πίσω

ΚΡΗΤΗ - ΠΡΩΤΟΜΙΝΩΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ

 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΠΕΣΩΚΑΡΙ

 

Δύο θολωτοί τάφοι έχουν ανασκαφεί στο Απεσωκάρι . Ο μικρότερος πρώτα και αργότερα ο μεγαλύτερος, που ανασκάφηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ένας είναι που  φωτογραφίζεται εδώ. Ο τάφος αυτός είναι ξεχωριστός  για το γεγονός ότι οι ταφές δεν γίνεται μόνο στο εσωτερικό του θολωτού τάφου, αλλά και σε κάποια από τα δωμάτια του εξωτερικού που θα ενταχθούν και αυτά  στον όλο  θολωτό.. Είχε επίσης μια αίθουσα λατρείας, πιθανότατα μια κρύπτη με πυλώνα, δεδομένου ότι είχε ένα ξύλινο πυλώνα σε μια πέτρινη βάση. Ένας μικρός βωμός χτίστηκε στα δεξιά της εισόδου. Μια εικόνα λατρείας, που σχηματίστηκε από το φυσικό βράχο, βρέθηκε σε αυτό το βωμό. Υπήρχε επίσης ένας μεγάλος εξωτερικός βωμός, που περιβάλλεται από πλακόστρωτο. Ο δεύτερος τάφος βρίσκεται σε κάποια απόσταση προς τα ανατολικά του πρώτου και ανασκάφηκε από τον Κώστα Δαβάρα. Ένας μεγάλος  τάφος κυκλικός με πολλά ορθογώνια δωμάτια στα πλάγια .

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΡΣΟΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

 

 

 

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΜΗΛΑΡΙ

Το όνομα στο χωριό Καμηλάρι έχει Βυζαντινή προέλευση, Καμηλάρις = οδηγός καμήλας, δηλαδή το χωριό του Καμηλάρι.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ  ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

 

Καμηλάρι ο τάφος με την είσοδο

Στο Καμηλάρι βρέθηκε θολωτός τάφος αυτός βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο κοντά στη θάλασσα 1,9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αγίας Τριάδας και, επομένως, πολύ κοντά στη Φαιστό. Το έδαφος ισοπεδώθηκε πριν από την θεμελίωση  του τύμβου, και πιστεύεται ότι ο τάφος είχε μια σκεπή από πέτρα. Στα ανατολικά του τάφου υπάρχει ένα παράρτημα από πέντε δωμάτια και βόρεια των εν λόγω υπήρχε ένας χώρος για τις προσφορές. Ήταν εδώ το νωρίτερο σημείο που βρέθηκε κεραμική από τον τάφο μαζί με κάποια μικρά λίθινα αγγεία. Όλα τα σκεύη  που βρέθηκαν είχαν τοποθετηθεί ανάποδα. Συνολικά έχουν βρεθεί 500 αγγεία στην περιοχή έξω από τον τάφο και 250 στο εσωτερικό του τάφου., σφραγίσματα σε πυλό  βρέθηκαν επίσης. 

 

 

 

Άποψη μιας πτέρυγας .

Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα εδώ στο Καμηλάρι από την LM περίοδο είναι ταφές κατά την ημερομηνία IIIA, είναι τα τελευταία που πρέπει να φτιαχτήκαν  εδώ. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν τρία πήλινα ομοιώματα που απεικονίζουν διάφορες σκηνές. Μια σκηνή δείχνει ένα επίσημο δείπνο που προσφέρεται  στους νεκρούς. Η θρησκευτική φύση του γεγονότος προκύπτει από τα κέρατα και τα περιστέρια που έχουν και επισυνάπτονται στο πήλινο ομοίωμα. Η δεύτερη σκηνή παρουσιάζει δύο ανθρώπους που στέκονται μπροστά από άλλους τέσσερις ανθρώπους που κάθονται. Είναι πιθανό ότι αυτοί οι  δύο κάνουν προσφορές στους νεκρούς. Η τελική σκηνή είναι από μια ομάδα χορευτών, χορός με έναν τρόπο που είναι πολύ παρόμοιο με το παραδοσιακών ελληνικών χορών που ακόμα μπορεί να δει κανείς στο νησί. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

 

 

αυτό παρατηρείται από τα νότια.

Η εσωτερική διάμετρος του θολωτού τάφου είναι 7,65 μ. και το παρακείμενο κτίριο είχε  πιθανότατα προστεθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ίσως κατά τη διάρκεια της ΜΜ ΙΙΙΑ. Ο τάφος δεν έχει τριλιθο  είσοδο, αλλά μια ενσωματωμένη είσοδο, με  μεγάλο επιστέγασμα, όλα αυτά είναι πολύ καλά διατηρημένα. Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είναι περιφραγμένος είναι δυνατόν να εισέλθει κάποιος στον χώρο  .Την άνοιξη του 2008 έγιναν επισκευαστικές εργασίες αναστήλωσης   

 

 

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ
uk.digiserve.

  

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock