Βρέθηκε ελληνικό σχολείο του 300 μ.Χ. στην έρημο της Αιγύπτου

Μια συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στη θέση Αμέιντα, στη δυτική έρημο της Αιγύπτου, έφερε στο φως μια ελληνιστική πόλη της ρωμαϊκής περιόδου γνωστή με το όνομα Τρίμιθις.
Μεταξύ των άλλων ευρημάτων, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια ένα κτίριο του 300 μ.Χ. που λειτουργούσε ως σχολείο.

Στους τοίχους βρέθηκαν επιγραφές αλλά και ένας μακρύς πάγκος, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρησίμευε για να κάθονται οι μαθητές ή για να πατούν επάνω για να γράφουν στον τοίχο – πίνακα.
Στον τοίχο είναι γραμμένα ποιήματα που απευθύνονται από τον δάσκαλο προς τους μαθητές του, τους οποίους και παρότρυνε να πιουν από την πηγή των Μουσών, να μιμηθούν τους άθλους του Ηρακλή και να ακολουθήσουν τον Ερμή, τον θεό της ρητορικής.Άλλες επιγραφές που βρέθηκαν στους τοίχους του σχολείου, παραπέμπουν στην Οδύσσεια του Ομήρου και σε κείμενα του αρχιερέα των Δελφών, ιστορικού και φιλοσόφου, Πλούταρχου.
Η ανακάλυψη ότι σε αυτή την απομακρυσμένη πόλη, στη μέση της ερήμου, διδασκόταν η έμμετρη ρητορική σύνθεση, αποτελεί γεγονός εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την ιστορία της Ελληνικής Παιδείας.
Στους τοίχους της κατοικίας βρέθηκαν ακόμη πολύχρωμα έργα τέχνης με εικόνες των θεών του Ολύμπου, ευρήματα που μαρτυρούν ότι ακόμα και 300 χρόνια μετά την εμφάνιση του Χριστιανισμού, ο Ελληνισμός, η Ελληνική Παιδεία και η Ελληνική Θρησκεία ήταν ισχυρότατοι και κραταιοί θεσμοί.http://www.tribune.gr/history/news

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια