πίσω

Μια σπάνια χειρουργική επέμβαση του 3ου μΧ. αιώνα στη Βέροια και η διαπίστωση ότι η Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης είναι η αρχαιότερη περιοχή της Ευρώπης όπου αποδεδειγμένα παράγονταν γαλακτοκομικά προϊόντα είναι δύο από τις εντυπωσιακές ανακοινώσεις που έγιναν στην ΚΑ Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Χειρουργικό θαύμα έγινε στην Βέροια πριν 18 αιώνες

mail toΕκτυπώστε το ΑρθροΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα

Η έρευνα ενός υστερορωμαϊκού τάφου με την ταφή νεαρής γυναίκας έφερε στο φως μια δύσκολη χειρουργική παρέμβαση που έγινε στο κρανίο της με πρωτοποριακά για την εποχή εργαλεία

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο σκελετός της νεαρής γυναίκας, όπως βρέθηκε στο οικόπεδο της οδού Γεωργίου Σεφέρη στη Βέροια

 

Μια σπάνια χειρουργική επέμβαση που έγινε στο κρανίο νεαρής γυναίκας αποδεικνύει την ύπαρξη εξειδικευμένης ομάδας γιατρών στα υστερορωμαϊκά χρόνια στη Βέροια.

Αγγείο της Νεολιθικής Εποχής από τα Παλιάμπελα Πιερίας. Ανάλογο του χρησιμοποιήθηκε για να αναλυθούν τα ίχνη τροφών και να διαπιστωθούν οι διατροφικές συνήθειες των κτηνοτρόφων πριν από 7.300 χρόνια

Η έρευνα ενός υστερορωμαϊκού τάφου (3ος μ.Χ. αιώνας) με την ταφή νεαρής γυναίκας που εντοπίστηκε στην οδό Γεωργίου Σεφέρη της Βέροιας έφερε στο φως ένα πραγματικό θαύμα της εποχής: μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση που έγινε με πρωτοποριακά για την εποχή εργαλεία και δείχνει ότι ο... χειρουργός είχε σπουδάσει και είχε μορφωθεί κατάλληλα.

Το θέμα  παρουσίασε ο αρχαιολόγος Ιωάννης Γραικός και, αναφερθείκε σε δύο παρόμοιες, εξαιρετικά δύσκολες και λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που πιθανόν έγιναν από την ίδια ομάδα γιατρών.

Όπως είπε ο κ. Γραικός το τραύμα της νεαρής γυναίκας ήταν πολύ μεγάλο και παρά την επέμβαση εκείνη δεν επέζησε πολύ, ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οφειλόταν σε όπλο, πτώση ή αιμάτωμα που είχε δημιουργηθεί από παθολογικά αίτια.

«Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η επέμβαση έγινε από κάποιον ή κάποιους που είχαν σπουδάσει το αντικείμενο»,  είπε ο κ. Γραικός, ο οποίος στη διάρκεια της διάλεξής του  παρουσιάσε και τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνο το χειρουργείο.

 

Για να δείτε κάποιες σελίδες πρέπει να έχετε τον flash player που μπορείτε να βρείτε πατώντας στο εικονίδιο δίπλα.

Πνευματικά δικαιώματα © 2009

 Συντελεστές  και επικοινωνία μαζί μας

       SiteLock