πίσω

Το μινωικο ανακτορο στα  ΜΑΛΙΑ

 

Το παλάτι των Μαλίων, βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Κρήτης, ανατολικά του Ηρακλείου. νότια από τα βουνά του Λασιθίου. Σε έκταση  7.500 τετραγωνικών μέτρων, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εκ των πολεων των μινωικών ανακτόρων

 

(Βόρεια περιοχή δυτικά)

Η θέα προς τα νοτιοδυτικά από την κορυφή 
του «Μεγάλη Σκάλα»

Η Κεντρική Αυλή

Προχωράμε στην κεντρική αυλή του ανακτόρου των Μαλίων, που είχε στοές στη βόρεια και ανατολική πλευρά της και ένα βωμό στο κέντρο της.

Η κεντρική αυλή είναι ένας μεγάλος ανοικτός χώρος με παραλληλόγραμμο σχήμα.

 

Βωμός στη μέση της Κεντρικής Αυλής

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/mallia007s.jpg

Στην ανατολική είσοδο του ανακτόρου υπήρχαν αποθήκες υγρών που εκπλήσσουν τον επισκέπτη, αφού αποτελούνταν από στενά κελιά που άνοιγαν σε ένα διάδρομο. Σε κάθε κελί υπήρχαν υπερυψωμένα πεζούλια και πάνω σε αυτά ήταν τοποθετημένα πιθάρια.

Αυτό που τραβά το ενδιαφέρον είναι σίγουρα ο μηχανισμός που είχαν επινοήσει οι Μινωίτες για να ρέουν τα υγρά. Είχαν δηλαδή κατασκευάσει ένα σύστημα αυλακιών που κατέληγαν σε ένα αγγείο περισυλλογής των υγρών.

Θα αναρωτηθείτε ίσως σε τι εξυπηρετούσε όλο αυτό το σύστημα. Φυσικά στην οικονομία του προϊόντος. Αν για παράδειγμα ένα πιθάρι έσπαγε ή κάποιος απρόσεκτος έριχνε κατά λάθος στο πάτωμα το κρασί ή το λάδι ενός αγγείου, το υγρό μαζεύονταν στο αγγείο-συλλεκτήρα και έτσι δεν πήγαινε χαμένο.

Ενα πράγματι έξυπνο σύστημα που, ας μην ξεχνάμε ότι, αναπτύχθηκε 4000 χρόνια πριν.

Η "Λότζια"

Δίπλα στην κρύπτη των πεσσών υπάρχει μια πλατιά και μνημειώδης σκάλα που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Είναι το Μεγάλο Κλιμακοστάσιο που κάποτε οδηγούσε στον πάνω όροφο του ανακτόρου των Μαλίων.

 

Δίπλα στο Μεγάλο Κλιμακοστάσιο στο ανάκτορο των μαλίων θα προσέξετε αμέσως μετά μια μικρή ταράτσα, έναν χώρο (κάποτε) υπόστεγο, υπερυψωμένο και ανοιχτό προς την κεντρική αυλή. Ονομάζεται Λότζια και φαίνεται πως αποτελούσε τη βασιλική λότζια που δέσποζε πάνω από την αυλή του Ανακτόρου και σχετίζεται και αυτή με τελετουργίες.

Η «Μεγάλη Σκάλα»

 Σημαντική είναι μια κλίμακα στη δυτική πτέρυγα του ανακτόρου των Μαλίων, που χρησίμευε ίσως και σαν θεατρικός χώρος.

http://www.uk.digiserve.com/mentor/minoan/mallia043s.jpg

Πυλώνας κρύπτη από την νοτιοανατολική γωνία

Η Κρύπτη των πεσσών με τον προθάλαμό της αποτελεί ένα σημαντικό χώρο στη δυτική πτέρυγα του ανακτόρο των Μαλίων.

Πρόκειται για μια κρύπτη με 2 τετράγωνους στύλους που είχε χωρίς αμφιβολία θρησκευτικό χαρακτήρα.

 

Στη δυτική πτέρυγα του ανακτόρου εντοπίστηκε και ο περίφημος κέρνος των Μαλίων.

Αυτό το περίεργο αντικείμενο είναι ένα λίθινο στρογγυλό σκεύος, με διάμετρο 0,90μ., το οποίο έχει στο κέντρο μία μεγάλη κοιλότητα και 34 μικρότερες κοιλότητες περιμετρικα του κεντρου.

Πιθανόν  η χρήση του κέρνου από την  θέση όπου βρέθηκε μας κάνει να πιστεύουμε ότι αποτελούσε ένα αντικείμενο σχετικό με τη λατρεία και τις τελετές πανσπερμίας.

Σε αυτές τις τελετές οι πιστοί τοποθετούσαν σαν προσφορά προς τη θεότητα μικρές ποσότητες από την πρώτη συγκομιδή, δηλαδή σπόρους και διάφορους καρπούς, ενώ στη μεσαία κοιλότητα τοποθετούσαν το υγρό για την απαραίτητη  σπονδή  στη θεότητα, ώστε να πάει καλά η σοδειά.

Οι σιταποθήκες

Λίγο πριν μπούμε στο κυρίως ανάκτορο των Μαλίων, αξίζει να κάνουμε μια στάση στη δυτική πλακόστρωτη αυλή που έκλεινε στο νότιο άκρο της με μια σειρά από 8 κυκλικές κατασκευές, που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν «κουλούρες».

Αυτές οι κατασκευές ήταν στεγασμένες με στέγη που στηρίζονταν σε κεντρικό πεσσό και χρησίμευαν για την αποθήκευση σιτηρών. Ήταν δηλαδή οι σιτοβολώνες του ανακτόρου των Μαλίων και εξασφάλιζαν την επάρκεια σε δημητριακά, που τόσο είχαν ανάγκη για τη διατροφή τους οι Μινωίτες.

 

Υπόστυλη αίθουσα

Ακριβώς στον πάνω όροφο βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα η αίθουσα συμποσίων, ενώ δίπλα από την υπόστυλη αίθουσα, τα μαγειρεία, για την προετοιμασία των εδεσμάτων των συμποσίων

Η δεξαμενή καθαρμών

Πίσω από το θησαυροφυλάκιο του ανακτόρου των Μαλίων βρίσκεται η είσοδος για τα βασιλικά διαμερίσματα με τα πολύθυρα και το αίθριο.

Πρώτα διακρίνονται τα ερείπια του μεγάρου της βασίλισσας που πιθανόν επικοινωνούσε με αυτό του βασιλιά.

Γύρω τους βρισκόταν άλλα διαμερίσματα, ενώ, λίγο μακρύτερα βλέπουμε ακόμη και σήμερα ένα λουτρό ή Δεξαμενή καθαρμών, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται.

Η δεξαμενή αυτή είναι σίγουρα εντυπωσιακή, με τα 6 σκαλοπάτια που διασώζονται.

 

Πολύθυρο και κρύπτη

 

 

Ένας πλακόστρωτος διάδρομος συνδέει την κεντρική με τη βόρεια αυλή και την αυλή του «Πύργου», ενώ τριγύρω βρίσκονται εργαστήρια και αποθήκες του ανακτόρου των Μαλίων.

Η αυλή του Πύργου πήρε το όνομά της από ένα κτίριο ισχυρό, χτισμένο από μεγάλους λίθους που μοιάζει με πύργο. Αν προχωρήσουμε βλέπουμε ξαφνικά μπροστά μας ένα λοξό οικοδόμημα που μας ξενίζει για τη θέση του. Είναι το μυκηναϊκό ιερό, το μόνο κτίριο που χτίστηκε μετά την καταστροφή του δεύτερου ανακτόρου των Μαλίων.

Panormio

uk.digiserve

explorecrete.com

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock