«Η Ελλάς δεν δύναται να αποδεχθεί την προσφορά να προσαρτήσει την Κύπροκαι θα παραμείνη ουδέτερη». Όταν ο Ζαϊμης απέρριψε την πρόταση τωνΆγγλων να παραχωρήσουν την Κύπρο στην Ελλάδα. Η χαμένη ευκαιρία.

Το 1915 ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη.
Η Ελλάδα κρατούσε ουδέτερη στάση και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει ότι θα έμπαινε στον πόλεμο μόνον αν εκδηλωνόταν βουλγαρική επίθεση.
Στην αντίπερα όχθη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος πίεζε για έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.
Ο βασιλιάς ήρθε σε ρήξη με τον Βενιζέλο, ζήτησε την παραίτηση του και νέος πρωθυπουργός έγινε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

Στις 4 Οκτωβρίου η Σερβία δέχτηκε επίθεση από τους Βούλγαρους και οι συμμαχικές δυνάμεις κλήθηκαν να βοηθήσουν. Στο μεταξύ, στρατεύματα της Αντάντ είχαν αποβιβαστεί από τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Η Βουλγαρία κήρηξε πόλεμο στη Σερβία, πρωτοσέλιδο εφημερίδας Εμπρος 1/10/1915


Τελικά, ξέσπασε ενδοβαλκανική κρίση αλλά η Ελλάδα παρέμεινε αμέτοχη.
Την ημέρα της εισβολής των Βουλγάρων, η Βρετανία ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να βοηθήσει άμεσα τη Σερβία και να μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, που μάχονταν εναντίον της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας έστειλε τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό που έλεγε:
«Σήμερον, οπόταν η Σερβία υπέστη επίθεσιν παρά της Βουλαγαρίς, εάν η Ελλάς θελήσει να έλθει εις βοήθειάν της, η κυβέρνησης της αυτού μεγαλειότητος είναι πρόθυμος να παραχωρήσει την νήσον Κύπρον εις την Ελλάδα».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, ο Βρετανός Πρέσβης στην Αθήνα, σερ Φράνσις Έλλιοτ, προκειμένου να πείσει την ηγεσία της χώρας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Ζαίμη και του υποσχέθηκε ότι θα έκανε και άλλες σημαντικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα και η προσφορά θα ίσχυε ανεξάρτητα αν η Αντάντ κέρδιζε ή έχανε τον πόλεμο.εφημερίδα Εμπρος 9/10/1915


Η προσάρτηση θα γινόταν αμέσως αν ο ελληνικός στρατός έμπαινε στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει την πολιτική θέση που είχε από την αρχή του πολέμου, την απόλυτη ουδετερότητα.
Ο Ζαΐμης απάντησε στο τηλεγράφημα: «Η Ελλάς δεν δύναται να αποδεχθεί την γενομένην εις αυτήν προσφοράν και θα παραμείνει ουδετέρα»
Στο βιβλίο «Η Ελλάδα και η Αντάτ» του Χρίστου. Α. Θεοδούλου, ο Ζαϊμης φέρεται να απάντησε: «Τίποτε δεν της είναι πιο ευάρεστο από αυτή την προσφορά που, ανοίγοντας τις καλύτερες προοπτικές για τις εθνικές βλέψεις, γεμίζει ασφαλώς με χαρά τις καρδιές των Ελλήνων. Όμως, όσο δελεαστική κι αν είναι η εν λόγω προσφορά, δεν μπορεί να αλλάξει τη σοβαρότητα των καταστάσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ούτε να καταστήσει αποτελεσματικότερη τη στρατιωτική βοήθεια που θα ήθελε να μπορούσε να προσφέρει στη Σερβία.»
Στο επόμενο διάστημα η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν ασταθής. Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε διχασμό.
Οι πρωθυπουργοί άλλαζαν, οι φιλελεύθεροι διαδήλωναν υπέρ της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο και ο Βενιζέλος κατήγγειλε δημοσία τον Βασιλιά από τη Θεσσαλονίκη.
Δύο χρόνια αργότερα, ο βασιλιάς εκθρονίστηκε, η Ελλάδα εγκατέλειψε την ουδετερότητα και τον Ιούνιο του 1917 μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων.
Με τη λήξη του πολέμου η χώρα ήταν με το μέρος των νικητών.
Με την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών κατάφερε να προσαρτήσει την Ιμβρο, την Τένεδο, τη βόρεια Ήπειρο και την ανατολική Θράκη αλλά όχι την Κύπρο, η οποία προσαρτήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Πηγή: Η Μηχανή του ΧρόνουΣχόλιο αναγνώστη: Το άρθρο αυτό έχει πολλές ανακρίβειες ενώ όσο αφορά την παραχώρηση της Κύπρου τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι...φέρεται να είπε κλπ. Επίσης η Ελλάδα ποτέ δεν προσάρτησε την Β.Ηπειρο κλπ. Επίσης δεν αναφέρει ότι το 1915 η Γερμανία είχε φτάσει έξω από το Παρίσι...η Αυστροουγγαρία στα Σκόπια...εμείς ακόμα δεν είχαμε προλάβει να αλλάξουμε ούτε τους οθωμανούς δημάρχους στην Β.Ελλάδα...ενώ αν μπαίναμε στον πόλεμο θα είχαμε ανοιχτά μέτωπα επίσης με Βουλγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία...δηλαδή σχεδόν με όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύαμε...Αν οι Αγγλογάλλοι έχαναν τον πόλεμο εμείς θα επιστρέφαμε στην Λαμία. Θέλω να πω ότι δεν ήταν και μια εύκολη απόφαση...Τέλος όπως είδαμε και μετά με τον Βενιζέλο όταν μπήκαμε στον πόλεμο οι συμμάχοι δεν είχαν καμιά διάθεση να μας παραχωρήσουν ούτε την Κύπρο αλλά ούτε και πολλά εδάφη γενικότερα...3 νομούς μας έδωσαν - την σημερινή δυτ. θράκη - και όσο αφορά τα υπόλοιπα από την συνθήκη των Σεβρών έκαναν τα πάντα να μην τα κρατήσουμε...ενώ ίσως να πέτυχαν τον βασικό στόχο πού είχαν εξ' αρχής δλδ να εγκαταλείψουν την Μ.Ασία οι Έλληνες μεγαλο-αστοί με τις μεγάλες εταιρίες - τράπεζες - περιουσίες κλπ...Την Κύπρο οι Άγγλοι δεν μας την έδωσαν ούτε και μετά τον ΒΠΠ όπου τους βοηθήσαμε πραγματικά και εξ΄ αρχής σταθήκαμε μαζί τους...Επίσης το 1955 οι Άγγλοι έβαλαν το 10% των τουρκων στο νησί να έχει άποψη και ευθύνονται για τον διαχωρισμό του νησιού ή την μη αυτονόητη ένωση του με την μητέρα Ελλάδα

Σχόλιο: του "Ελλήνων Δίκτυο" : Το άρθρο έχει πολλές ανακρίβειες και μάλλον η παραχώρηση των Άγγλων ήταν στην φαντασία κάποιων ή στην τότε προπαγάνδα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια