Πομπηία...οι φτωχοί έτρωγαν μέχρι και ψητή καμηλοπάρδαληΈνα εστιατόριο δρόμου στην Πομπηία

Η Καμηλοπάρδαλη ήταν στο μενού στα πρότυπα εστιατόρια στη Πομπηία, λέει μια νέα έρευνα σε ένα τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης όπου ζούσαν απλοί πολίτες  και που  θάφτηκε από έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στις 4 Ιανουαρίου στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής και της Αμερικανικής Φιλολογικής Ένωσης, στην Κοινή Ετήσια Συνάντηση στο Σικάγο, και που βασίζεται σε μια πολυετή ανασκαφή σε ένα ξεχασμένο περιοχή μέσα σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στις πύλες της Πομπηία, την  Porta Stabia .

Ο Steven Ellis, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati όπου είναι αναπληρωτής καθηγητής των κλασικών, είπε ότι η ομάδα του έχει περάσει περισσότερο από μια δεκαετία στο να ερευνά τη ζωή των μεσαίων και κατώτερων τάξεων στην  Πομπηία, έρευνες συμπεριλαμβανομένων και των τροφών που έτρωγαν.

Η περιοχή που καλύπτεται έχουν ανασκαφεί 10 ξεχωριστά οικόπεδα, που περιλαμβάνει τα σπίτια και συνολικά 20 βιτρίνες καταστημάτων, στα περισσότερα από τα οποία σερβίρεται φαγητό και ποτό.

Οι ερευνητές ανάσκαψαν σε αποχετεύσεις, καθώς και 10 τουαλέτες και βόθρων , και ανέλυσε τα κατάλοιπα, όπως τα περιττώματα αλλά και τα υπολείμματα τροφίμων από τις κουζίνες.

Διαπιστώθηκε ότι οι φτωχοί έτρωγαν αρκετά καλά στην Πομπηία, όπου ζουν με μια διατροφή από φθηνά και ευρέως διαθέσιμα δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ελιές, φακές, τοπικά ψάρια και αυγά κότας. Αλλά έτρωγαν και πιο ακριβά όπως  το κρέας, τα οστρακοειδή, αχινούς και παστά ψάρια από την Ισπανία - για να μην αναφέρουμε λιχουδιές όπως κρέας καμηλοπάρδαλης.

"Η παραδοσιακή θεώρηση κάποιας μάζας ανθρώπων άμοιρης , ό, τι μπορεί να τσιμπήσει κάτι από φαγητό μαζεύοντας υπολείμματα από τον δρόμο, ή ότι συσσωρευόταν  γύρω από ένα μπολ με πλιγούρι - πρέπει να αντικατασταθεί από ένα υψηλότερο επίπεδο και στο βιοτικό επίπεδο, τουλάχιστον για τους κατοίκους των πόλεων όπως η Πομπηία », δήλωσε ο Ellis .

Στα απόβλητα από τις γειτονικές αποχετεύσεις εμφανίστηκε ποικιλία τροφίμων όπου περιλαμβάνονται εξωτικά και εισαγόμενα μπαχαρικά, ορισμένα από τόσο μακριά όσο η Ινδονησία, αποκαλύπτοντας μια κοινωνικοοικονομική διάκριση μεταξύ των γειτόνων.

Αλλά ότι  σφάγιασαν και κατανάλωσαν από κοινού ένα πόδι καμηλοπάρδαλης πού βρέθηκε  ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων.

είναι επίσης «τα  μόνα  οστά από  καμηλοπάρδαλη που έχουν  καταγραφεί ποτέ από αρχαιολογικές ανασκαφές στη Ρωμαϊκή Ιταλία", δήλωσε ο Ellis.

«Πώς ένα μέρος του ζώου, σφαγμένο, βρέθηκε σε υπολείμματα  κουζίνας σε ένα φαινομενικά σύνηθες εστιατόριο στη Πομπηία ,αυτό δεν μιλάει μόνο για το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων για  εξωτικά και άγρια ​​ζώα, αλλά και κάτι από τον πλούτο, την ποικιλία και το εύρος της διατροφής των φτωχών  », πρόσθεσε.

Συνέγραψε Rossella Lorenzi

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια