησε και σκότωσε το βασιλιά Φυλεα. Ανάμεσα στους αιχμάλωτους ήταν και η Αστυόχη με την οποία ο Ηρακλής έκανε τον Τληπόλεμο , μερικοί όμως πιστεύουν ότι μητέρα του Τληπόλεμου ήταν η κόρη του Αμύντορα , Αστυδάμεια, την οποία ο Ηρακλής έκλεψε από την Εφύρα της Ηλείας, ονομαστή για τα φαρμάκια της ... Γ 142 Δηιάνειρα

 ... Στο Αργος ο Τληπόλεμος σκότωσε τυχαία τον αγαπημένο του θειο Λικύμνιο. Καθώς τιμωρούσε έναν δούλο με ρόπαλο από αγριελιά, ο τότε πια γέρων και τυφλός Λικύμνιος κάπως σκουντούφλησε ανάμεσα τους κι έτσι έφαγε μια κι εκείνος στο κεφάλι. Επειδή οι υπόλοιποι Ηρακλειδες φοβέριζαν να τον σκοτώσουν, ο Τληπόλεμος ναυπήγησε στόλο, μάζεψε πολλούς από τούς συντρόφους του και ακολουθώντας τη συμβουλή του Απόλλωνα κατέφυγε στη Ρόδο, όπου και εγκαταστάθηκε ύστερα από μακρόχρονη περιπλά­νηση και πολλές κακουχίες (9). Εκείνο τον καιρό στη Ρόδο κατοικούσαν άποικοι Έλληνες υπό το βασιλιά Τριοπα, γιο του Φόρβαντα, με τη σύμφωνη γνώμη του οποίου ο Τληπό­λεμος μοίρασε το νησί στα τρία και κατά τα λεγόμενα ίδρυσε τη Λίνδο, την Ιαλυσό και την Κάμειρο . Ο Ζευς ευνόησε και έκανε πλούσιο το λαό του. Αργότερα ο Τληπόλεμος έπλευσε κάτω από την Τροία με στόλο πού απαρτιζόταν από εννέα ροδίτικα πλοία ... Γ 146 Ηρακλείδες

 Ο Δίας φέρεται ως γενάρχης των κατοίκων αφού με τα την Τιτανομαχία απέκτησε τρεις γιους απ την νύμφη της Ρόδου Ιμαλία. Οι γιοί της επιβίωσαν του Κατακλυσμού καταφεύγοντας στα όρη του νησιού. Το νησί αποδόθηκε στο θεό Ήλιο που εγκαταστάθηκε εκεί με τη νύμφη Ρόδο κόρη του Ποσειδώνα και του έδωσε και το όνομα της συζύγου του. Πριν ονομαζόταν Τελεχεινία από του προϊστορικούς κατοίκους που θεωρούνταν επιδέξιοι τεχνίτες 

Οι Ρόδιοι πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο και ο ηγέτης τους Τληπτόλεμος σκοτώθηκε από τον Λύκιο πολέμαρχο Σαρπηδόνα ενώ αμύνονταν πεισματικά στις επάλξεις του Αχαϊκού στρατοπέδου. Ο Τληπτόλεμος θεωρείται ιδρυτής τον Ροδιακών πόλεων την Καμείρου, της. Λίνδου και της Ιαλυσού. Περίπου τον 10ο προχριστιανικό αιώνα το νησί κατελήφθη από τους Δωριείς. 

Οι Ρόδιοι στράφηκαν προς τη ναυτική τέχνη και ταξίδεψαν σ’ όλη τη Μεσόγειο ιδρύοντας αποικίες και εμπορικούς σταθμούς. Άφθονα γεωμετρικά και αρχαϊκά Ροδιακά αγγεία βρέθηκαν στη Μ. Ασία, στη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Ιταλία μαρτυρώντας την ακμή του Ροδιακού εμπορίου Σε μια εποχή που οι θάλασσες δεν ήταν ασφαλείς οι Ρόδιοι οπλίτες υπηρετούσαν πεζοναύτες στα εμπορικά πλοία ή στις φρουρές των εμπορικών σταθμών. Το περίφημο πινάκιο στης Καμείρου που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο με παράσταση μονομαχίας του Τρωικού πολέμου ίσως απηχεί τις συγκρούσεις των Ροδίων με τους Κάρες πειρατές. Στα αγγεία της εποχής ο εχθρός μπαίνει πάντα από αριστερά ενώ το έμβλημα του φίλιου οπλίτη είναι πάντα εμφανές. 

 

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΩΡ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΥΦΟΡΒΟΥ  600 Π.Χ Ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΣτην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον πρόκειται για το έμβλημα του πολέμαρχου της Ιαλυσού. 
ialysos-silver-stater
Η κεφαλή του αετού εμφανίζεται στα νομίσματα της Ιαλυσού στραμμένη αριστερά. Σύμφωνα με το πινάκιο του Βρετανικού Μουσείου ο πολέμαρχος φέρει ολόκληρο τον αετό και οι ηλιακές σφαίρες της ασπίδας συμβολίζουν την συμμαχία των τριών Ροδιακών πόλεων που έγινε το 900 π.X υπό την αιγίδα του θεού Απόλλωνα. 

Αττικά αγγεία προς το τέλος των Περσικών πολέμων όταν η Ρόδος εισήλθε στην Αθηναϊκή συμμαχία. Πιθανόν αρκετοί Καμείριοι οπλίτες υπηρέτησαν ως πεζοναύτες στο στόλο της Δηλιακής συμμαχίας όταν ο Κίμωνας επιχειρούσε στη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. 
kamiros-silver-stater
Τα νομίσματα της Λίνδου φέρουν παράσταση του βρυχόμενου λέοντος –συμβόλου του Διός καρίου ή αρίου που θεωρείτο πολεμικός θεός. Η λεοντοκεφαλή στραμμένη αριστερά ίσως ήταν το έμβλημα την οπλιτών της πόλης. 

 lindos coin

 Η έξοδος της Ρόδου το 408 π.Χ από την Αθηναϊκή συμμαχία υπήρξε σταθμός στην ιστορία του νησιού. Ο ολυμπιονίκης Διαγόρας έπεισε τους κατοίκους να κάνουν τον περίφημο συνοικισμό και ένα νέο σύμβολο επιλέχθηκε για τη νέα πόλη που τέθηκε υπό την προστασία του θεού Ηλίου που ή λατρεία του ήταν κοινή σε όλη τη Ρόδο. Στα νομίσματα εμφανίζεται από τη μια η κεφαλή του Ηλίου και από την άλλη ο ιβίσκος. Σύμφωνα με το θρύλο το άνθος αυτό προσέφερε ο Ήλιος στην σύζυγό του Ρόδο όταν παντρεύτηκαν. Έχει επικρατήσει η άποψη το εικονιζόμενο στα νομίσματα και τις σφραγίδες άνθος να ονομάζεται ρόδον αλλά αυτό είναι μάλλον σφάλμα. Το ρόδο θεωρείται εισαγόμενο φυτό στη Ρόδο ενώ ο ιβίσκος γηγενές. 

 Ashton_166

 Κάτω από αυτό το έμβλημα οι Ρόδιοι υπεράσπισαν την πόλη τους από το Δημήτριο τον Πολιορκητή. Οι πεζοναύτες του το έφεραν υπερήφανα στις ασπίδες προστατεύοντας του εμπορικούς στόλους της νήσου ως το 42 π.Χ που οι Ρωμαίοι υπέταξαν τελικά το νησί. 

 

 

rodos-405bc-star

ΡΟΔΟΣ 405 ΠΧ

  

ΠΗΓΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΚΑΡΜΙΝΤΖΟΣ

Σύλλογος Ιστορικών Μελετών "ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ"

  

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock