Ακαδημαϊκοί Αυστρίας: Οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Ιλλυριούς

«Επίθεση Σλάβων Σκοπίων κατά Αλβανών: Δεν κατάγεστε από τους Ιλλυριούς- ήρθατε μετά από εμάς»...

Δήλωση ιστορικών αυστριακών ακαδημαϊκών έχει συγκλονίσει το αρχαιόπληκτο κατεστημένο της Αλβανίας με τη δήλωσή τους ότι οι Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με το αρχαίο λαό των Ιλλυριών, δημοσιεύσει σήμερα  η σκοπιανή Ρεπούμπλικα στην online έκδοσή της, επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης των Τιράνων.

«Οι ερευνητές της Βιέννης εκνεύρισαν τους Αλβανούς, που παραδοσιακά πιστεύουν ότι η γλώσσα τους προέρχεται από την αρχαία Ιλλυρική και η θεωρία τους πνίγηκε
με ένα κρύο ντους», γράφει το δημοσίευμα.

Οι ακαδημαϊκοί Stephen Shumaker και  Joachim Matsiger βάσει αρχαίων ιλλυρικών κειμένων που βρέθηκαν στα Βαλκάνια, έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την πραγματική προέλευση των Αλβανών και της αλβανικής γλώσσας.

Σύμφωνα με αυτούς, οι Ιλλυριοί ήταν ένας λαός που έζησε στην Χερσόνησο του Αίμου, στο δυτικό της μέρος, που μέρος της αποτελεί και η σημερινή Αλβανία.

Αλλά ο ελάχιστος αριθμός κοινών λέξεων (σημ. κυρίως ελληνικής προέλευσης), οι Ιλλυριοί δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τον αρχαίο λαό των Ιλλυριών, παρότι οι Αλβανοί εθνικιστές επιμένουν σε αυτήν την άποψη, χωρίς όμως να το τεκμηριώνουν.

Η θεωρία της συγγένειας των σύγχρονων Αλβανών- Σκιπεράτων (η Αλβανία στα αλβανικά λέγεται Σκιπέρια) με τους αρχαίους Ιλλυριούς προωθείται από το σχολείο και έχει ως στόχο να αποδειχθεί ότι ο αλβανικός λαός είναι αυτός που ζούσε στα Βαλκάνια πολύ πριν έρθουν οι Σλαβικές φυλές.


2

Σκόπια: Βουλευτής προτείνει την απαγόρευση της χρήσης του Ήλιου της ΒεργίναςΗ Ήλιος της Βεργίνας στο πάτωμα του ναού της Παναγίας, στην πόλη Βέλες- μετατράπηκε σε ...χριστιανικό σύμβολο!Σκόπια.

Βουλευτής στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων προτείνει την απαγόρευση δια νόμου της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας [οι εθνικόπληκτοι Σλάβοι τον αποκαλούν сонцето од Кутлеш-  Σονσέτο οντ Κούτλες- ήλιος του Κούτλες-σλαβική ονομασία της Βεργίνας].


Ο Βουλευτής που το πρότεινε είναι ο Ιβόν Βελιτσκόφκσι από το Φιλελεύθερο Κόμμα, βασιζόμενος στην Ενδιάμεση Συμφωνία με την Ελλάδα του 1995, ότι η χώρα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτήν τη σημαία.

Σύμφωνα με τον Βελιτσκόφσκι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει για την απαγόρευση αυτού του συμβόλου σε δημόσιες εκδηλώσεις, ως ένδειξη καλής πίστης στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η δημοσίευση αναφέρει ότι η πρόταση του Βελιτσκόφσκι προκάλεσε δημόσιες αντιδράσεις και μία σειρά από επικρίσεις, σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους επικαλουμένο το σκοπιανό Νετπρές.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια