πίσω

ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ  ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ

 

ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΩΣΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ.

 ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΟΞΥΔΕΡΚΗΣ,ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ

 

·         ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ

·         Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ, ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΡΥΦΗΛΗΣ ,ΣΕ ΣΩΦΡΟΝΕΣΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΔΥΟ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΗΤΑΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΡΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ. Τ Ο ΡΑΤΣΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ. ΕΠΕΙΤΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΒΑΛΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΕΝΑΝ ΛΑΓΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ. ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΟΡΜΗΣΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΛΑΓΟ. ΤΟΤΕ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ,    "ΒΛΕΠΕΤΕ, ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΠΙΟ ΕΝΔΟΞΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΥΓΕΝΗΣ." 

·         ΟΛΗ Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ. 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΙΚΑ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ¨, "ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΥΠΑΝΤΡΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ."ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΛΑΣΤΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ. 

·         ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΡΩΤΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, "ΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ, Η ΤΡΥΦΗΛΗ ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ  Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΣΜΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ?" 

·         ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕ ΑΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, "ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.."

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΤΑΣΗ ΧΕΡΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, "ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ.." 

·         ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΡΩΤΗΣΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, "ΑΝ ΕΙΣΘΕ ΟΛΙΓΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.." 

·         ΟΥΤΕ ΓΕΝΝΑΙΟ ΕΙΝΑΙ, ΟΥΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΘΗ ΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ.. 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΦΡΟΥΡΙΩΝ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η' ΠΑΙΔΙΑ Η' ΑΠΟ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.."

·         ΑΓΗΣΙΚΛΗΣ

·         ΣΕ ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΡΩΤΗΣΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, "ΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ."

·         ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

·         ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΡΩΤΗΣΕ ΠΟΣΟ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ."ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΡΑΣΙ ΔΩΣΕ ΟΣΟ ΖΗΤΟΥΝ, ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΟΙΡΑΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ" 

·         ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ Η ΄ΝΑ ΕΠΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΡΩΤΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ. 

·         ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ. 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ, "ΜΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΘΕΟΥΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.." 

·         ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΗΣΑΝ ΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, "ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΔΟΝΩΝ.."        

·         ΣΕ 'ΚΕΙΝΟΝ ΠΑΛΙ ΠΟΥ ΑΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ, "ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ, ΘΕΡΙΖΟΥΜΕ(ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! 

·         ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΡΕΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΝΑ ΓΕΥΟΝΤΑΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΔΕΛΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ.

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ , ΑΦΟΥ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΔΟΡΥ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ." 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑΤΙ Η ΣΠΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΙΧΙΣΤΗ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΩΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ!"ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΤΕΙΧΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΞΥΛΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ. 

·         ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΩΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΣΗ ΔΟΞΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ!" 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΙΟ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΑΥΛΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΙΛΟΙ ΟΤΑΝ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΡΥΘΜΟ." 

·         ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΕΙΠΕ "ΑΛΙΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ." 

·         ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΟΝΤΑΙ." 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΜΙΚΡΕ, ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΡΑΤΟ." 

·         ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ.." 

·         ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ Η ΑΝΔΡΕΙΑ. 

·         ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΩΣ ΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. 

·         ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΔΡΕΣ.

·         ΑΓΗΣ ΑΡΧΙΔΑΜΟΥ

·         ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΔΕΝ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ. 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΑΙΝΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΗΛΙΟΥΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΤΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝ ΑΝΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ? 

·         ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΠΕΡΙΦΡΟΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ."

·         ΑΛΚΑΜΕΝΗΣ 

·         ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΖΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ(ΠΑΘΗ) ΤΟΥ.

·         ΑΝΑΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΠΩΣ ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ.."

·         ΑΝΤΑΛΚΙΔΑΣ  

·         ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΑΛΚΙΔΑΣ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΙΕΡΕΑ ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ,ΘΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΘΕΟΙ!  

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΞΙΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ."

·         ΑΝΤΙΟΧΟΣ

·         ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ.

·         ΑΡΧΙΔΑΜΙΔΑΣ

·         ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

·         ΑΡΧΙΔΑΜΟΣ

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ." 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ ΚΡΑΣΙ ΓΛΥΚΟ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΦΕΛΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΣΘΕΝΙΚΟΤΕΡΟΣ. 

·         ΟΤΑΝ ΕΒΛΕΠΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑ ΟΡΜΗΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΤΟΥ ΕΙΠΕ Η΄ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ Η΄ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ.

·         ΑΡΧΙΔΑΜΟΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ

·         ΟΤΑΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΡΙΝ. 

·         ΟΤΑΝ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΟΙ ΗΛΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΓΡΑΨΕ "ΚΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΗΣΥΧΙΑ." 

·         ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗH ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΝΑΦΩΝΗΣΕ "Ω ΗΡΑΚΛΗ, ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΛΙΤΗ!"

·         ΒΡΑΣΙΔΑΣ

·         ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΟΥΣ "ΟΣΑ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ΘΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΩ Η΄ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ' ΧΩ ΠΕΘΑΝΕΙ."

·         ΔΑΜΗΣ

·         ΟΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΘΕΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ,.. ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ.." 

·         ΔΑΜΙΝΔΑΣ

·         ΟΤΑΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΕΙΝΟΠΑΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΘΗΛΥΠΡΕΠΗ, ΚΑΙ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΦΟΒΕΡΟΤΕΡΟ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ?"

·         ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΟΡΟΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΣΤΗΡΑ.

·         ΕΥΔΑΜΙΔΑΣ

·         ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΡΩΤΗΣΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ.ΤΟΤΕ ΕΙΠΕ "ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΕΙ?"

·         ΖΕΥΞΙΔΑΜΟΣ

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΔΡΑΓΑΘΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ.."

·         ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΔΑΣ

·         ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ, ΝΑ ΝΙΚΗΣΩ Η΄ΝΑ  ΠΕΘΑΝΩ. ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ Η ΣΠΑΡΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΜΙΩΘΕΙ ΕΝΩ ΑΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΩ ΘΑ ΤΑΠΕΙΝΩΘΕΙ.."ΑΦΟΥ ΟΡΙΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΟΝ ΚΛΕΑΝΔΡΟ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ. ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

·         ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ

·         ΣΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ ΠΟΥ ΜΑΚΡΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ "ΑΠΟ 'ΣΑ ΕΙΠΑΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΑ'ΧΩ ΞΕΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΓΚΡΙΝΩ.." 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΦΙΣΤΗΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΙΑ ΓΕΛΑΣΕ ΕΝΟΧΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΟΦΙΣΤΗ. ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣΑΙ ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙ'ΑΥΤΗΝ. ΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΟΜΩΣ Ο ΑΕΤΟΣ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ.." 

·         ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΡΓΕΙΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΠΩΣ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΠΛΕΝΑΝ ΜΕ -ΝΕΑ ΜΑΧΗ-,ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ "ΑΠΟΡΩ, ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΛΕΞΕΩΝ ΓΙΝΑΤΕ ΠΙΟ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ?.."

·         ΛΑΒΩΤΑΣ

·         Ο ΛΑΒΩΤΑΣ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΛΟΓΟ, ΑΛΛΑ ΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΤΟΣΗ ΕΚΤΑΣΗ ΝΑ ΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ.

·         ΛΕΩΤΥΧΙΔΗΣ

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΙΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΚΡΑΣΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ."

·         ΛΕΩΤΥΧΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΩΝΟΣ

·         ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΥΗΘΕΙ Σ'ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΟΗΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ?"

·         ΛΕΟΝΤΑΣ

·         ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΖΟΥΣΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΙΚΟ."

·         ΛΕΩΝΙΔΑΣ

·         ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΦΟΡΟΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΠΑΜΕ."

·         ΚΑΘΩΣ ΠΑΛΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ "ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ?"ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ "ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!"

·         ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΙΠΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ 'ΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ" 

·         ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΛΕΩΝΙΔΑ, ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΣΩΝ ΠΟΛΛΩΝ?"ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΓΩ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ!" 

·         ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΞΕΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΩΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ, ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΘΑ ΑΠΕΦΕΥΓΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΕΣΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΥΣ ΜΟΥ."

·         ΕΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ, ΟΙ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ. ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ "ΔΕΝ ΗΛΘΑΝ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ; .."ΥΣΤΕΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.. 

·         ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΞΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΟΞΗ ΖΩΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟ, ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ." 

·         ΛΟΧΑΓΟΣ

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΘΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΘΝΗΤΟΣ.."

·         ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ

·         ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΙΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ."

·         ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

·         ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ(ΚΟΡΙΝΘΙΟ) ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΧΕΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΛΘΑΚΟ ΣΩΜΑ, ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΕΙΠΕ "ΘΕΛΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙΣ.." 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑΥΜΑΖΑΝ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΕΙΠΕ "ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ."

·         ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΠΛΕΙΣΤΟΑΝΑΚΤΟΣ

·         ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ." 

·         ΕΛΕΓΕ ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΣΑΠΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΘΑΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ."

·         ΠΕΔΑΡΙΤΟΣ

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΩΡΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΔΟΞΟΤΕΡΟΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ." 

·         ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΛΘΑΚΟΣ ΕΙΠΕ "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΥΤΕ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΥΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΡΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ.."

·         ΠΛΕΙΣΤΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΟΛΛΑ ΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ 'ΔΕΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΗΠΩΣ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΓΕΛΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΣΤΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ;.."

·         ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ

·         ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΥΣ."

·         ΧΑΡΙΛΛΟΣ

·         ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ ΜΑ ΚΑΛΥΜΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ‘’ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ  ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥΣ’’ 

·         ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΛΩΤΕΣ  ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΕ  ΑΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ‘’ΑΝ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΑ ‘’ 

·         ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΕΙΠΕ ‘’ ΑΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΖΟΥΝ ΕΝΑΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙΣ 

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΑΣΗΜΩΝ ΛΑΚΩΝΩΝ

•          ΕΝΑΣ ΛΑΚΩΝΑΣ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΣΑ ΓΕΝΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΑΣΠΡΕΣ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝΑΞΙΟ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ ΕΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΟΠΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΡΕΙΟΙ, ΕΝΑΣ ΛΑΚΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΙΠΕ "ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ.."

•          ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΟΥΤΑΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΘΕΛΑ ΜΟΥ ΕΣΦΑΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΑΘΕΛΑ ΣΟΥ ΔΕΞΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΟΥ."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΣΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΕΙΠΕ "ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ?.."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΔΙΟΓΕΝΗ ΤΟΝ ΚΥΝΙΚΟ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΥΟ ΗΤΑΝ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ, ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΚΡΥΩΝΕΙ, ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΛΟΙΠΟΝ, ΤΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΝΕΙΣ?.."

•          ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ ΛΑΚΩΝΑ ΤΟΣΗ ΩΡΑ ΣΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΟΣΟ ΕΓΩ, ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΕΓΩ ΟΧΙ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΧΗΝΕΣ.."

•          Σ'ΟΣΟΥΣ ΑΣΚΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΔΕΝ ΟΡΙΖΑΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ.

•          ΟΤΑΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΩΣ ΦΙΛΟΣ Η' ΩΣ ΕΧΘΡΟΣ. ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ "ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ.."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΣΟΦΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΝ ΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ, ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΣΕ ΑΛΛΟΝ.

•          ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΥ ΜΑΛΩΝΑΝ ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.

•          ΟΤΑΝ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ "ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ?"ΤΟΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΓΕΝΝΑΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΜΕ  ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ.."

•          ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΤΑΝ. ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΤΑΝ ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΝΕΣΑΝ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΙΠΕ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ "ΑΛΙΜΟΝΟ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΤΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ!.."ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΩΝ.

•          ΕΝΑΣ ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΛΑΚΩΝΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΑΝ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΛΕΗΜΟΝΗΣΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ  ΣΕ ΤΕΜΠΕΛΗ.."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΕΔΙΔΑΝ  ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΙΠΕ "ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΓΕΡΝΑΣ.."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ ΕΤΣΙ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΘΑ ΣΤΟΜΩΣΩ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.."

•          ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ , ΣΠΕΡΧΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣ ,ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΞΕΡΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΩΣ ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΩΝ, Ο ΞΕΡΞΗΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΤΟΤΕ ΕΙΠΑΝ "ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΣΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ?"ΚΑΘΩΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ΕΠΙΜΟΝΑ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΙΝΔΑΡΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΕΙΠΑΝ "ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΑΓΝΟΕΙΣ ΠΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ.."

•          ΕΝΑΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ. ΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΡΩΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.."

•          ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΥΡΑΝΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙ ΕΙΠΑΝ "ΠΕΣΤΕ ΤΟΥ ΜΑ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΔΕΝ ΗΛΘΑΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.,."

•          ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΝΗΜΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΕ ΠΩΣ ΕΙΔΕ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΕΙΠΕ ΚΡΑΔΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΠΑΘΙ  "ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΣ ΨΥΧΗ, ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΦΟΝΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ, ΔΟΘΗΚΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ. ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΔΙΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ.."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΜΕΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΤΩΝ ΕΦΟΡΩΝ ΑΠΟΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΚΑ ΕΨΑΧΝΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΣΑΝ ΗΤΑΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΧΙΟΙ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΜΕ ΚΗΡΥΚΑ ΟΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ  ΣΤΟΥΣ ΧΙΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΝ..

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ "ΟΧΙ ΜΑ ΤΟΝ ΕΝΥΑΛΙΟ, ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ.."

•          ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΑΚΟΥΓΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΗΛΕΙΟ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΕΙΠΕ "ΜΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΘΕΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ.."

•          ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΛΑΚΩΝΑΣ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ "ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!"

ΑΡΓΙΛΕΩΝΙΣ

[240C] ᾿Aργιλεωνς Βρασδου μτηρ, τελευτσαντος ατ το υο, ς παραγενμενο τινες τν ᾿Αμφιπολιτν ες Σπρτην κον πρς ατν, ρτησεν ε καλς κα ξως τς Σπρτης υἱὸς τελετα· μεγαλυνντων δ' κενον κα λεγντων ριστον ν τος τοιοτοις ργοις πντων Λακεδαιμονων εναι, επεν " ξνοι, καλς μν ν κγαθς πα μου, πολλος δ' νδρας Λακεδαμων χει τνω κρρονας".

(ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΓΙΟ ΤΗΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕ ΓΕΝΝΑΙΑ, ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΡΑΚΕΣ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ..ΞΕΝΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ..Ο ΒΡΑΣΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΑΛΛΑ Η ΣΠΑΡΤΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ..!!)

ΓΟΡΓΩ

[240D] 1. Γοργ βασιλως Κλεομνους θυγτηρ, ᾿Αρισταγρου το Μιλησου παρακαλοντος ατν π τν πρς Βασιλα πλεμον πρ ᾿Ινιων κα πισχνουμνου χρημτων πλθος κα σ ντλεγε πλεονα προστιθντος "καταφθερε σε, φη, πτερ, τ ξενλλιον ἐὰν μ τχιον ατν τς οκας κβλς".

(ΟΤΑΝ Ο ΑΡΙΣΤΑΓΟΡΑΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΟΥΣΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ:"ΠΑΤΕΡΑ,ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΤΑΠΟΣ ΞΕΝΟΣ ΘΑ ΣΕ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ!"

2. Προστξαντος δ ποτ’ ατ το πατρς δονα τινι στον ες μισθο λγον κα προστιθντος, "δδαξε γρ με τν ονον χρηστν ποιεν", "οκον, πτερ, φη, τ' ονος πλεων κποθσεται κα ο πνοντες θρυπτικτεροι κα χερονες γενσονται".

(ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΞΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΙΤΑΡΙ ΩΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΡΑΣΙ ΩΡΑΙΟ ΤΟΥ ΕΙΠΕ:"ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΠΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΛΘΑΚΟΤΕΡΟΙ..)

[240E] 3. Τν δ' ᾿Αρισταγραν π τινος τν οκετν ποδομενον θεασαμνη, "πτερ, φη, ξνος χερας οκ χει".

(ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΒΑΖΕ ΤΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ "ΠΑΤΕΡΑ Ο ΞΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΛΟΣ.")

4. Ξνου δ τινος μαλακς κα σχολ προσαγαγντος, παρωσαμνη ατν "οκ πει ντεθεν, επεν, οδ τ τς γυναικς δυνμενος;

"(ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΦΕΡΕ ΕΝΔΥΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥ ΕΙΠΕ:"ΔΕΝ ΦΑΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΕΣΥ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ..)

5. ᾿Ερωτηθεσα δ π τινος ᾿Αττικς "δι τ μες ρχετε μναι τν νδρν α Λκαιναι;", "τι, φη, κα τκτομεν μναι νδρας".

(ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΓΕΝΝΑΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ.)

6. Προτρεπομνη δ τν νδρα Λεωνδαν ξιντα ες Θερμοπλας ξιον τς Σπρτης φανναι, ρτα τ χρ πρττειν· δ φη "γαθν γαμεν κα γαθ τκτειν".

ΓYΡΤΙΑΣ

1. Γυρτις, ᾿Ακροττου ποτ το θυγατριδο ατς κ τινος τν παδιων μχης πολλς πληγς λαβντος κα πενεχθντος οκαδε ς τεθνηκτος, κλαιντων τν οκεων τε κα γνωρμων, [240F] "ο σιωπσετε, φη, δειξε γρ οου αματος ν"· κα οκ φη δεν τος γαθος βον λλ' ατρεεσθαι.

(ΟΤΑΝ Ο ΑΝΙΨΙΟΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΥΓΑ ΓΥΡΙΣΕ ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟΣ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΛΑΙΓΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ:"ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ?"ΟΙ ΣΥΝΕΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΟΥΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΑΤΡΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..)

2. Οτε γγελος λθεν κ Κρτης τν ᾿Ακροττου θνατον παγγλων, “οκ μελλεν, φη, πρς τος πολεμους κων ατς π' κενων ποθανεσθαι κατακανεν κενους; διον δ' κοειν τι πθανε κα αυτς κα τς πλεως ξως κα τν προγνων, ε ζη τ παντα χρνον κακς ν.”

(ΟΤΑΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΚΡΟΤΑΤΟΥ ΕΙΠΕ: "ΕΦΟΣΟΝ ΒΓΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ Η' ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝΕ Η' Ο ΙΔΙΟΣ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΟΤΑΝ". ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΕ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑ ΣΑΝ ΔΕΙΛΟΣ.. )

ΔΑΜΑΤΡΙΑ

Δαματρα τν υἱὸν δειλν κα νξιον αυτς κοσασα, παραγενμενον νελε· τ δ' πγραμμα π' ατς τδε,

τν παραβντα νμους Δαμτριον κτανε μτηρ

Λακαδαιμονα τν Λακεδαιμνιον

(Η ΔΑΜΑΤΡΙΑ ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΕ ΠΩΣ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΔΕΙΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΝΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ ΕΓΡΑΦΕ "ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ Η ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΟΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟ.)

 

ΤΩΝ ΛΑΚΑΙΝΩΝ ΑΔΗΛΩΝ 

[241A] 1. Ετρα Λκαινα τν υἱὸν λιποτακτσαντα ς νξιον τς πατρδος νελεν, επσα 'οκ μν τ φτυμα". φ' ς τ πγραμμα τδε,

ρρε κακν φτυμα δι σκτος ο δι μσος

Ερτας δειλας μηδ' λφοισι ῥέοι

χρεον σκυλκευμα κακ μερς ρρε ποθ' Αιδαν

ρρε τ μ Σπρτας ξιον οδ' τεκον

2. Αλλη κοσασα τν υἰὸν ν παρατξει πεσντα φη

"δειλο κλαισθωσαν· γ δ σε, τκνον, δακρυς

θπτω τν κα μν κα Λακαδαιμνιον.

(ΓΙΕ ΜΟΥ ΑΣ ΣΕ ΚΛΑΙΝ ΟΙ ΔΕΙΛΟΙ,ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΔΑΚΡΥΑ ΣΕ ΘΑΒΩ ΣΑΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟ!)

3. ᾿Ακοσασ τις τν υἰὸν σεσωσμνον κα πεφευγτα κ τν πολεμων, γρφει ατ "κακ φμα τευ κακκχυται· ταταν νυν κνιψαι μ σο".

(ΚΑΚΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. Η' ΕΞΑΛΕΙΨΕ ΤΑ Η' ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ.)

[241B] 4. Αλλη, τν υἱῶν φυγντων κ μχης(φυγομαχος) κα παραγενομνων ς ατν, "πο, φησν, κετε δραπετεσαντες, κακ νδρποδα; δερο θεν ξδυτε καταδυσμενοι;" νασυραμνη κα πιδεξασα ατος τν κοιλίαν.(Που πας να κρυφτεις ανδραποδο,μηπως εδω,δειχνοντας το αιδιο της.)

5. Προσγοντ τις τν υἱὸν θεασαμνη πθετο "τ πρττει πατρς·" επντος δντες πολλασι", κεραμδα ρασαπαφκεν ατ κα νελεν, εποσα "σ ον κακγγελον πεμψαν μν;"

(ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΗΣ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ. ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΤΟΥ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ: "ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΚΑΚΑ ΝΕΑ?")

6. Διηγουμνου τινς τ μητρ γενναον θνατον το δελφο, "ετ' οκ ασχρν, επε, τς τοιατης συνοδαςποτυχεν;"

(ΔΙΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΠΕ: "ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ..)

[241C] 7. ᾿Εκπμψασ τις τος υος ατς πντε ντας π πλεμον, ν τος προαστεοις εστκει καραδοκοσα τ κτς μχης ποβσοιτο· ς δ παραγενμενς τις πυθομνη πγγειλε τος παδας παντας τετελευτηκναι, "λλ' ο τοτοπυθμην, επε, κακν νδρποδον, λλ τ πρττει πατρς." φσαντος δ τι νικ, "σμνη τονυν, επε, δχομαι κα τντν παδων θνατον."

(ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΠΡΟΒΟΔΙΣΕ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΩΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΠΕ ΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΕΙΠΕ:"ΔΕΝ ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ ΑΥΤΟ ΔΕΙΛΟ ΑΝΔΡΑΠΟΔΟ, ΠΩΣ ΠΑΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ!"ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΝΙΚΟΥΣΑΝ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ!!)

8. Θπτουσ τις τν υἱόν, ς γραδιον ετελς προσελθν ατ " γναι, τς τχας", επε, "ν τ σι λλ τς καλςγ', φη, κα γρ ατν ο νεκεν τεκον [241D] ν' πρ τς Σπρτας ποθν, τοτ μοι συνβη".(

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΘΑΒΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΟΗΤΗ ΓΡΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΘΕΙ. ΤΟΤΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ :"ΜΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΘΕΟΥΣ ΜΑΣ, ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΤΥΧΗ ΑΦΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙ 'ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΓΕΝΝΗΣΑ..ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ!)

9. Σεμνυνομνης γυναικς τινος ᾿Ιωνικς π τινι τν αυτς φασμτων ντι πολυτελε, Λκαινα πιδεξασα τοςττταρας υος ντας κοσμιωττους, "τοιατα, φη, δε εναι τ τς καλς κα γαθς γυναικς ργα κα π τοτουςπαρεσθαι κα μεγαλαυχεν".

(ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΔΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ. Η ΛΑΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, ΣΩΣΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΝΑΡΕΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ.)

10. Αλλη κοσασα περ το υο ς κακς π τς ξνης ναστρφοιτο γραψε "κακ τευ φμα κακκχυται· τατανπθευ μ σο".

(ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΕ: "ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΚΑΚΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, Η' ΕΞΑΛΕΙΨΕ ΤΑ Η' ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΑΛΛΟ!..)

11. Παραπλησως δ κα Χων φυγδες λθντες ες Σπρτην πολλ Παιδαρτου κατηγρουν· μεταπεμψαμνη [241E]δ ατος μτηρ ατο Τελευτα κα κοσασα ν νεκλουν, πε δκει ατ μαρτνειν υἱός, πστειλεν " μτηρΠαιδαρτ· βελτονα πρσσε αθι μνε, πογνος τν ς Σπρταν σωτηραν".

(ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΡΙΝΕ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΕ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΕ: ¨Η' ΔΙΟΡΘΩΣΟΥ Η' ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ, ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ!)

12. Ετρα π' δικματι τ παιδ κρινομν, "τκνον, επε, τς ατας σεαυτν το ζν πλυσον".

(ΑΠΑΛΛΑΞΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η' ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ)

13. Αλλη χωλν υἱὸν π παρταξιν προπμπουσα, "τκνον, επε, κατ βμα τς ρετς μμνησο".

(ΣΤΟ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΕΙΠΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ)

14. Αλλη, το παιδς ατ φικομνου π παρατξεως τετρωμνου τν πδα κα σφδρα λγοτος, "ἐὰν τς ρετς,[241F] επε, μεμν, τκνον, κα πονος σ κα θαρρσεις.

15. Λκων τρωθες ν πολμ κα βαδζειν μ δυνμενος, τετραποδιστ δευεν. ᾿Ασχυνομν δ' ατ εναι γελοίῳ μτηρ "κα πσ βλτιον τκνον, επε, μλλον π τ νδρείᾳ γεγηθναι ασχνεσθαι π γλωτι νοτ;"

(ΕΝΑΣ ΛΑΚΩΝΑΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΣΑΝ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ ΤΟΥ ΕΙΠΕ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ: "ΠΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΧΑΙΡΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΑΝΟΗΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ..)

16. Αλλη προσαναδιδοσα τ παιδ τν σπδα κα παρακελευομνη· "τκνον" φη, " τν π τς."

17. Αλλη προιντι τ υἱῷ π πλεμον ναδιδοσα τν σπδα "τατην", φη, " πατρ σοι ε σζε· κα σ ον τατην σζε μ σο".

(ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΑΥΤΗ Ο ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΣΩΖΕ ΠΑΝΤΑ, ΚΑΙ ΣΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΑΞΕ ΤΟ ΙΔΙΟ Η' ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ!)

18. Αλλη πρς τν υἱὸν λγοντα μικρν χειν τ ξφος επε "[κα] βμα πρσθες".

(ΟΤΑΝ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟ ΞΙΦΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ: "ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΟΥ(ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΗΜΑ")

19. Αλλη κοσασα τι υἱὸς ατς ν παρατξει νδραγαθσας πθανεν "μς γρ ν", επε. Περ δ το τρου πυθομνη τι ποδειλισας σζεται "ο γρ ν μς", φη.

(ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΥΙΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΠΩΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΓΕΝΝΑΙΑ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΕ ΔΕΙΛΙΑ ΕΙΠΕ :"ΑΥΤΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ!")

[242A] 20. Ετρα κοσασα τεθννα τν υἱὸν ν μχ καθπερ ττακτο "κτθετε ατν, φη, ναπληρωστω δ τν κενου τξιν δελφς".

(ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕ ΟΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΕΙΠΕ: "ΘΑΨΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ!)

21. Αλλη πομπν τελοσα πνδημον κουσεν π τς παρατξεως νικν τν υἱόν, κ δ τν τραυμτων πολλνγενομνων θνσκειν· ο περιελομνη ον τν στφανον, λλ σεμνυνθεσα πρς τς πλησον επεν [242B] "ς πολλκλλιον, φλαι, στν ν παρατξει νικντα τελευτν τ ᾿Ολμπια περιγιγνμενον ζν".

(ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ..)

22. Διηγουμνου τινς τ δελφ γενναον θνατον το παιδς ατς, κενη επεν τι "σον π' κεν γγηθα,τοσοτον π σο χθομαι, ναρτου συνοδας πολειφθντι."

(ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΙΗΓΟΥΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΕΙΠΕ: "ΟΣΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΣΟ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕΣ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΝΟΔΕΙΑ!)

23. Λακαν τις προσπεμψεν, ε φθορ συνεπινεει· δ' φη "πας μν οσα μαθον τ πατρ πεθεσθαι, κα τοτοπραξα· γυν δ γενομνη τ νδρ· ε ον δκαι με παρακαλε, τοτ φανερν ποιηστω πρτον".

(ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΚΑΙΝΑ ΝΑ ΣΥΝΑΨΟΥΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΕΙΠΕ: "ΟΣΟ ΗΜΟΥΝ ΠΑΙΔΙ ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ ΠΕΙΘΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΟΥ, ΠΡΩΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ..)

24. Παρθνος πενιχρ ρωτηθεσα τνα δδωσι τ [242C] γαμοντι προκα "τν πτριον, φη, σωφροσνην".

(ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΤΙ ΠΡΟΙΚΑ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ: "ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ!!!)

25. Λκαινα ρωτηθεσα ε τνδρ προσελλυθεν, "οκ γ, επεν, λλ' νρ μο".

26. Κρφα τις διαπαρθενευθεσα κα διαφθερασα τ βρφος οτως νεκαρτρησε μηδεμαν προενεγκαμνη φωνν,στε κα τν πατρα κα λλους πλησον ντας λαθεν ποκυσασα· τ γρ μγεθος τν λγηδνων τ εσχημοσν τὸἄσχημον προσπεσν νκησε.

27. Λκαινα πιπρασκομνη κα ρωτωμνη τ πσταται φη "πιστ μεν".

(ΡΩΤΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΤΙ ΕΠΙΣΤΗΤΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ: "ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΙΣΤΗ")

28. Αλλη αχμαλωτευθεσα κα ρωτωμνη παραπλησως "ε οκεν οκον, φη"

(ΑΛΛΗ,ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΘΕΙ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΩΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ).

[242D] 29. Ερωτωθεσ τις π τινος ε σται γαθ ν ατν γορση, επε "κν μ γορσς".

(ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΙΠΕ: "ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΑΓΟΡΑΖΕΣ..)

30. Αλλη πιπρασκομνη, το κρυκος πυνθανομνου τ πσταται, "λευθρα, επεν, μεν"· ς δ νησμενοςπροσταττ τινα ατ οχ ρμζοντα λευθρ, εποσα "ομξ φθονσας σεαυτ τοιοτον κτματος", ξγαγεν αυτν.

(ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΙ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ ΔΙΕΤΑΖΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΡΜΟΣΤΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ :"ΘΑ ΚΛΑΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΣ ΝΑ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ" ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ!!....)

 

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock