πίσω

Αυτή η εισαγωγή  είναι δική μας

Η Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης η πρώτη εδώ 7,300 χρόνια παραγωγός τυριού και γιαουρτιού…….!!! Στην Ευρώπη αν όχι στον κόσμο….όπου οι κτηνοτρόφοι αποδεδειγμένα χρησιμοποίησαν το γάλα και παρήγαγαν γιαούρτι, τυριά ή άλλα σχετικά προϊόντα …και μάλιστα αποδεδειγμένα επιστημονικά..!!!!! Και κανείς Δεν το χρησιμοποιεί αυτό προς όφελος της πόλης….!!!

.............................................................................................................................

 

 

Το γάλα στη Νεολιθική Εποχή

Αγγείο της Νεολιθικής Εποχής από τα Παλιάμπελα Πιερίας. Ανάλογο του χρησιμοποιήθηκε για να αναλυθούν τα ίχνη τροφών και να διαπιστωθούν οι διατροφικές συνήθειες των κτηνοτρόφων πριν από 7.300 χρόνια

 


Η αρχαιότερη γνωστή περιοχή της Ευρώπης όπου οι κτηνοτρόφοι αποδεδειγμένα χρησιμοποίησαν το γάλα και παρήγαγαν γιαούρτι, τυριά ή άλλα σχετικά προϊόντα είναι η Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Και αυτό έγινε πριν από 7.300 χρόνια περίπου, καθώς μέχρι τότε οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μόνο το κρέας των κοπαδιών που εξέτρεφαν.

Τα στοιχεία των αναλύσεων που πιστοποιούν αυτά τα αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιαστούν από την ερευνήτρια Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου και τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Κώστα Κωτσάκη. Για την καλύτερη μελέτη του ρόλου του γάλακτος στο πλαίσιο της προϊστορικής αγροτικής ζωής σχεδιάστηκε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο The Emergence of Dairying in Early Farming Practices of the Fertile Crescent and the Balkans, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Leverhulme και έχει στόχο να αναλύσει πάνω από 2.000 προϊστορικά κεραμικά σκεύη που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή έως και τη Βόρεια Ευρώπη.

Η ανάλυση επικεντρώθηκε σ' έναν αριθμό θέσεων της Νεολιθικής της Βόρειας Ελλάδας (Παλιάμπελα Κολινδρού 6400-4500 π.Χ., Σταυρούπολη 5700-4500 π.Χ., Μακρύγιαλος 5300-4900 π.Χ.) που προσφέρουν καλή χρονική ακολουθία, η οποία καλύπτει από την Αρχαιότερη μέχρι και τη Νεότερη Νεολιθική.

Σύμφωνα με την κυρία Ούρεμ-Κώτσου, «οι αναλύσεις έδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει κατανάλωση γάλακτος από το 5300 π.Χ. περίπου, σε τουλάχιστον μία θέση. Πρόκειται για την αρχαιότερη τεκμηριωμένη χρήση γάλακτος στην προϊστορία της Ευρώπης μέχρι στιγμής».

 

12/1/08

Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8784&pubid=632512#

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock