πίσω

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΞΟΥΜ,

ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ  ΩΣ ΤΟΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ

ΛΙΜΝΗ ΤΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΟΡΓΩΤΑ ΑΙΘΙΟΠΟΙΑ

……Οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές τους σχέσεις από το 324 ως το 565 ΅.Χ. και οι επιδράσεις που δέχτηκε από αυτές το Βασίλειο του Αξού΅. (Έτσι όπως αυτές αποκαλύπτονται, κατά κύριο λόγο, ΅έσα από τις ελληνικές επιγραφές που έχουν βρεθεί στην επικράτεια του Αξού΅) H  επιλογή  του  θέ΅ατος  της  εργασίας  ήταν  το αποτέλεσ΅α των διεργασιών και προβληματισμών που προκάλεσε ΅έσα ΅ου η επί τριετία παρα΅ονή ΅ου στην Αιθιοπία και η συνειδητοποίηση ότι, ακό΅α και σή΅ερα, είναι ορατή σε πολλές πτυχές της ζωής αυτού του τόπου ΅ια βαθύτερη σχέση που τον συνδέει ΅ε την Ελλάδα.

http://www.hellinon.net/VasileioAxoum.files/image002.jpg

 Η αίσθηση αυτή γίνεται ακό΅α πιο έντονη, όταν βρεθεί κανείς σε επαφή ΅ε τα πολιτιστικά ΅νη΅εία του Αξου΅ιτικού πολιτισ΅ού καθώς επίσης και ΅ε τα παλαιοχριστιανικά και ΅εσαιωνικά ΅νη΅εία της περιοχής του Τιγκράι (Tigray) και του Γουόλο (Wollo). Είναι χαρακτηριστική δε η πεποίθηση των ίδιων των Αιθιόπων ότι οι δεσ΅οί ανά΅εσα στις δυο χώρες είναι πολύ ισχυροί και τα ίχνη τους εντοπίζονται πολύ πριν από την επικράτηση του Χριστιανισ΅ού. Η άποψη αυτή ενισχύεται ΅ε τρόπο εντυπωσιακό από το γεγονός ότι επιγραφές γρα΅΅ένες στην ελληνική γλώσσα αποτελούν ση΅αντικότατα ευρή΅ατα των ανασκαφών σε αρχαιολογικέςθέσεις του Αξου΅ιτικού πολιτισ΅ού.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΒΕΛΙΣΚΟΥΣ ΣΤΟ ΑΞΟΥΜ

Ο οβελίσκος της Αξούμ (Αξώμη), μια γιγαντιαία στήλη του 3ου-4ου μ.χ. αιώνα, που είχε αφαιρεθεί από την Αιθιοπία από τα στρατεύματα του Μουσολίνι και είχε μεταφερθεί στην Ιταλία στη δεκαετία του 1930, θα τοποθετηθεί και πάλι από τις 4 Ιουνίου στην αρχική του θέση στο βόρειο τμήμα της χώρας, από την Ουνέσκο και την Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουνέσκο. "Είναι μια επιχείρηση που γίνεται με το σήμα της ειρήνης", εξήγησε ο διευθυντής του κέντρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο Φρανσέσκο Μπανταρίν, σε συνέντευξη τύπου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μνημείο έχει "ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Αιθιοπία και την Ιταλία". Η Ιταλία που επέστρεψε το 2005 στην Αιθιοπία αυτό το ιδιαίτερα συμβολικό μνημείο, ανέλαβε όλο το χρηματικό κόστος της επιχείρησης που υπολογίζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η τεράστια στήλη από γρανίτη ύψους 23,4 μέτρων βάρους 152 τόνων "είναι ένα σύμβολο της αιθιοπικής ταυτότητας.

ΟΙ ΟΒΕΛΙΣΚΟΙ

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock