πίσω

ΚΡΗΤΗ - ΠΡΩΙΜΟΙ ΜΙΝΩΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

O οικισμός της Βασιλικής, ένας από τους πρώτους μινωικούς οικισμούς με πολεοδομική οργάνωση, καταλαμβάνει τις πλαγιές και την κορυφή χαμηλού λόφου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλική, πολύ κοντά στον μινωικό οικισμό των Γουρνιών. Ξεκινά την ύπαρξή του στην Πρωτομινωική ΙΙ εποχή (2600-2300 π.Χ.) και οφείλει την ακμή του όχι μόνο στη σημαντική του θέση, απ’ όπου γίνεται η διέλευση του Ισθμού της Ιεράπετρας, αλλά και στην εύφορη πεδιάδα της περιοχής. Το κεντρικό κτήριο του οικισμού καταστράφηκε από φωτιά γύρω στο 2300 π.Χ. Υπήρξε όμως μεταγενέστερα ανακατάληψη του λόφου, έχουν μάλιστα αποκαλυφθεί ένα Μεσομινωικό κτήριο (2200-1900π.Χ.) καθώς και ίχνη κατοίκησης κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Κοντά στο χωριό και υπήρχε πρωτομινωικός συνοικισμός όπου η Miss Boyd και ο R. Seager το 1906 ανάσκαψαν μερικά σπίτια κτισμένα και επιχρισμένα εσωτερικά με κόκκινο χρώμα. Πρόκειται για ένα μικρό ανάκτορο μικρογραφία αυτών της Κνωσού, της Ζάκρου και Φαιστού Μαλλίων. Πιθανότατα με κεντρική αυλή με 4 γωνίες στραμμένες στα 4 σημεία του ορίζοντα. Προσανατολισμός συνηθισμένος στη Μεσοποταμία και στην Μέση Ανατολή από όπου φαίνεται πως ήρθαν και οι πρώτοι οικιστές του την πρωτομινωική περίοδο ( 2300-2100 Π.Χ.) Δυστυχώς η περιοχή του ανακτόρου είναι κατεστραμμένη και μόνο τα θεμέλια της ΝΔ και ΝΑ γωνίας του σώθηκαν. Αποτελείται από ορθογώνια δωμάτια που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με εσωτερικούς διαδρόμους.

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΡΣΟΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

 

 

Η Βασιλική είναι μια άλλη σημαντική μινωική τοποθεσία Αρχικά ανασκάφηκε από τον  Αμερικανό  R B Seager 1903 - 1906, και αργότερα ανασκάφηκε από τον Ν. Πλάτωνα το 1953 και πιο πρόσφατα και πιο διεξοδικά από A Ζώη 1970 έως το  82 και το 1990 και μετά. Το μέρος βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο στο βόρειο άκρο του ισθμού της Ιεράπετρας, κοντά στο χωριό Βασιλική, από την οποία πήρε το όνομά του. Αυτός ισθμός είναι μια μικρή λωρίδα με πεδινές εκτάσεις περίπου 11 χιλιόμετρα σε μήκος που εκτείνεται από τη βόρεια ακτή της Κρήτης, στον κόλπο του Μιραμπέλλου στο Λιβυκό Πέλαγος στα νότια. Ο ισθμός βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της κεντρικής Κρήτης προς τη Δύση και τα βουνά της Ανατολικής Κρήτης.

 

ΥΜ ΙΑ κτιρίου (βορειοανατολική γωνία)

 

 

 

Ακριβώς έχει  ερμηνευθεί όπως η Φούρνου Κορυφή ως ένα ενιαίο οικισμό, δηλαδή αλλά και  πιθανώς σπίτι ενός οπλαρχηγού, έτσι ενώ η Βασιλική είχε αρχικά ερμηνευθεί κατά παρόμοιο τρόπο από τον Seager. Το "House on the Hill», όπως ο ίδιος το ονόμασε , θεωρήθηκε ως μια πρωτόγονης μορφής Μινωικό Παλάτι, ένα σκαλοπάτι στο δρόμο που θα οδηγήσει τελικά στην Κνωσό. Κατά συνέπεια, θεωρήθηκε ότι είναι η έδρα ορισμένων τοπικών «οπλαρχηγών». Μεταγενέστερες ανασκαφές αποκάλυψαν ότι Βασιλική δεν ήταν στην πραγματικότητα μια πρωτόγονη μορφή του παλατιού, αλλά η περιοχή ενός αριθμού οικοδομικών  φάσεων .

 

EM IIB2 κτιρίου (νοτιοδυτικά γωνία), επίσης γνωστή ως η Δυτική Οικία

 

 

 

Η Βασιλική ήταν μια χαρακτηριστική μορφή μινωικού χωριού , το οποίο, παρά το γεγονός ότι καταστράφηκε από πυρκαγιά σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέμεινε σε χρήση κατά το μεγαλύτερο μέρος της Μινωικής περιόδου. Κατά την πρώτη περίοδο (EM ΔΣ) τα σπίτια τοποθετούνται δίπλα-δίπλα, αγγίζοντας το ένα το άλλο. Αυτό μπορεί να δει κανείς στο κέντρο του την πρώτη εικόνα όπου τέσσερις τομείς σχεδόν στο ίδιο μέγεθος υπολογίζοντας από δεξιά προς τα αριστερά. Ο Ζώης πιστεύει ότι αυτό προτείνει μια ισότιμη κοινωνία. Τόσο το Κόκκινο Σπίτι αλλά και στη Δυτική Οικία .

 

Άποψη του EM IIB1 κτιρίου, (νοτιοανατολική γωνία),

 

 

Το πρώτο που θα κατασκευάστηκε ήταν το Κόκκινο Σπίτι της EM IIB1. Το Κόκκινο Σπίτι, το οποίο πήρε το όνομά της από το χρώμα του κόκκινου στους τοίχους της, αποτελεί το υπόγειο αυτό το μέρος του οικισμού .Η Δυτική Οικία, αμέσως στα δυτικά του Κόκκινου Σπιτιού ", χτίστηκε το IIB2 EM και τα ερείπια είναι στο επίπεδο του εδάφους. Ήταν επίσης σε αυτήν την περίοδο που  η πλακόστρωτη αυλή ήταν σε αυτό που είναι σήμερα το κέντρο της στα βόρεια της Δυτικής Οικίας.

 

Άποψη του EM IIB1 κτιρίου, (νοτιοανατολική γωνία),

.

 

 

 

Τα πρώτα δείγματα της Βασιλικής αγγειοπλαστικής που   βρίσκονται στην Ανατολική Κρήτη το EM ΔΣ, αλλά κατά την επόμενη περίοδο, EM ΙΙ Β, αυτά έχουν  καταστεί η κυρίαρχη μορφή για ως τα  εκλεκτά  προϊόντα για  όλη την ανατολική και νότια Κρήτη. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή σχήματα είναι, σύμφωνα με Rutter, με επίπεδο πυθμένα κανάτες, «τσαγιέρες», πιάτα, κύπελλα. 

 

 

Άποψη του EM IIB1 κτιρίου, (νοτιοανατολική γωνία), επίσης γνωστό ως  κόκκινη οικία

Σύμφωνα με τον Ζώη, μερικά Πρωτομινωικά ΙΙΙ σπίτια βρέθηκαν στην αρχική ανασκαφή πάνω από ένα στρώμα της Πρωτομινωικής ΙΙΒ και, επομένως, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό των EM ΙΙΙ ως μια ξεχωριστή ιστορική φάση. Ωστόσο της ΕΜ εποχής σπίτια δεν είχαν τότε δημοσιεύει σε αρχαιολογικές μελέτες  στις αρχές του 20ΟΥ αιώνα και έτσι πολλοί ανασκαφείς κατά τις ανασκαφικές εργασίες δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την περιπλοκότητα  και έτσι πολλά στοιχεία δεν ορμηνευθήκαν σωστά η δεν δημοσιεύτηκαν σωστά και σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία χάθηκαν για πάντα.

 

 

 

 

Άποψη του EM IIB1 κτιρίου, (νοτιοανατολική γωνία), επίσης γνωστή ως  κόκκινη οικία

 

 

 

 

 

Ο οικισμός εξακολούθησε να ευημερεί κατά  τη Μέση μινωική περίοδο, φθάνοντας το μέγεθος του μεγαλύτερου σε MM1A, αν και η οικοδόμηση συνεχίστηκε τόσο αργά όσο ΥΜΙΑ στη βορειοανατολική γωνία της περιοχής. Λίγα στοιχεία υπάρχουν μετά την περίοδο αυτή αν και της   ΥΜ III ένας τάφος ανακαλύφθηκε κοντά, και η θέση του είναι πια γνωστή. Η Βασιλική υπέστη τρεις μεγάλες καταστροφές - στην Πρωτομινωική ΙΙ, Πρωτομινωική IIB και Μεσομινωική ΙΙ Β, οι δύο τελευταίες από τις πυρκαγιές. Ωστόσο, το χωριό ανοικοδομήθηκε εκ νέου μετά από κάθε καταστροφή και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η περιοχή εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου ή ότι εισέβαλαν πολιτισμικά διαφορετικοί  λαοί.

 

 

Άποψη του EM IIB1 κτιρίου, (νοτιοανατολική γωνία), επίσης γνωστό ως κόκκινη οικία

 

 

 

 

Η περιοχή είναι ανοικτή για το κοινό κατά τη θερινή περίοδο (είσοδος ελεύθερη) και βρίσκεται  λίγες εκατοντάδες μέτρα κατά μήκος της στροφής προς το χωριό Βασιλική από τον κεντρικό δρόμο μεταξύ του Κόλπου του Μιραμπέλλου και Ιεράπετρας. Η γύρω περιοχή, η οποία είναι πλούσια σε μινωικά ερείπια, απειλείται πλέον από την πρόταση για τη δημιουργία ενός διεθνούς αερολιμένα (παρά το γεγονός ότι δύο υπάρχουν ήδη στην Κρήτη), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τους τουρίστες το καλοκαίρι και για την εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων στην το χειμώνα. 


ΒΑΣΙΛΙΚΗ- ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

  

  

ΠΗΓΗ

uk.digiserve.

PANORMIO

basilikhkreta.blogspot.com

 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock