πίσω

ΚΡΗΤΗ -ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΡΜΕΝΟΙ

 

 Το Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου στο δρόμο για Σπήλι και Αγία Γαλήνη. Ο χώρος έχει ανασκαφεί από το 1969 από τον Γιάννη Τζεδάκη. Πάνω από 200 θαλαμωτοί τάφοι και ένας θολωτός τάφος έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί.  Οι τάφοι ό, τι είναι σκαμμένοι  σε ένα αρκετά σκληρό βράχο, πράγμα που εξηγεί γιατί είναι τόσο καλά διατηρημένοι

Οι δρόμοι που ξεκινούν από την επιφάνεια του εδάφους για να πλησιάσεις και να κατέβεις στην είσοδο του τάφου χρησιμοποιείς ένα κεκλιμένο επίπεδο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σκαλιά έχουν  κοπεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πλησιάζουν από το πάνω  επίπεδο προς το κατώτερο.. Οι είσοδοι στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτονταν αρχικά από μια μεγάλη πέτρα, η οποία συνήθως είναι ακόμα δίπλα στην είσοδο. Ένα ή δύο από τους μεγαλύτερους τάφους έχουν πυλώνα στο κέντρο του θαλάμου και τουλάχιστον σε ένα τάφο, οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με στοιχεία πέτρας που είχαν αποκοπεί από το βράχο, όταν ο τάφος κατασκευαζόταν.

Ένας Μινωικός δρόμος οδηγεί μέσα από το νεκροταφείο των μικρότερων και μεγαλύτερων τάφων που διατηρούνται χωριστά ο ένας από τον άλλο. Ανάμεσα στα ευρήματα των τάφων ήταν αγγεία, χάλκινα σκεύη, εργαλεία, κοσμήματα, λίθινα αγγεία και σφραγιδόλιθοι. Πήλινες λάρνακες (φέρετρα) διακοσμημένα με διπλούς πέλεκες, ιερά κέρατα και σκηνές κυνηγιού και της τελετουργίας των ταύρων βρέθηκαν επίσης. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα, ωστόσο, ήταν οι 500 σκελετοί που έδωσε μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη φυσική όψη των ανθρώπων αυτών, μαζί με την κατάσταση της υγείας τους. Φαίνεται ότι είχαν δίαιτα με  υψηλές ποσότητες  σε υδατάνθρακες, αλλά καταναλώναν λίγο κρέας. Παρά το γεγονός ότι αποδεικτικά στοιχεία για κλιβάνους, που πιθανώς χρησιμοποιούνται για να κατασκευάσουν  λάρνακες, που βρέθηκαν κοντά στο νεκροταφείο, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία στον τομέα της απασχόλησης, είτε στην Υστερομινωική ΙΙΙ ή νωρίτερα, ώστε παραμένει ένα μυστήριο, πως αυτοί οι άνθρωποι έζησαν εκείνη την εποχή.

Η περιοχή απέχει 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Ρέθυμνο στο δρόμο προς το Σπήλι και Αγία Γαλήνη. Έχει  πολύ σαφή σηματοδότηση. Το νεκροταφείο είναι ανοικτό στο κοινό. 

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΦΥΛΑΚΗ 

Φυλακή - ο δρόμος

Ο ΥΜ ΙΙΙΑ θολωτός τάφος ανακαλύφθηκε το 1981 περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Φυλακή. Οι θολωτοί τάφοι προσεγγίζονται από ένα στενό, βαθή δρόμο 11 μέτρα μήκος. Στο εσωτερικό της Θόλου ο θάλαμος είναι σχεδόν τετράγωνος και σε αυτό μοιάζει με ένα άλλο θολωτό  τάφο στη δυτική Κρήτη, στο Μάλεμε, αν και δεν το πλησιάζει όπως για παράδειγμα στο Στύλο που έχει μια κυκλική αίθουσα. Ο θάλαμος εχει διαστάσεις  3,40 μ. με 3,65 μ. και έχει σκαλισμένα στον  μαλακό βράχο γνωστό ως kouskoura. Ο θάλαμος είναι επενδεδυμένος με καλά επεξεργασμένους , ορθογώνιους, ασβεστόλιθους.

 

 

 

 

 

 

Μέσα στον τάφο Φυλακή θολωτός

Μόνο μερικές πέτρες λείπουν από το θόλο, όπου μία πρόσκαιρα εκτελεσθείσα  ληστεία που  έγινε σε άγνωστη ημερομηνία. Οι μεγαλύτερες πέτρες αποσπάστηκαν  και στη συνέχεια τις πέταξαν πάνω στο δάπεδο του θολωτού τάφου, καταστρέφοντας τα μικρότερα αντικείμενα που είχαν απομείνει. Ο τάφος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους χωρικούς ως χωματερή, όπου νεκρά και ζωντανά   ζώα ,καθώς και τα σκουπίδια  ρίχτηκαν. Καθώς η χρησιμοποίηση του ως χωματερή μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν συμβάλλει  για τη διατήρηση των υπόλοιπων από τα περιεχόμενο του τάφου από το να ληστέψουν  επίσης για άλλη μια φορά. Τουλάχιστον εννέα ταφές βρέθηκαν σε κακή κατάσταση στο εσωτερικό του τάφου και υπήρχαν επίσης αποδεικτικά στοιχεία της καύσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι θυσίες ζώων μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί προς τιμήν των νεκρών.

 

 

 

 

 

Είσοδος στον τάφο Φυλακή θολωτός

Τα σημαντικότερα ευρήματα του τάφου περιλαμβάνουν: διακοσμήσεις από ελεφαντόδοντο από ένα ξύλινο κουτί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των πολεμιστών φορώντας κράνη οδόντων του αγριόχοιρου? Πλάκες με σφίγγες και τα αγριοκάτσικα και με το σχήμα των οκτώσχημων ασπίδων . Ένα χρυσό περιδέραιο και 15 σφραγιδόλιθοι βρέθηκαν επίσης καθώς και φυλακτά και χάλκινα όπλα και σκεύη, αν και το χάλκινο ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αν και στη στροφή προς τον τάφο υπάρχει πινακίδα από το δρόμο που αφήνει το χωριό Φυλακή προς την κατεύθυνση του Κουρνά, δεν είναι σηματοδοτημένα ξανά  πάλι. Ο τάφος μπορεί να βρεθεί σε περίπου εκατό μέτρα μετά τη στροφή. Στα αριστερά υπάρχει ένας χωματόδρομος που κατεβαίνει απότομα. Στα αριστερά του αυτό το κομμάτι είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδο του τάφου. 

 

 

 

 

  

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΤΥΛΟΣ

 Ένα ζευγάρι χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Στύλος , υπάρχει ένας μινωικός οικισμός που περιλαμβάνει ένα κεραμικό κλίβανο  σε τεσσάρων δωματίων  κτίριο και ένας Υστερομινωικός θολωτός τάφος με ένα μακρύ δρόμο. Ο χώρος ανασκάφηκε από τον Ν. Πλάτωνα και τον Γ. Δαβάρα. Δεδομένου ότι τα ευρήματα  δεν είναι μακριά από τα Άπτερα, έχει προταθεί και ο οικισμός ονομάστηκε αρχικά A-pa-ta-wa, κάτι  το οποίο αναφέρεται στις πινακίδες της .Γραμμικής Β

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΤΥΛΟΣ -ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ

 Οι δύο πρώτες εικόνες δείχνουν στον κλίβανο. Η επόμενη εικόνα δείχνει τα τέσσερα κτίρια με  αίθουσα , έχει φωτογραφηθεί από το βορρά. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες δείχνουν τις τέσσερις αίθουσες έχουν φωτογραφηθεί από τα δυτικά, ξεκινώντας από το βορειότερο δωμάτιο.  

 ΠΗΓΗ
UK.DIGISERVE.

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock