Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο από το ’50, το σχέδιοΑνάν και τα σημερινά σενάρια – ΧΑΡΤΕΣ

Όταν στην Κύπρο την δεκαετία του ’50 οι Ελληνοκύπριοι φώναζαν «Ένωσις», η Τουρκία φώναζε «Taxim», δηλαδή διχοτόμηση. 

Επιμέλεια: Τάσος Χριστοδούλου 
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» Κύπρου, την Κυριακή 30/10, προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς παρουσίασε τέσσερις χάρτες εδαφικού διαχωρισμού Ε/κ και Τ/κ.
Η εκπόνηση και μόνο χάρτη διχοτόμησης που απόρρεε από τις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ, στα μέσα της δεκαετίας του ‘ 50 υποδηλώνει τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας οι οποίοι εκπληρώθηκαν μερικώς το 1974 με την εισβολή. Δείτε τον Τουρκικό χάρτη του 1950, όπως τον δημοσίευσε η Κυριακάτικη «Καθημερινή»:

harita4-001.jpgΕντύπωση προκαλεί ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι σχεδόν ίδιος, με τα εδάφη που η Τουρκία κατέκτησε 24 χρονιά μετά και μέχρι σήμερα κατέχει με την βία.
Η Κύπρος μετά το 1974
Image result for τουρκικη εισβολη κυπρος 1974 χαρτης
Στο δημοσίευμα παρουσιάστηκε ο χάρτης του σχεδίου Ανάν και πως θα ήταν η σήμερα η ομόσπονδη Κύπρος εάν γινόταν αποδεκτό.
harita-002.jpg
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόρφου που σήμερα αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης το 2004 ήταν υπό Ε/κ διοίκηση.
Οι άλλοι δυο χάρτες έχουν να κάνουν με τα δυο σενάρια των Financial Times.
Στο πρώτο σενάριο δεν επιστρέφεται ολόκληρη η Μόρφου αλλά επιστρέφεται ολόκληρη η χερσόνησος της Καρπασίας.
harita2.jpg
Στο δεύτερο σενάριο, Μόρφου και Καρπασία θα βρίσκονται υπό την διοίκηση της Ομόσπονδης κυβέρνησης λειτουργώντας ως καντόνιο στα πλαίσια μιας ιδιότυπης «τριζωνικής» Ομοσπονδίας.
harita3-001.jpg
Όλα αυτά τα σενάρια θα συζητηθούν βέβαια εκτενώς στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Mont Pelerin, στην Ελβετία, από τις 7 -11 Νοεμβρίου.
Την Παρασκευή 4/11 ο ΠτΔ θα παραχωρήσει διακανλική συνέντευξη ενημερώνοντας τον λαό λίγο πριν να αναχωρήσει για το κρίσιμο ταξίδι.
infognomonpolitics.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια