πίσω

ΜΙΝΩΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΑΛΙΑ  

ΣΥΝΟΙΚΙΑ Μ (ΤΗΝ ΠΟΛΗ) Η ΠΕΡΙΟΧΗ Α, 


Ιερό


Μεταξύ του ιερού και στοάς


Portico και polythron


Φως και (πάνω αριστερά)


Βορειοδυτική γωνία


Η περιοχή Α, από την Ανατολή

  

ΜΑΛΙΑ - ΣΥΝΟΙΚΙΑ Μ (ΤΗΝ ΠΟΛΗ) ΠΕΡΙΟΧΗ Β 


 

ΜΑΛΙΑ - ΣΥΝΟΙΚΙΑ Μ (ΤΗΝ ΠΟΛΗ) ΠΕΡΙΟΧΗ Γ 

ΜΑΛΙΑ - ΣΥΝΟΙΚΙΑ Μ (ΤΗΝ ΠΟΛΗ) ΤΟΜΕΙΣ Δ, Ε ΚΑΙ ΣΤ 


Χώρος Δ


Περιοχές Ε και ΣΤ του Νότου


Ε και F από τη Βόρεια

 

 ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

 

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΛΟΣ

 

 


 

Κεντρική αυλή με βωμό στο κέντρο και τον πάγκο στο σκοτάδι πέτρα στα αριστερά του

Αυτή η μινωική τοποθεσία, ένα εξοχικό σπίτι, βρίσκεται δυτικά του χωριού Μακρύ Γιαλού στα νότια παράλια της Κρήτης, στα ανατολικά της Ιεράπετρας. Ο χώρος ανασκάφηκε το 1973 και 1977 από τον Κώστα Δαβάρα. Το κτίριο, δυστυχώς, έπαθε σοβαρές ζημιές από τη γεωργία, πιθανότατα, χρονολογείται αποκλειστικά από την Ύστερη IB Μινωική περίοδο. Ο Π. Faure, ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η θέση της αρχαίας Συρίνθου  που ενδέχεται να έχουν το μινωικό όνομα για αυτόν τον τομέα.

Η ανακάλυψη μιας άλλης μινωικής τοποθεσίας, που χρονολογείται από το Π Π Α ή ακόμη και νωρίτερα έχει αλλάξει τη γνώμη του εκσκαφέα σχετικά με το ρόλο του σπιτιού της χώρας Μακρύ Γιαλού. Σκέφτεται τώρα ότι είναι μια  βίλα με κτήματα παρά ένα απομονωμένο κτίριο ελέγχου της γεωργίας και της αλιείας στην περιοχή. 

 

Δυτική αποθήκες, δωμάτια 7, 8 και 9

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη γνωστή μινωική κτίριο, και μοιάζει με τα παλάτια. Πρώτα απ 'όλα το εξοχικό σπίτι έχει μια κεντρική αυλή, σε ορθογώνιο σχήμα, με προσανατολισμό Βορρά-Νότου και τη μέτρηση 6μ x 12,5 εκ.. Έτσι, είναι ακριβώς τέσσερις φορές μικρότερο από τις αυλές  των παλατιών.

Υπάρχουν δύο κιονοστοιχίες που αποτελούν στοές στη βόρεια πλευρά και το βόρειο τμήμα της ανατολικής πλευράς. Αυτό θυμίζει των Μαλίων, όπου υπάρχουν αναπληρωματικά Κίονες και πεσσοί στην ανατολική πλευρά του γηπέδου. Η ίδια πλευρά της Φαιστού έχει επίσης μια κιονοστοιχία.

 

 

Η δυτική είσοδος (αίθουσα 6) αριστερά με το δεξί προσκήνιο πάγκο

Υπάρχει ένα μεγάλος βωμός στο βόρειο άκρο του γηπέδου, και πάλι σοβαρές ζημιές λόγω της γεωργίας. Αυτό μας θυμίζει, ειδικότερα, της Ζάκρου όπου ο βωμός βρίσκεται στην είσοδο του ιερού Δυτική Πτέρυγα. Βωμοί είναι επίσης γνωστό ότι υφίσταται και σε  άλλα κύρια παλάτια. Εδώ, στο Μακρύ Γιαλλού, ο βωμός στέκεται απέναντι από την Δυτική Είσοδο, που ίσως να έχουν διεξαχθεί εκεί  τελετές καθώς δεν ήταν η κύρια είσοδος του κτιρίου. Αντιμετωπίζοντας το δίλλημα  για  το βωμό ο Bench για  τον οποίο ήταν σχεδόν βέβαιο λέει ότι χρησιμοποιήθηκε στις τελετές που έλαβαν χώρα στο γήπεδο. Τέτοια παγκάκια έχουν βρεθεί επίσης στα Μάλια και τη Φαιστό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Μακρύ Γιαλλού που έχει από κοινού με τα ανάκτορα είναι η ύπαρξη μιας αυλής  δυτικά, εδώ όπως και στην Κνωσό, τη Φαιστό και τα Γουρνιά, στην-δυτική γωνιά , βόρεια της περιοχής. Αυτό είναι απίθανο να αποτελεί σύμπτωση. Δυστυχώς πολύ λίγα ερείπια υπάρχουν στην  δυτική πρόσοψη του κτιρίου που έχει κατεύθυνση προς  το γήπεδο δυτικά. Παρ 'όλα αυτά, στις εσοχές στην δυτική πρόσοψη που μπορεί να δεις και σε άλλα ανάκτορα είναι επίσης και εδώ. 

Το πόδι βόρεια είσοδο-σκυλί, αίθουσα 12

Η κύρια είσοδος είναι από τα βόρεια, μέσω ενός παραδοσιακού μινωικού τύπου έμμεσης εισόδου. Στα άλλα παλάτια, όπου η έκταση που επιτρέπεται, η κύρια είσοδος ήταν επίσης από τα βόρεια. Στο Μακρύ Γιαλλού, αυτή η είσοδος δεν οδηγούσε στην αυλή, αλλά σε ένα άλλο ανοιχτό χώρο, στα ανατολικά του κτιρίου. Από εκεί θα έπρεπε να περπατήσει κάποιος νότο και στη συνέχεια να μπει στο γήπεδο, είτε μέσα από το άνοιγμα στο νότιο-ανατολική γωνία του κτίριου ή μέσα από τα δωμάτια στην ανατολική πτέρυγα του κτιρίου. Αυτόν τον  δαιδαλώδη τρόπο εισόδου ενός κτιρίου με την αλλαγή κατεύθυνσης πολλές φορές είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής Μινωικών εποχών και είναι αυτό που ονομάζουμε "κλίση του άξονα προσέγγισης». Ο Ν. Μαρινάτος και R. Hagg ισχυρίζονται  τι  αυτό το είδος της εισόδου είναι ένα χαρακτηριστικό της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής.

Ένα μεγάλο μέρος της δυτικής πτέρυγας του κτιρίου αποτελείται από αποθήκες, όπως αλλού. Πολλά από τα κτίρια χτίστηκαν από ωμές πλίνθους στα θεμέλια πέτρα και ορισμένα από αυτά τα τούβλα βρέθηκαν κατά την ανασκαφή. Η Αίθουσα 10, η οποία βρίσκεται στη δυτική-γωνία βόρεια του κτιρίου, φαίνεται να έχει ένα σημαντικό χώρο, δεδομένου ότι είχε πλακόστρωτο δάπεδο. Η Αίθουσα 16, στην ανατολική πτέρυγα, είναι απέναντι από την  κεντρική αυλή και ήταν η μεγαλύτερη αίθουσα σε ολόκληρο το κτίριο, μετρώντας 6μ επί  6μ. 

Πάγκοι στην αίθουσα 22.

Η Αίθουσα 22, στο-δυτική γωνιά νότια του κτιρίου, έχει δύο πάγκους στο κέντρο του δωματίου. Θα μπορούσε αυτό να ήταν μινωικός ιερςό πάγκος, εκ των οποίων τουλάχιστον 35 έχουν ανακαλυφθεί, και που χρονολογείται από την Πρωτομινωική περίοδο; Ίσως ήταν τα αφιερώματα που τοποθετούνταν  σε αυτούς τους πάγκους , ή ίσως χρησιμοποιήθηκαν από τους ιερείς.

Ποια είναι η σημασία λοιπόν του κτιρίου Μακρύ Γιαλλού; Μήπως ο ιδιοκτήτης απλώς μιμήθηκε την αρχιτεκτονική των ανακτόρων; Ή υπήρχαν αρχιτεκτονικές αρχές στην μινωική κοινωνία  κατ  αυτή την φάση δόμησης της εποχής και αυτές ακολουθούνται στην κατασκευή του σπιτιού χώρας Μακρύ Γιαλλού.

Ο Δαβάρας προτείνει ότι το κτίριο ήταν μια «οικία  λατρείας» παρόμοια με εκείνα του Νίρου, της Αμνισός, Χανιά  και Βαθύπετρο. Δυστυχώς τα ευρήματα στην περιοχή αυτή δεν ήταν τόσο πλούσια όσο αυτά στις άλλες εγκαταστάσεις με οικίες λατρείας αλλά ο Δαβάρας πιστεύει, ωστόσο, την άποψή του ότι το κτίριο είναι ένα "Ιερόν". 


Δωμάτιο 10


Δυτική δικαστήριο και δυτική πρόσοψη


Ο βωμός με τον πάγκο στο παρασκήνιο


Τα δωμάτια 16 και 17 και ΝΕ στοά


Ο βωμός


Ο πάγκος


Πυλώνας βάσεις για κολώνες στη ΒΑ και Ν πλευρά της κεντρικής αυλής


Οι πάγκοι σε δωμάτιο 22

 

 

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΜΟΧΛΟΣ 


Κύρια χάρτη που απεικονίζει τον οικισμό σωστή? 
Πρωτομινωική Νεκροταφείο, Ύστερη Ελληνιστική Οχύρωση, «Συνοικία Artisans και ΥΜ III θαλαμωτοί τάφοι.
 

 

Η παράκτια πεδιάδα, κοιτάζοντας δυτικά, με το νησί  του Μόχλου

Το νησί του Μόχλου, βρίσκεται ακριβώς ανατολικά του κόλπου του Μιραμπέλλο στην Ανατολική Κρήτη. Μια στροφή από τον κύριο δρόμο Αγίος Νικόλαος-Σητείας οδηγεί προς τα κάτω στο λιμάνι, Είναι σχεδόν βέβαιο ότι Μόχλος δεν ήταν ένα νησί στη Μινωική εποχή, αλλά ήταν ενωμένη με την ηπειρωτική χώρα και είχε λιμάνια και στις  δύο πλευρές στην ανατολική και δυτική πλευρά του νησιού, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τους ανέμους. Εκτεταμένα μινωικά ερείπια βρίσκονται τόσο στο νησί του Μόχλου το ίδιο και για την πεδιάδα απέναντι από το νησί στο ηπειρωτικό τμήμα της Κρήτης. 

Οι βασιλικοί τάφοι από την Προανακτορική νεκροταφείο

 

 

 

 

 

Το νησί είχε ανασκαφεί το 1908 από τον Αμερικανό Ρίτσαρντ Σίγκερ , ο οποίος βρήκε ένα Προανακτορικό νεκροταφείο στο δυτικό άκρο του νησιού. Είναι ανοιχτό και υπάρχουν 20 χτιστοί τάφοι, ταφές σε πιθάρι και λακκοειδείς τάφους. Στη δυτική άκρη του νησιού, ανακάλυψε δύο μεγάλους τάφους που έκρινε ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ταφή των μελών της άρχουσας τάξης. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο μέγεθος των τάφων, ο πλούτος των κτερισμάτων και το γεγονός ότι είχαν κατασκευαστεί σε  κάποια απόσταση από τους άλλους τάφους. Οι περισσότεροι από τους τάφους χτίστηκαν στις EM II και να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι EM III, ενώ λίγοι  φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ΜΜ ΙΑ. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, αλλά επανήρθαν  σε λειτουργία κατά τη Νεοανακτορική περίοδο. Και  ήταν μέχρι τη δεκαετία του 1970, που , ο καθηγητής Jeffrey επέστησε λεπτομερή σχέδια του νεκροταφείου και προσδιόρισε το σύνολο των τάφων. 

Ο ανατολικός πυλώνας κρύπτη με το αρχικό σκάλα 
στα δεξιά της εικόνας

Ο κύριος οικισμός βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και των κτιρίων της ημερομηνίας νωρίτερο από την IB περίοδο EM. Με ΕΜ ΙΙ ο οικισμός είχε μεγαλώσει, πιθανώς λόγω της εισροής εποίκων από την κεντρική Κρήτη. Ανάμεσα στα σημεία εγκατάστασης της πόλης για τους εποίκους  θα ήταν  τα λιμάνια που βρίσκονται εκατέρωθεν του ισθμού που συνδέει τον Μόχλου με την ηπειρωτική χώρα, όπως και στον μεγάλο κάμπο που θα ήταν κατάλληλος για τη γεωργία. Για τα 800 χρόνια πολιτισμού που άνθησε εδώ και η περιοχή έχει καταστεί μια σημαντική πηγή γνώσης για την ανάπτυξη του Μινωικού πολιτισμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

 

Μέρος της πόλης LM

Μένει να δούμε  σήμερα  το  νησί από την πόλη LM, η οποία επεκτάθηκε πέρα από τον ισθμό σε μια περιοχή πίσω από το σύγχρονο χωριό του Μόχλου. Το τελετουργικό κέντρο βρίσκεται σε μια θέση στα βορειο-δυτικά της πόλης. Ήταν ένα τριώροφο κτίριο, με επικαλυμμένους  τοίχους. Δύο κρύπτες πυλώνα βρέθηκαν στο ισόγειο στο ανατολικό άκρο του κτηρίου. Τα ερείπια μιας σκάλας που οδηγεί από την κρύπτη του  πυλώνα στους πάνω ορόφους υπάρχουν  ακόμα. Το κτίριο περιείχε επίσης μια κουζίνα και, ενδεχομένως, μια τραπεζαρία. Ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στην πόλη την ΥΜ Ι. 

 

Μέρος της πόλης μου LM

 

Πίσω από την σύγχρονη πόλη του Μόχλου, οι ανασκαφές αποκάλυψαν δύο κτίρια καταλύματα τεχνιτών  που χρονολογούνται  από το ΥΜ ΙΒ. Ένα κτίριο που χρησιμοποιείται για επεξεργασία χαλκού, Ένα για επεξεργασία  στο ελεφαντόδοντο και ένα πέτρας , ενώ το  άλλο είχε χρησιμοποιηθεί για την αγγειοπλαστική. Και τα δύο κτίρια φαίνεται να είχε κατοικηθεί και περιείχαν μάλιστα  ένα ιερό. Ένα άλλο ΥΜ ΙΒ κτίριο έχει ανασκαφεί στο Chalinmouri στο ανατολικό άκρο της παράκτιας πεδιάδας. Τέλος, ένα  ΥΜ III νεκροταφείο έχει ανασκαφεί . Περιείχε 30 θαλαμοειδείς τάφους  και βρισκόταν σε ένα λόφο απέναντι από το χώρο της ΙΙΙ οικισμού LM. οι ασύλητοι τάφοι περιείχαν ένα ή δύο ταφές, είτε σε σαρκοφάγους ή σε πιθάρια. Το γεγονός ότι ο Μόχλος εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της ΥΜ Ι και δεν ξανακατοικήθηκε, παρόλο που η περιοχή κατοικήθηκε  κατά τη διάρκεια της ΥΜ III, θέτει το ζήτημα της καταστροφής του. Αυτό είναι ….Ότι  ο Μόχλος καταστρέφεται μαζί με τα άλλα κέντρα του μινωικού πολιτισμού, στη βόρεια ακτή της Κρήτης από την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί της Σαντορίνης; Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία για ταυτόχρονη καταστροφή σε πολλά από αυτά τα κέντρα. Η αιτία αυτής της καταστροφής παραμένει ωστόσο, αμφιλεγόμενη .  Το νεκροταφείο
 

 Οικίες τεχνητών

Στην ηπειρωτική χώρα τρία δωμάτια είναι όλα αυτά που παραμένουν  ορατά από τα τρία σπίτια των τεχνητών τα δυο  .. Τα σπίτια ήταν κατοικούντο στην IB περίοδο LM, γύρω στο 1500 π.Χ. με 1425 π.Χ.. Αγγειοπλαστική, λίθινα αγγεία, χάλκινα αντικείμενα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έχουν παραχθεί εδώ για την τοπική αγορά. Το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών βρίσκεται κάτω από το χωματόδρομο που οδηγεί από το χωριό του Μόχλου προς το νέο λιμάνι. Μόνο τα δωμάτια 2, 10 και 11 μπορούν ακόμα να είναι ορατα

.


Δωμάτιο 10


Δωμάτιο 11 (αριστερά)


Δωμάτιο 11


Ερείπια Δωμάτιο 2

 ΠΗΓΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

UK.DIGISERVE 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock