πίσω

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 1934. Σπούδασε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, νομικά στην Αγγλία και πριν από την εκλογή του ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου.

Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της Πολιτικής Επιτροπής Κυπριακού αγώνος (ΠΕΚΑ), πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.

Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και μαζί με τον αντιπρόσωπο του ΑΚΕΛ ψήφισε εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Ήταν επίσης ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κύπρου.

Κατέλαβε επί 12 χρόνια υπουργικές θέσεις, διαδοχικά ως υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Γεωργίας.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή κ. Κληρίδη μέχρι τον Απρίλιο του 1976 και μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1978.

Αντιπροσώπευσε επίσης την Ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής τον Ιούλιο του 1970 με το Ενιαίο Κόμμα. Το Σεπτέμβριο του 1976 επανεκλέγηκε ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976.

Τον Οκτώβριο του 2000 εξελέγη πρόεδρος του ΔΗΚΟ στο συνέδριο στο οποίο ανακοίνωσε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του κόμματος Σπύρος Κυπριανού. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 1991 εκλέχθηκε βουλευτής Λευκωσίας, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών, μέλος πολλών επιτροπών, πρόεδρος της αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Κύπρου, καθώς και μέλος της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοβουλίων Ελλάδας - Κύπρου.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2003 εξελέγη με ποσοστό 51,51% πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Γλαύκο Κληρίδη.

Τον Απρίλιο του 2003 υπέγραψε στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους ηγέτες των εννέα άλλων υπό ένταξη κρατών.

Ένα χρόνο μετά, στο ιστορικό του διάγγελμα κάλεσε τον κυπριακό λαό να πει «ένα δυνατό 'όχι'» στο πέμπτο σχέδιο Ανάν, το οποίο θα τεθεί σε δημοψηφίσματα την 24η Απριλίου.Είναι παντρεμένος με τη Φωτεινή-Λωράνς Λεβέντη και έχει δύο κόρες και δύο γιους.

προέλευση

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock