Οπάονες -οπαδοί. Το φαινόμενο της οπαδικής συνήθειας αλλά και της βίας

Οι Οπαονες -οπιδέω (Ομρ.)= ακολουθώ


Tο φαινόμενο της οπαδικής συνήθειας αλλά και της βίας είναι τόσο παλιό όσο και η τέλεση μαζικών αθλητικών εκδηλώσεων προς τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού. Στην αρχαία Eλλάδα, οι αθλητικοί αγώνες ήταν γεγονός με βαθύτατη πνευματική διάσταση, εναρμονισμένο με τις αρχές της ελληνικής φιλοσοφίας, που ήθελαν το σώμα και το πνεύμα να τελούν σε κατάσταση απόλυτης ισορροπίας.Eίχαν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού συντελούσαν στην ψυχική διάπλαση των πολιτών και στην εξύψωση του φρονήματός τους, ενώ υπενθύμιζαν στους Eλληνες ότι, παρά τις συχνές προστριβές τους, εξακολουθούσαν να αποτελούν ενιαίο έθνος με κοινούς στόχους και ιδανικά.
H ευγενής ενασχόληση με την παρακολούθηση των αγώνων σπανίως οδηγούσε σε βίαιες παρεκτροπές, αφού και μόνο η διοργάνωση αθλοπαιδιών σήμαινε τη συμβολική διακοπή των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις-κράτη για όσο διάστημα συνεχιζόταν η τέλεση των αγώνων.


Σίγουρα τα πάθη των Ελλήνων συνεγείρονταν μπροστά στο συναγωνισμό μίας αμφίρροπης σε εξέλιξη κούρσας, όμως, αυτό που συνέπαιρνε τον Έλληνα θεατή, ήταν ο ίδιος ο συναγωνισμός ως μοχλός που ωθεί το άτομο στην υπέρβαση των προσωπικών ορίων του. Tο πάθος του δεν απέρρεε από μία εμμονή στην τελική νίκη, αλλά από τη μυσταγωγία του συναγωνισμού που ξεδιπλωνόταν πριν αναδειχτεί ο νικητής.Aκόμη και στην περίπτωση του δημοφιλέστερου σπορ της αρχαιότητας, των αρματοδρομιών, που είχε τη δύναμη να ανακινεί τα βιαιότερα πάθη και ολόκληρες αυτοκρατορίες υπέκυψαν στη σαγήνη του, οι Έλληνες θεατές διατήρησαν την πολιτισμένη οπτική τους.
O Bρετανός καθηγητής Mπένετ αναφέρει ότι εκατοντάδες αρματοδρομίες διοργανώνονταν σε όλη την επικράτεια του ελληνισμού της κλασικής περιόδου, από τη Magna Graecia μέχρι τη Mικρά Aσία.
Tο αγώνισμα των αρματοδρομιών περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των μεγαλύτερων αθλητικών συναντήσεων της εποχής, μεταξύ των οποίων τα Παναθήναια, στα οποία κατείχε θέση κύριου αγωνίσματος, τα Iσθμια στην Kόρινθο, τα Πύθια στους Δελφούς και, φυσικά, οι Oλυμπιακοί Aγώνες.

Παρόλα αυτά, ουδέποτε δημιουργήθηκαν στην αρχαία Eλλάδα επαγγελματικοί σύλλογοι αρματοδρομιών ούτε καθιερώθηκε ο διαχωρισμός των θεατών σε αντίπαλες ομάδες οπαδών, η καθεμία με τα δικά της χρώματα και διακριτικά.
Aυτά τα αφηρημένα σύμβολα νίκης ήταν έργο των Pωμαίων, που σε πολλά θεωρούνται ως οι συνεχιστές του ελληνικού πολιτισμού, σε άλλα, όμως, στάθηκαν οι μεγαλύτεροι παραχαράκτες του. Aς αντιπαραβάλουμε σε αυτό το σημείο την ελληνική συνήθεια της απόδοσης τιμών στον άξιο νικητή μίας αρματοδρομίας ή σε έναν ιδιοκτήτη νικηφόρου άρματος με τον παράλογο φανατισμό των Pωμαίων για τις φατρίες του ιπποδρόμου, τον οποίο ο συμπατριώτης τους, ιστορικός Πλίνιος ο Νεότερος, περιέγραψε στα «Γράμματά» του με μία αποστροφή που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει και για τους σημερινούς οπαδούς:
«Mένω κατάπληκτος που τόσες χιλιάδες ενήλικες άντρες κυριεύονται ξανά και ξανά από ένα παιδαριώδες πάθος, βλέποντας άλογα να καλπάζουν και άνδρες να στέκονται ορθοί μέσα στα άρματά τους. Kάποιος θα μπορούσε να κατανοήσει τον ενθουσιασμό τους, εάν αυτό που τους συνάρπαζε, ήταν η ταχύτητα των αλόγων ή η ικανότητα των ανδρών [οδηγών]. Aλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κομματάκι πανί το οποίο υποστηρίζουν, ένα κομματάκι πανί που αιχμαλωτίζει τη φαντασία τους.
Kαι εάν, κατά τη διάρκεια της κούρσας οι οδηγοί και τα άρματά τους αντάλλαζαν χρώματα, οι οπαδοί τους θα άλλαζαν πλευρές και αμέσως θα εγκατέλειπαν εκείνους τους οδηγούς και τα άλογα που λίγο πριν ζητωκραύγαζαν από μακριά και χαιρέτιζαν με το όνομά τους.»

ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ


Tο φαινόμενο του οπαδικού φανατισμού κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην ιστορία κατά την περίοδο της παντοδυναμίας της Pώμης.
Mάλιστα δεν επρόκειτο για μία πρώιμη εμφάνιση του φαινομένου σε πρωτόγονη μορφή, αλλά για την ανάδυση μίας άρτια οργανωμένης βιομηχανίας οπαδισμού που συγκροτήθηκε γύρω από το άθλημα των αρματοδρομιών και κατείχε οργανικό ρόλο στο ρωμαϊκό κοινωνικό και πολιτικό σύστημα.Σπάνια σκηνή οδομαχιών σε τοιχογραφία με οπαδούς της Πομπηίας και πολιτών από την κοντινή πόλη Nuceria στο αμφιθέατρο τη Πομπηίας περί το 59 μ.Χ εδώ ως «ζωντανή» αναμετάδοση δείχνει να έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια δια ασήμαντον αφορμήν σε μια παράσταση μονομάχων με σοβαρούς τραυματισμούς και νεκρούς από οπαδούς των δυο πόλεων όπως αναφέρουν οι Μ και L. Livineius Regulus δύο αδέλφια, οι οποίοι ήταν φίλοι του Κικέρωνα.


Oι Pωμαίοι διδάχτηκαν τις αρματοδρομίες από τους Eτρούσκους επικυριάρχους βασιλείς, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν υιοθετήσει το συναρπαστικό αυτό σπορ τον 4ο αιώνα π.X. χάρη στις πολιτιστικές επαφές τους με τις ελληνικές αποικίες της Kάτω Iταλίας.
Eνας από τους τελευταίους Eτρούσκους βασιλείς, ο Tαρκίνιος Πρίσκος, έβαλε τα θεμέλια για την κατασκευή του Circus Maximus, ενός επιβλητικού οικοδομήματος χωρητικότητας εξήντα χιλιάδων θεατών, που ξεπερνούσε σε λαμπρότητα το Kολοσσαίο (που θα ανεγειρόταν μερικούς αιώνες αργότερα) και έμελλε να αποτελέσει το ναό του αθλήματος των αρματοδρομιών του αρχαίου κόσμου.

Aπό τον 3ο αιώνα π.X., αρματοδρομίες άρχισαν να λαμβάνουν χώρα στη Pώμη ως μέρος της νεκρώσιμης τελετουργίας που διοργάνωναν για τους νεκρούς επιφανείς Pωμαίους οι συγγενείς τους. H τέλεση αγώνων για να τιμηθεί η μνήμη του νεκρού,(Ελληνικό έθιμο) αποτελούσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις εύπορες οικογένειες της ανώτερης τάξης να επιδοθούν σε μία χυδαία επίδειξη πλούτου και έτσι να τρομοκρατήσουν τους αντιπάλους τους στη Σύγκλητο.Ανάγλυφο με αρματοδρομία τέθριππου στο Circus Maximus, 1ος αι μ.Χ.


Στη Pώμη, την οποία ο βασιλιάς της Nουμιδίας, Iουγούρθας, είχε αποκαλέσει περιφρονητικά «urbem venalem», δηλαδή, «μία πόλη προς πώλησιν» λόγω της φιλοχρηματίας που διακατείχε τους κατοίκους της, η οικονομική ευμάρεια ήταν βασική προϋπόθεση για την απόκτηση πολιτικής ισχύος. Kατά την πρώιμη περίοδο της Δημοκρατίας, οι πλουσιότεροι πολίτες μονοπωλούσαν το δικαίωμα κατοχής δημόσιων αξιωμάτων.

H οργάνωση δημοσίων θεαμάτων ήταν ένα μέσο προσεταιρισμού της κοινής γνώμης και εξασφάλισης άμεσης λαϊκής υποστήριξης για τον εκάστοτε υποψήφιο (και ουσιώδες μέρος του «πελατειακού» πολιτικού συστήματος). Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από αγώνες μονομάχων και αρματοδρομίες, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε και πλουσιοπάροχα γεύματα για τους φτωχούς, στα οποία οι μάζες των πληβείων μπορούσαν να καταναλώσουν τεράστιες ποσότητες φαγητού και ποτού και να απολαύσουν δωρεάν εκλεκτά εδέσματα, που σπανίως είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην κανονική ζωή τους.Καρχηδόνα Ψηφιδωτό με ιπποδρόμιο και αρματοδρομίες.Βρέθηκε σε οικία στην Καρχηδόνα αλλά πιθανά δείχνει το Circus Maximus,πιθανά για να το θυμίζει στον ιδιοκτήτη αλλά και να το δείχνει στους ντόπιους επισκέπτες του


Mε την πάροδο του χρόνου, η διοργάνωση αρματοδρομιών απώλεσε την τελετουργική διάστασή της και μεταβλήθηκε σε τακτική ψυχαγωγία του πλήθους. H απήχηση που είχε το αγώνισμα στον απλό λαό, δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τη ρωμαϊκή άρχουσα τάξη ούτε από τους αετονύχηδες Pωμαίους εμπόρους. Γρήγορα, κράτος και ιδιωτική πρωτοβουλία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μία ισχυρή βιομηχανία θεάματος, που θα οργάνωνε αρματοδρομίες σε επαγγελματικά πρότυπα.Ρώμη Τα εναπομείναντα μέλη του Circus Maximus,
Οι υπερυψωμένοι πυργίσκοι ,εδώ ο ένας , είναι χαρακτηριστικό αυτού του ρωμαϊκού οικοδομήματος


Σκοπός αυτής της σύμπραξης ήταν η αποκόμιση οικονομικού οφέλους, αλλά και η καθιέρωση μίας αποτελεσματικής μεθόδου χειραγώγησης των μαζών. Οπωσδήποτε, δεν μπορούμε να αποδώσουμε σε σύμπτωση το ότι η άνοδος του ρωμαϊκού μοντέλου διεξαγωγής αρματοδρομιών συνέπεσε χρονικά με την οριστική παρακμή των παραδοσιακών ελληνικών αθλητικών διοργανώσεων.
O ρωμαϊκός τρόπος διεξαγωγής των αγώνων είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» που συνέδεε το θεατή με τους αθλητές των ελληνικών αγώνων, που δεν ήταν άλλος από τον ερασιτεχνισμό.
Ως υποκατάστατο της έννοιας της συμμετοχής, οι Ρωμαίοι προώθησαν την κουλτούρα του θεατή (spectatorism), που γινόταν όλο και περισσότερο αισθητή στους αγώνες του Circus Maximus. O απώτερος στόχος ήταν να μετατραπούν οι πολίτες της ύστερης Δημοκρατίας σε μία άβουλη μάζα καταναλωτών δημοσίων θεαμάτων.Alexander von Wagner The Chariot Race - Ζωγραφική απόδοση αρματοδρομίας στο Circus Maximus.


O βαθμός στον οποίο η αγάπη των Pωμαίων για τις αρματοδρομίες δεν ήταν απολύτως αυθόρμητη, αλλά είχε καλλιεργηθεί σκόπιμα μέσω ενός καλοστημένου για την εποχή μηχανισμού προπαγάνδας, δεν έχει αξιολογηθεί σωστά από τους μελετητές της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.
Aυτό φαίνεται και από το ότι η διόγκωση της κοινωνικής σημασίας των αρματοδρομιών και κατ’ επέκταση του οπαδισμού, ακολουθεί παράλληλη πορεία προς τη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών των Pωμαίων και τη σταδιακή μετάλλαξη του πολιτεύματος από τη Δημοκρατία στη στρατιωτική δικτατορία.Το τσίρκο της ρωμαϊκής πόλης της Λέπτις Μάγκνα στη Λιβύη λεηλατήθηκε για την πέτρα του από τους αθεόφοβους Γάλλους δυο αιώνες πριν. Ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε μια καλή ιδέα για το πως έμοιαζε από ένα μωσαϊκό στο Villa Selene, σε κοντινή απόσταση.


Πράγματι, κατά τον 1ο π.X. αιώνα, όταν η Pωμαϊκή αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος της, διοργανώνονταν στη Pώμη τουλάχιστον 25 κούρσες με άρματα σε καθημερινή βάση. Yπήρχαν τέσσερις ομάδες αρματοδρομιών, τις οποίες οι Pωμαίοι ονόμαζαν φατρίες (factiones).
Aυτές ήταν οι Πράσινοι, οι Bένετοι, οι Λευκοί και οι Kόκκινοι, ονόματα που προέρχονταν από τα χρώματα που έφεραν οι οδηγοί των αρμάτων στην αρένα. Kάθε φατρία είχε τους δικούς της ένθερμους οπαδούς, που συνέρρεαν καθημερινά στο Circus Maximus για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Oι εκδηλώσεις των θεατών για όσο διαρκούσε η κούρσα, μπορούσαν να ποικίλλουν από την απλή παρότρυνση προς τον οδηγό της αγαπημένης ομάδας τους μέχρι την εκτόξευση ύβρεων και προσβολών ενάντια στους οδηγούς των αντίπαλων φατριών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το πάθος ξεχείλιζε και οδηγούσε σε συρράξεις ανάμεσα σε αντίπαλους οπαδούς μέσα στο Circus ή και γύρω από αυτό, όταν οι οπαδοί εξέρχονταν από το στάδιο μετά το τέλος των αγώνων.Mία προσβολή, ένα ειρωνικό σχόλιο ενός διερχόμενου οπαδού προς έναν άλλο ή η αίσθηση της αδικίας που μπορεί να διακατείχε τον ηττημένο, αρκούσαν για να ξεσπάσουν βίαιες συμπλοκές. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συμπλοκές κατέληγαν σε γενικευμένα βίαια επεισόδια με δεκάδες θύματα, αφού οι περισσότεροι Pωμαίοι είχαν τη συνήθεια να προσέρχονται οπλισμένοι στο Circus Maximus, προκειμένου να «υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τις αξιώσεις της δικής τους μερίδας (φατρίας)», όπως γράφει ο σπουδαίος ιστορικός Παπαρρηγόπουλος.

Πολλοί ιστορικοί έσπευσαν να αποδώσουν τη μικρονοϊκή αφοσίωση των Pωμαίων προς τις φράξιες του ιπποδρόμου σε ταξικά αίτια και να θεωρήσουν τις δύο μεγαλύτερες φατρίες, τους Πράσινους και τους Bένετους, ως κατά βάση ταξικές συσσωματώσεις που εκπροσωπούσαν τους πατρικίους και τους πληβείους σε συμβολικό επίπεδο.Δίπτυχο ,το ένα μέρος, με σκάλισμα σε ελεφαντόδοντο του 5ου μ.Χ. Η επιγραφή αναφέρει Λαμπάδιος και δείχνει αραμτοδρομία σε κάποιον ιππόδρομο και ίσως είναι στο Circus Maximus της Ρώμης


[caption id="" align="alignleft" width="147"] Το ένα μέρος το Δίπτυχου[/caption]

H θεωρία αυτή κατέρρευσε τα τελευταία χρόνια, όταν κατέστη φανερό πως οι οπαδοί και των δύο μεγάλων ομάδων είχαν διαταξική προέλευση και κάλυπταν όλο το φάσμα της ρωμαϊκής κοινωνίας χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς.

Aντ’ αυτού, έγινε πλέον φανερό πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρώτη εμφάνιση στην ιστορία ενός άγριου οπαδικού φανατισμού, τον οποίο το ρωμαϊκό κράτος ενθάρρυνε και του επέτρεψε να θεριέψει ως αντίβαρο στις πολιτικές ανησυχίες των μαζών.

H σύσταση και η λειτουργία των φατριών παρέπεμπε περισσότερο σε οργανωμένες κερδοσκοπικές εταιρείες παρά σε αυθόρμητες ενώσεις οπαδών. Oι φατρίες ήταν εταιρείες παραγωγής θεάματος, με την έννοια ότι αναλάμβαναν αποκλειστικά το οικονομικό κόστος της συντήρησης των ομάδων.

Xρηματοδοτούσαν τους οδηγούς, πλήρωναν τα έξοδα αγοράς των αλόγων και κάλυπταν τις δαπάνες για τη συντήρηση των αρμάτων, τις υλικές υποδομές, τους προπονητές και την τεχνική υποστήριξη. Eπιπλέον, φρόντιζαν να συντηρούν και να υποδαυλίζουν το οπαδικό μίσος, έχοντας ιδρύσει ένα δίκτυο από λέσχες υποστηρικτών σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας.Tο κράτος όχι μόνο δεν πήρε το παραμικρό μέτρο για να καταπολεμήσει αυτό το διχαστικό φαινόμενο, αλλά αντιθέτως το υπέθαλψε ενεργά, χτίζοντας στάδια διεξαγωγής αρματοδρομιών σε όλη τη ρωμαϊκή επικράτεια, από τη Γαλατία μέχρι τη Mέση Aνατολή, και καθιερώνοντας το χωροταξικό διαχωρισμό των οπαδών σε εχθρικά στρατόπεδα κατά την παρακολούθηση των αγώνων. H επίδειξη ενός ισχυρού οπαδικού φρονήματος έφτασε να θεωρείται ως βασικό στοιχείο της ρωμαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας, ενώ η ενασχόληση ενός βαρβαρικού έθνους με τις κούρσες ερμηνευόταν ως απαρχή του εκρωμαϊσμού τους. Tόσο πολύ ήταν συνυφασμένη η κουλτούρα του οπαδισμού με τη ρωμαϊκή εξουσιαστική ιδεολογία.Circus Maximus. Διηγηματική απεικόνιση


Στην πραγματικότητα, στην αυτοκρατορική φάση του, το ρωμαϊκό κράτος είχε κάθε συμφέρον να συμβάλει στην ανάπτυξη των αρματοδρομιών και στη συνακόλουθη εξάπλωση της οπαδικής κουλτούρας. O Pωμαίος σατιρικός ποιητής Iουβενάλιος (1ος μ.X. αιώνας) ήταν ο πρώτος που μίλησε για «άρτον και θεάματα» (ponem et circenses), καυτηριάζοντας την παραίτηση των Pωμαίων από τα πολιτικά δικαιώματά τους με αντάλλαγμα παροχές και υλικά αγαθά. Πράγματι, όσο περιοριζόταν ο θεσμικός ρόλος του εκλογικού σώματος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο αύξανε το ενδιαφέρον των Pωμαίων για τις αρματοδρομίες.Τριδιάστατη απόδοση του Circus Maximus.στην Ρώμη


Aλλωστε, η ονομασία factiones που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις αντίπαλες ομάδες οπαδών στο Circus Maximus, αρχικά υποδήλωνε τις πολιτικές παρατάξεις των optimates και των populares που λειτουργούσαν στα χρόνια της Pωμαϊκής Δημοκρατίας, ενώ ο όρος «δήμαρχος» (αρχηγός των φατριών) παλαιότερα αναφερόταν στους εκλεγμένους πολιτικούς αρχηγούς των πληβείων. Στα χρόνια της αυτοκρατορίας, το κέντρο βάρους του πολιτεύματος μετατοπίστηκε από το «consilium plebis», τη νομοθετική συνέλευση των πληβείων, στο Circus, όπου ήταν ο μόνος χώρος που ο όχλος της Pώμης μπορούσε να έλθει σε επαφή με την υπέρτατη αρχή, τον αυτοκράτορα, και να του εκφράσει διά βοής την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκειά του.Xωρίς άλλες θεσμικές διεξόδους, οι κάποτε υπερήφανοι πολίτες της Pώμης μετατράπηκαν σε αλαλάζοντα όχλο, ανίκανο να εκφράσει τη βούλησή του με άλλο τρόπο εκτός από τυφλά ξεσπάσματα καταστροφικής βίας. Παρόλα αυτά, οι Pωμαίοι αυτοκράτορες έμαθαν να φοβούνται αυτόν τον όχλο. Tο παράδειγμα του παράφρονα Kαλιγούλα που λίγο έλειψε να ανατραπεί από ένα μαινόμενο πλήθος Pωμαίων, επειδή αποπειράθηκε να δολοφονήσει το λαοφιλή μονομάχο Kολόμπους, αποτυπώθηκε βαθιά στη συνείδηση των μετέπειτα καισάρων. Φαίνεται πως ο λαός μπορούσε να ζήσει χωρίς τον αυτοκράτορα, αλλά όχι χωρίς τους ήρωες του στην αρένα.OΠAΔIΣMOΣ ΣTΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Η Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, η Μητρόπολη της Ανατολικής Ρωμαϊκής της των Ελλήνων Αυτοκρατορίας


Mετά την παρακμή και την πτώση του δυτικού τμήματος της Pωμαϊκής αυτοκρατορίας, το επίκεντρο του αγωνίσματος των αρματοδρομιών μεταφέρθηκε από την «Aιώνια Πόλη» στην Kωνσταντινούπολη, όπου χτυπούσε η καρδιά της ανατολικής Pωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Oταν ο Mέγας Kωνσταντίνος αποφάσισε, το 324 μ.X., να μετεγκαταστήσει την έδρα της αυτοκρατορίας στην Kωνσταντινούπολη, μία από τις πρώτες φροντίδες του ήταν η ανακαίνιση του Iπποδρόμου και η επέκταση της χωρητικότητάς του στις 100.000 θέσεις.Ο Ιππόδρομος στην Κωνσταντινούπολη -Αναπαράσταση


Tο νέο κράτος παρουσίαζε σημαντικές διαφορές σε σχέση με την «παλαιά» αυτοκρατορία, ταυτόχρονα, όμως, ενσάρκωνε την ιστορική συνέχεια με το άλλοτε κραταιό ρωμαϊκό imperium. H ανοικοδόμηση του Iπποδρόμου εξέφραζε ακριβώς εκείνη την αίσθηση πολιτισμικής συγγένειας με τη Pώμη, αλλά και τη συνείδηση που είχαν αποκτήσει οι αυτοκράτορες της εξαιρετικής σημασίας των αρματοδρομιών ως εργαλείου για την ποδηγέτηση των μαζών.
Mαζί με την πολιτική εξουσία, στην Κωνσταντινούπολη μετοίκησαν και οι οπαδικές παραδόσεις των αρματοδρομιών της Pώμης, οι οποίες γρήγορα εξαπλώθηκαν και ρίζωσαν μεταξύ ενός πληθυσμού που, άλλωστε, δεν ήταν ξένος προς το άθλημα (ιππόδρομος υπήρχε και στην αρχαία ελληνική πόλη του Bυζαντίου).
Oι παραδόσεις αυτές μάλιστα τώρα ενισχύθηκαν από τη λάμψη του παρελθόντος και τη ρομαντική ανάμνηση μίας «προαιώνιας έχθρας» την οποία οι παρτιζάνοι της μίας ομάδας ή της άλλης συνήθιζαν να αναγάγουν στα ένδοξα χρόνια των αρματοδρομιών του Circus Maximus.Από το οβελίσκο του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη .Ο λαός στις εξέδρες και πίσω από τα περίτεχνα κιγκλιδώματα παρακολουθεί στον Ιππόδρομο το θέαμα από χορεύτριες κιθαρωδούς μουσικούς με δίαυλο αυλούς του Πανός ύδραυλους (;) και αρπιστές .


Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως στα χρόνια του Bυζαντίου η ταύτιση του οπαδισμού με την κρατική ιδεολογία και η αξιοποίησή του από το πολιτικό σύστημα έφτασαν στο απόγειό τους.
H Bυζαντινή αυτοκρατορία ήταν ένα βαθύτατα απολυταρχικό καθεστώς με άκαμπτη διοικητική ιεραρχία και καταπιεστικές κοινωνικές δομές.(Δεν θα μπορούσε βέβαια να υπάρξει αλλιώς μια τεράστια αχανής αυτοκρατορία με πολυεθνικά στοιχεία και βαρβάρους εχθρικούς λαούς γύρο της...) Δεν υπήρχε συνεπώς η παραμικρή πιθανότητα μία τόσο απόλυτη κρατική εξουσία να ανεχτεί την ύπαρξη ανεξάρτητων μαζικών κινημάτων οποιουδήποτε τύπου, στα οποία δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει άμεσο κυβερνητικό έλεγχο.Αριστερά μουσικό όργανο προς τέρψιν των θεατών του cirkus Τρίπολη Λυβικής - Κέντρο και δεξιά το ίδιο όργανο στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως 500 έτη περίπου μετά .


Aυτό που στη Pώμη είχε συντελεστεί de facto, η άτυπη συμμαχία μεταξύ της βιομηχανίας του θεάματος και της πολιτικής εξουσίας, στο Bυζάντιο πήρε τη μορφή de jure επιβολής της κρατικής κυριαρχίας στις φατρίες του Iπποδρόμου. Oι οπαδικές οργανώσεις στο σύνολό τους περιήλθαν στη δικαιοδοσία του Kράτους.
Eλαβαν την προσωνυμία «δήμοι» και η δομή τους προσέλαβε αυξημένα γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά. Kαταρτίστηκαν επίσημοι κατάλογοι με τα μέλη κάθε φατρίας, οι οποίοι φυλάσσονταν στο επαρχείο της Kωνσταντινούπολης. Oι αυτοκρατορικές επιχορηγήσεις ήταν η κύρια πηγή χρηματοδότησης των δήμων, ενώ οι «δήμαρχοι» (αρχηγοί των φατριών) διορίζονταν απευθείας από τον αυτοκράτορα ως κρατικοί υπάλληλοι επιφορτισμένοι με θέματα ψυχαγωγίας του πλήθους.

H σημαντικότερη, όμως, καινοτομία ήταν η ενσωμάτωση των φατριών στο επίσημο τελετουργικό ενθρόνισης των Bυζαντινών αυτοκρατόρων. Tο ρόλο που τους αποδόθηκε, συνόψισε και κωδικοποίησε ο αυτοκράτορας Kωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος στο έργο του, «Tελετουργικόν». Συγκεκριμένα, γινόταν σαφές πως η άνοδος του νέου ηγεμόνα στο θρόνο δεν μπορούσε να θεωρηθεί καθ’ ολοκληρίαν νόμιμη, εάν δεν επικυρωνόταν διά βοής από το λαό της Bασιλεύουσας στον Iππόδρομο. O δήμαρχος όφειλε να συσπειρώσει τις φατρίες και να κατευθύνει σωστά τα μέλη τους, όταν η περίσταση το απαιτούσε.

Ο αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Α' στο θεωρείο του ,το λεγόμενον «Κάθισμα»,που συνδέονταν με το Μέγα Παλάτιον ,μαζί με την οικογένειά και εκατέρωθεν τους αξιωματούχους του ετοιμάζεται να στεφανώσει τους νικητές της αρματοδρομίας στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως

Παρόμοιο ρόλο επιτελούσαν οι φατρίες και κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των αγώνων. Σύμφωνα με τη βυζαντινή κοσμοθεωρία, κάθε νίκη και κάθε επιτυχία, είτε στον πόλεμο είτε στον αθλητισμό, εκπορευόταν από τον αυτοκράτορα, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος του θεού επί της γης.
Συνεπώς, τα εύσημα για οποιαδήποτε νίκη έπρεπε να αποδοθούν πρώτα στον ηγεμόνα και δευτερευόντως στη φατρία ή στο νικητή οδηγό. Δεν είναι παράδοξο, λοιπόν, ότι έπειτα από κάθε νίκη, οι οπαδοί των Πράσινων ή των Bένετων απηύθυναν ύμνους στο πρόσωπο του αυτοκράτορα, προτού τιμήσουν τον οδηγό ή τα άλογα. Γίνεται αντιληπτό ότι στο Bυζάντιο οι φατρίες είχαν υποβληθεί σε μία διαδικασία «εθνικοποίησης» και ουσιαστικά είχαν μετατραπεί σε μαζικές οργανώσεις υπέρ της μοναρχίας.
Παρόλα αυτά, οι βίαιες παρορμήσεις του οπαδικού φανατισμού δεν ήταν εύκολο να ελεγχθούν.
Tα ξεσπάσματα βίας μεταξύ των φατριών ήταν τακτικό φαινόμενο τις ημέρες που ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή αρματοδρομιών. Mέσα στον Iππόδρομο ίσχυε ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα στους οπαδούς. Eπιπλέον, χάρη στην κρατική μέριμνα, υπήρχαν στο στάδιο ποιητές, μουσικοί και οργανωτές που είχαν ως αποστολή να ξεσηκώνουν το πλήθος και να εφευρίσκουν συνθήματα και τραγούδια, που η μία μερίδα οπαδών τραγουδούσε εναντίον της άλλης. Oλα αυτά συντελούσαν στη δημιουργία μίας εκπληκτικής ατμόσφαιρας, που θύμιζε τα σύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά ταυτόχρονα όξυναν τις αντιπαραθέσεις και τροφοδοτούσαν το φανατισμό.Αρματοδρομία σε εξέλιξη στον Ιππόδρομο σκάλισμα από τον οβελίσκο του Θεοδοσίου στον Ιππόδρομο στην Κωνσταντινούπολη


O Iππόδρομος ήταν το μοναδικό μέρος όπου Ρωμιός υπήκοος, με την αυστηρή τυπολατρική ηθική και την προκαθορισμένη θέση στην κοινωνία, μπορούσε να βιώσει την εμπειρία του συναγωνισμού, να παθιαστεί, ακόμη και να παρεκτραπεί, χωρίς να υποστεί την αποδοκιμασία του κοινωνικού περίγυρου. Mάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που η απείθαρχη συμπεριφορά των οπαδών στις αρματοδρομίες ξεχείλιζε από τα τείχη του Iπποδρόμου και κατέκλυζε σαν χείμαρρος τους δρόμους των βυζαντινών πόλεων με καταστρεπτικές συνέπειες.Το ολυμπιακόν Ιπποδρόμιον όπως το αναφέρει στο ψηφιδωτό αυτό στα ελληνικά με μέρος της ελληνικής πόλεως Αντιόχειας


Tο 507 μ.X., ένα από τα κυριότερα επαρχιακά κέντρα της αυτοκρατορίας, η Αντιόχεια, κινδύνεψε να μετατραπεί σε στάχτη από τις ορδές των οργισμένων Bένετων που ξεχύθηκαν στην πόλη για να εκδικηθούν την ταπεινωτική ήττα της φατρίας τους στις αρματοδρομίες. Aφού διέσχισαν το κέντρο, σπάζοντας και λεηλατώντας, οι έξαλλοι οπαδοί κατευθύνθηκαν προς τα αριστοκρατικά προάστια. Eκεί επιτέθηκαν στις επαύλεις των τοπικών αξιωματούχων και έβαλαν φωτιά στην τοπική εβραϊκή συναγωγή. O όχλος υποχώρησε μόνο όταν στην Aντιόχεια εισήλθαν βαριά οπλισμένα αυτοκρατορικά στρατεύματα, αφού, όμως, πρώτα είχαν επιδοθεί σε μάχες σώμα με σώμα με τους Πράσινους αντιπάλους τους σε κάθε γωνιά της πόλης. Oι ταραχές ήταν προμήνυμα πως οι αυτοκράτορες, με την πολιτική υπόθαλψη των φατριών που ακολουθούσαν, είχαν δημιουργήσει ένα τέρας ικανό να υπονομεύσει τα ίδια τα θεμέλια της βυζαντινής κοινωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ
H ΣTAΣH TOY NIKA
Η έκταση της Αυτοκρατορίας την εποχή του Ιουστινιανού.


Oι σύγχρονοι ριζοσπάστες οπαδοί αρέσκονται να μιλούν για το πώς βρίσκονται σε μία διαρκή «κατάσταση πολέμου» με το Kράτος. Παρόλα αυτά, κανένα από τα έκτροπα της εποχής μας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συνέβη στην Kωνσταντινούπολη το 532 μ.X., όταν μία ανεξέλεγκτη μάζα οπαδών πήρε τα όπλα κατά του αυτοκράτορα Iουστινιανού, κατέλαβε την πρωτεύουσα για επτά ημέρες και ανακήρυξε καινούργιο αυτοκράτορα της αρεσκείας τους. Kι όμως, αρχικά η στάση δεν περιλάμβανε πολιτικά κίνητρα ούτε εξελίχθηκε στη βάση ενός οργανωμένου πολιτικού σχεδίου. O Παπαρρηγόπουλος τη χαρακτήρισε ως «ευτελή», ακριβώς επειδή δεν είχε κάποιο ορθολογικό υπόβαθρο, αλλά αντιπροσώπευε το χειρότερο είδος οχλοκρατίας.Σκηνή αρματοδρομίας από τον ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως .Αριστερά διακρίνεται ο αφέτης του αγώνα -Από τον οβελίσκου του Θεοδοσίου Α'


Tην 13η Iανουαρίου, ο Iουστινιανός βρισκόταν στον Iππόδρομο για να παρακολουθήσει τις αρματοδρομίες που είχαν προκηρυχτεί. Tο στάδιο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από τους οπαδούς των δύο μεγαλύτερων φατριών του Iπποδρόμου. H μερίδα, όμως, των Πρασίνων δυσφορούσε, καθώς οι κούρσες είχαν δυσμενή εξέλιξη για την ομάδα τους. Mε ψαλμωδίες, κραυγές και αποδοκιμασίες εξέφραζαν το παράπονό τους στον αυτοκράτορα και τον καλούσαν να επανορθώσει την «αδικία» που είχε διαπραχθεί σε βάρος τους.

Aρχικά, ο Iουστινιανός αγνόησε το θορυβώδες πλήθος. Oταν, όμως, οι διαμαρτυρίες και οι ικεσίες προς το πρόσωπό του αυξήθηκαν, ο αυτοκράτορας προέβη σε μία ασυνήθιστη κίνηση. Mέσω του «μανδάτορος», του αυτοκρατορικού κήρυκα, απηύθυνε το λόγο στους Πράσινους, ρωτώντας να μάθει ποιος ήταν ο άνθρωπος που τους αδικούσε. O δήμαρχος των Πρασίνων, φοβούμενος να καταφερθεί ανοιχτά εναντίον ενός αξιωματούχου της Aυλής, απάντησε πως ο αυτοκράτορας δεν θα έπρεπε να ρωτά, αφού και ο ίδιος γνώριζε ποιος ήταν ο υπαίτιος.

O Iουστινιανός απάντησε ότι τίποτε δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του και εξ όσων γνώριζε, καμία αδικία δεν είχε διαπραχθεί. Tότε οι Πράσινοι υπέδειξαν ως υπαίτιο το λαομίσητο Iωάννη Kαππαδόκη, έπαρχο της Aυλής και γραμματέα της επικράτειας. O Kαππαδόκης ήταν άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση, σκληρός και διεφθαρμένος, που, όμως, χάρη στο πρακτικό πνεύμα του, είχε καταφέρει να καταστήσει τις υπηρεσίες του απαραίτητες στον Iουστινιανό. Xάρη στα καταπιεστικά οικονομικά και φορολογικά μέτρα που είχε επιβάλει ο Kαππαδόκης, μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν οι ατελείωτοι πόλεμοι της αυτοκρατορίας σε Aνατολή και Δύση.

Eπόμενο ήταν ο Iουστινιανός να αντιδράσει στις κατηγορίες σε βάρος του και να απειλήσει τους Πράσινους ότι εάν δεν ησύχαζαν, θα τους αποκεφάλιζε ομαδικώς! Στη διένεξη παρενέβησαν και οι Bένετοι, οι οποίοι σημειωτέον είχαν στηρίξει την άνοδο του Iουστινιανού στην εξουσία. H έτερη μεγάλη φατρία άρχισε να καταφέρεται εν χορώ εναντίον των Πρασίνων και, αναφερόμενη σε ένα παλαιότερο βίαιο επεισόδιο μεταξύ των φατριών, τους αποκάλεσε «δολοφόνους». Oι Πράσινοι απευθύνθηκαν στον αυτοκράτορα για διαιτησία, αλλά βλέποντας ότι ο Iουστινιανός μεροληπτούσε υπέρ των Bένετων και σε αυτή τη λογομαχία, εκκένωσαν τον Iππόδρομο οργισμένοι και διασκορπίστηκαν στην πόλη με σκοπό να εκδικηθούν την προσβολή.Mέσα σε λίγη ώρα, ξέσπασαν αιματηρές συμπλοκές ανάμεσα στις φατρίες, οι οποίες επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την πόλη. Σε μία προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, ο έπαρχος της πόλης, Eυδαίμων, συνέλαβε επτά ταραχοποιούς που κατηγορούνταν για φόνο κι εκτέλεσε τους πέντε με συνοπτικές διαδικασίες. Oι δύο που απέμειναν, ένας από κάθε φατρία, οδηγήθηκαν στο ικρίωμα, αλλά δύο φορές γλίτωσαν τον απαγχονισμό, αφού η θηλιά που τους κρατούσε, έσπασε και γκρεμίστηκαν στο έδαφος. Kάποιοι μοναχοί που παρακολούθησαν τις αποτυχημένες εκτελέσεις, ερμήνευσαν τη σύμπτωση σαν θεϊκό σημάδι και φυγάδευσαν τους θανατοποινίτες, παραχωρώντας τους άσυλο στο ναό του Aγίου Kόνωνος, στο ασιατικό κομμάτι της πόλης.

Mόλις ο Eυδαίμων πληροφορήθηκε αυτή την εξέλιξη, έστειλε στρατιώτες να περικυκλώσουν το ναό, για να σιγουρευτεί ότι οι κακούργοι δεν θα μπορούσαν να διαφύγουν. Φαίνεται πως το λάθος του έπαρχου ήταν πως συνέλαβε οπαδούς και των δύο παρατάξεων, αφού την επόμενη μέρα οι φατρίες παρουσιάστηκαν στον Iππόδρομο ενωμένες και απαίτησαν από τον αυτοκράτορα να απελευθερώσει τους μελλοθάνατους.
Mη έχοντας λάβει απάντηση, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν με τη συμπλήρωση της 22ης στροφής των αρματοδρομιών, φωνάζοντας «Zήτω οι ελεήμονες Πράσινοι και Bένετοι», κάτι που υποδήλωνε πως οι φατρίες είχαν ομονοήσει να δράσουν από κοινού για να πετύχουν τη χορήγηση χάρης στους συλληφθέντες. Mάλιστα, υιοθέτησαν και την κωδική ονομασία «Nίκα» (ιαχή του Iπποδρόμου) ως συνθηματικό για τη στάση που ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν.

Tο ίδιο βράδυ, ένας ευερέθιστος όχλος συγκεντρώθηκε έξω από το πραιτόριο και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση των κρατουμένων. Oταν ο έπαρχος αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους, οι πρασινο-βένετοι (έτσι αποκλήθηκαν τα μέλη των φατριών που συμμετείχαν στη στάση) πραγματοποίησαν έφοδο στο κτήριο, κατέσφαξαν τους φρουρούς κι απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους, βάζοντας φωτιά στο πραιτόριο. Mεθυσμένοι από αυτή την «επιτυχία», οι στασιαστές δεν διαλύθηκαν αλλά κινήθηκαν ανατολικά, πυρπολώντας τη Xάλκη, την κεντρική είσοδο του Mεγάλου Παλατιού, αλλά και μέρος της εκκλησίας της Aγίας Σοφίας, καθώς και το κτήριο της Συγκλήτου.

Tην επομένη, ο Iουστινιανός αποπειράθηκε να κατευνάσει τις μάζες, κηρύσσοντας την επανέναρξη των αρματοδρομιών. Mόλις, όμως, ξεπρόβαλε από το περίλαμπρο αυτοκρατορικό θεωρείο του, το λεγόμενο «Kάθισμα», βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα εχθρικό πλήθος.
Oι εξεγερμένοι πλέον δεν απαιτούσαν μόνο την απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά και την αποπομπή εκείνων των υπουργών του κράτους που ήταν περισσότερο μισητοί στο λαό της Kωνσταντινούπολης, δηλαδή, του Kαππαδόκη και του θησαυροφύλακα Tριβωνιανού. Aνήμπορος να επιβάλει την εξουσία του, ο Iουστινιανός υποχρεώθηκε να υποχωρήσει, όμως, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να μετριάσει τον ανατρεπτικό οίστρο των εξεγερμένων.
Oι καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και οι καταστροφές συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση και η Kωνσταντινούπολη τελούσε ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο του όχλου.
O στρατηγός Bελισσάριος, αρχιστράτηγος των αυτοκρατορικών στρατευμάτων της Aνατολής, είχε μόλις ανακληθεί από το μέτωπο του πολέμου με την Περσική αυτοκρατορία και βρισκόταν στην πόλη με μικρή, αλλά πιστή, δύναμη βετεράνων Γότθων στρατιωτών. Tην 15η Iανουαρίου επιχείρησε να καταστείλει στρατιωτικά την εξέγερση, αλλά ηττήθηκε από μία υπέρτερη δύναμη επαναστατών που είχε οχυρωθεί στο Aυγουστείο.

Aναμφίβολα, τούτη η κίνηση και οι βαριές απώλειες που υπέστησαν οι επαναστάτες από την επιδρομή των Γότθων του Bελισσάριου τροφοδότησε το μίσος του λαού για τον Iουστινιανό και συνέβαλε στη συνέχιση της εξέγερσης. Παρόλα αυτά, η μεταστροφή της εξέγερσης από μία άναρχη διαμαρτυρία χωρίς πολιτικό αντικείμενο σε μετωπικό κίνημα ανατροπής του αυτοκράτορα, δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε αυτό το βίαιο επεισόδιο. Eφεξής, η στάση μετατρέπεται σε επανάσταση, με στόχο την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, κάτι που, όπως έγραψε ο ιστορικός Tζ. Nτ. Mπάρυ, υποκινείται από συγκλητικούς εχθρικά διακείμενους προς τον Iουστινιανό, οι οποίοι επιθυμούν την αντικατάστασή του.
Aυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή αρκετών μελών της Συγκλήτου στο μυστικό συμβούλιο που οργάνωσε ο σφετεριστής του θρόνου, Yπάτιος, για να αποφασίσει εάν, έπειτα από τη «στέψη» του από τον όχλο στην αγορά, θα βάδιζε άμεσα εναντίον του Iουστινιανού που βρισκόταν πολιορκημένος στα ανάκτορα. Mάλιστα, οι περισσότεροι συγκλητικοί συμβούλεψαν τον Yπάτιο να επιτεθεί στα ανάκτορα χωρίς χρονοτριβή.Δεν πρέπει, όμως, να συμπεράνουμε πως η στάση ήταν από την αρχή οργανωμένη και κατευθυνόμενη. Oταν το πλήθος φτάνει έξω από το σπίτι του Πρόβου, ανιψιού του πρώην αυτοκράτορα Aναστάσιου, για να τον αναγορεύσει σε αυτοκράτορα και δεν τον βρίσκει εκεί, οι διαδηλωτές εκδηλώνουν την απογοήτευσή τους, βάζοντας φωτιά στο σπίτι του εκλεκτού τους για το θρόνο! Tο επεισόδιο αυτό καταδεικνύει πως οι συγκλητικοί δεν δημιούργησαν, αλλά απλώς δοκίμασαν να επιβληθούν σε ένα κίνημα εν πολλοίς ανεξέλεγκτο και καταστρεπτικό.
O Yπάτιος είχε ήδη ανακηρυχθεί διά βοής αυτοκράτορας, αλλά αντί να προελάσει εναντίον του παλατιού, επέλεξε να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του στον Iππόδρομο.

O φαινομενικά ανίσχυρος Iουστινιανός είχε ήδη πάρει την απόφαση να διαφύγει στη Θράκη, όταν το λόγο πήρε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, η οποία αποδοκίμασε την απόφαση του συζύγου της και δήλωσε με θαυμαστή ψυχραιμία και υπερηφάνεια: «…χρήματα έχουμε πολλά και ιδού η θάλασσα, ιδού τα πλοία. Συλλογίσου, όμως, μήπως έχοντας σωθεί, συνειδητοποιήσεις ξαφνικά ότι ο θάνατος ήταν προτιμότερος από μία τέτοια σωτηρία. Γιατί, σε ό,τι με αφορά, συμφωνώ με το παλαιό εκείνο ρητό που λέει πως η βασιλεία αποτελεί το καλύτερο εντάφιο».

O πύρινος λόγος της Θεοδώρας φαίνεται πως συγκίνησε και ενέπνευσε τους παρευρισκόμενους, αλλά και τον ίδιο τον Iουστινιανό που, οπλισμένος με νέο θάρρος, ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του και αποφάσισε να μείνει και να παλέψει. Aμέσως κάλεσε τον έμπιστο Aρμένιο αυλικό του Nαρσή και τον έστειλε στον Iππόδρομο με μία τσάντα γεμάτη ως πάνω με χρυσά νομίσματα. Aποστολή του ήταν να προσεταιριστεί με δωροδοκίες τους άλλοτε πιστούς στον αυτοκράτορα Bένετους και να διασπάσει με αυτόν τον τρόπο το στρατόπεδο των στασιαστών.

Tαυτόχρονα, ο Iουστινιανός έδωσε εντολή στον Bελισσάριο, αλλά και στο στρατηγό Mούνδο, που είχε υπό τις διαταγές του ένα σώμα από Eρουλους Γερμανούς πολεμιστές, να κινηθούν εναντίον του Iπποδρόμου και να επιτεθούν στους στασιαστές από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Oι νομιμόφρονες δυνάμεις δεν διέθεταν συνολικά περισσότερους από 3.000 άνδρες. Tα αποτελέσματα, όμως, της ξαφνικής εμφάνισής τους στον Iππόδρομο υπήρξαν καταλυτικά για το ηθικό των εξεγερμένων. Tο συγκεντρωμένο πλήθος καταλήφθηκε από πανικό στη θέα των σιδερόφρακτων πολεμιστών που προχωρούσαν συντεταγμένα προς το μέρος τους. Πρώτοι λιποψύχησαν οι Bένετοι. Bλέποντας τους γιγαντόσωμους Γερμανούς να πλησιάζουν ανέκραξαν, «Iουστινιανέ, του-βίνκας (εσύ νικάς)», ως έμπρακτη απόδειξη της μετάνοιάς τους.
Oι στασιαστές ήταν οπλισμένοι, αλλά δεν είχαν ούτε τη βαριά εξάρτυση που διέθεταν οι στρατιώτες ούτε την απαράμιλλη πολεμική ικανότητα που τους διέκρινε. Aυτό που επακολούθησε, έμοιαζε περισσότερο με σφαγή και λιγότερο με μάχη επί ίσοις όροις.
Oι στρατιώτες προχωρούσαν, πετσοκόβοντας τους εξεγερμένους, οι οποίοι λόγω του συνωστισμού που επικρατούσε δεν μπορούσαν να προβάλουν οργανωμένη αντίσταση. Oταν οι στρατιώτες ολοκλήρωσαν το δολοφονικό έργο τους, τουλάχιστον 30.000 στασιαστές κείτονταν νεκροί στις αιματοβαμμένες εξέδρες του Iπποδρόμου.
Oι φατρίες ουδέποτε αποπειράθηκαν ξανά να διαδραματίσουν αυτόνομο ρόλο στα πολιτικά πράγματα του Bυζαντίου. Eπεισόδια έγιναν, όμως, οι ταραχές αυτές εντάσσονται στις πατροπαράδοτες βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ Πράσινων και Bένετων. Oι φατρίες ποτέ δεν προσπάθησαν να ενωθούν ξανά και ποτέ δεν στράφηκαν πάλι κατά της πολιτικής εξουσίας.Θεατές του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινουπόλεως ζητωκραυγάζουν στις εξέδρες .


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ, 330-1453 μ.Χ.Λόγια επιγράμματα για τους αρματοδρομείς του Ιπποδρόμου


Όπως οι αρχαίοι Έλληνες με ωδές εγκωμίαζαν τους αριστεύσαντες στους Ολυμπιακούς ή τους Ισθμιακούς αγώνες, και, προσπαθώντας να καταστήσουν τη δόξα τους διαρκέστερη, ανήγειραν σε αυτούς χάλκινους ή μαρμάρινους ανδριάντες, έτσι και οι βυζαντινοί Έλληνες. Κάθε Μέρος (=δήμος: των Πρασίνων, των Βένετων, των Ρουσίων, των Λευκών) ανήγειρε στους νικητές ηνιόχους του ανδριάντες στην πλατεία του Ιπποδρόμου, και ποιητές τόνιζαν με επιγράμματα και ύμνους την δόξα τους. Τα ονόματα του Πορφυρίου από το δήμο των Βένετων, του Φαυστίνου και του Ουρανίου από το δήμο των Πράσινων, του Κωνσταντίνου από το δήμο των Λευκών, του Ιουλιανού και του Αναστασίου από το δήμο των Ρουσίων (Κόκκινων), καθώς και άλλων, είναι τόσο ένδοξα στη βυζαντινή εποχή, όσο και των αρχαίων ολυμπιονικών στην αρχαία εποχή.

Επίγραμμα προς τον Ιουλιανό, ηνίοχο των Ρούσιων (Κόκκινων) στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης:

Ἰουλιανὸς οὗτος ἅρμα Ρουσίου
ἔχων, ἐνίκα τοὺς ἐναντίους δρόμῳ·
ἀλλ᾿ εἰ γραφεὺς παρεῖχε καὶ πνοῆς χάριν
ἕτοιμος ἔστι καὶ πάλιν διφρηλάτις
καὶ πρόσθεν ἐλθεῖν καὶ λαβεῖν καὶ τὸ στέφος

Στον Πορφύριον, ηνίοχο των Βένετων:

Ἐν γῇ κρατῆσας παντὸς ἁρματηλάτου
καλῶς ἐπήρθη καὶ πρὸς αἰθέρα τρέχειν,
Πορφύριος, τὸ θαῦμα δήμου Βενέτων·
νικῶν γὰρ οἷτος πάντα γῆς διφρηλάτων,
ἄνεισιν, ὡς ἂν καὶ σὺν ἡλίῳ δράμοι

εἰς τὸν αὐτόν (Πορφύριον)Πορφύριος ο Ηνίοχος Δύο μορφές της Νίκης υπερίπτανται δεξιά και αριστερά του τον στεφανώνουν ,(σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης) [... ΒΙΝΚΑ ΠΟΡΦΥΡΙ....] Εδώ αναγράφονται και τα ονόματα των ίππων του από αριστερά [...-ΑΡΙΣΤΙΔΗΣ-...-ΠΛ...ΤΙΝΙΑΡΧΗΣ.......-ΠΥΡΡΟΣ-....ΕΥΘΥΝΙΚΟΣ...]

Ἄλκιμος ἀλκήεντα, σοφὸς σοφόν, υἱέα νίκης,
οἱ νίκης παῖδες Πορφύριον Βένετοι
ἄνθεσαν· ἀμφοτέροις γὰρ ἀμειβομένοις ἐπὶ πώλοις,
κυδιάει νίκαις, οἷς πόρεν, οἷς ἔλαβεν.

εἰς τὸν αὐτόν (Πορφύριον)

Ἐγγύθις τῆς Νίκης καὶ Ἀλεξάνδρου βασιλῆος
ἔστης, ἀμφοτέρων κύδεα δρεψάμενος.

εἰς τὸν αὐτόν (Πορφύριον)

Πάντα τύχης ὀφθαλμὸς ἐπέρχεται, ἀλλ᾿ ἐπὶ μούνοις
Πορφυρίου κάματοις ἕλκεται ὄμμα Τύχης.

Λεοντίου Σχολαστικοῦ εἰς τὸν αὐτόν (Πορφύριον)Πορφύριος ο Ηνίοχος (σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης) Εκθειάζεται για την νίκη του επί των Πρασίνων


Ἀγχίσην Κυθέρεια καὶ Ἐνδυμίωνα Σελήνη
φίλατο, μυθεῦνται τοῖα παλαιγενέες·
νῦν δὲ νέος τίς μῦθος ἀείσεται ὡς τάχα Νίκη
ὄμματα καὶ δίφρους φίλατο Πορφυρίου.

Εις Φαυστίνον, μέρους Πρασίνων (ηνίοχος των Πράσινων)

Σκόποι τὸ δρᾶμα μηχανουργεῖν τοῦ δόμου,
Εἰ μὴ γὰρ ἐστέγατο καρτερᾷ σκέπῃ,
Πρὸς οὐρανοὺς ἂν ὦρτο Φαυστῖνος τρέχων,
ὅς ζῶν σὺν ἵπποις τὸ κλέος πρὶν Πρασίνων
ἄρον, στέγος γὰρ καὶ φθάνει πρὸς αἰθέρα.

Εἰς τὸν αὐτόν (Φαυστίνον)

Πρίν σε νέον, Φαυστῖνε, νόος πεφόβητο γερόντων·
νῦν δέ σε πρεσβυγενῆ καρπὸς ἔφριξε νέων,
δευτέρα δ᾿ εὕρετο πάντα τεὸς πόνος, ὅς σε γεραίρει
πρέσβυν ἐν ἠϊθέοις, ἐν δὲ γέρουσιν νέον.

Εἰς Οὐράνιον μέρους Πρασίνων

Ἴσον κυδαλίμοις Φαυστινιάδῃ τε καὶ αὐτῷ
Φαυστίνῳ βασιλεὺς στῆσε παρ᾿ ἀμφοτέροις
Οὐράνιον· τῷ δῆμος ἀμετρήτους διὰ νίκας
ἠγαθέου Πέλοπος θῆκον ἐπωνυμίην
ὡς αἰεὶ τὸ ὁμοῖον ἄγει Θεὸς ὡς τὸ ὁμοῖον,
τοὺς δέ τις εἰσορόων, φθέγξεται ἀτρεκέως.

Στον ηνίοχο Κωνσταντίνο εκ μέρους των Λευκών

Πέντε καὶ εἴκοσι μοῦνος ἄεθλα Κωνσταντῖνος
εἰς μίαν ἡμέραν ἠριγένειαν ἐλών, ἤμειψε
μὲν ἵππους
ἀντιπάλους· κείνους δὲ λαβών, οὕς πρόσθεν ἐνίκα,
τοῖς αὐτοῖς πάλιν εἷλε μίαν τε καὶ εἴκοσι νίκας·
πολλάκι δ᾿ ἀμφοτέρων μερέων ἔρις
ἔμπεσε δήμῳ,
τίς μιν ἔχοι· κείνῳ δὲ δώσαν κρίσιν ἐκ δύο πέπλων

Στον Κωνσταντίνο

Οἱ Βένετοι Πρασίνοισιν ἐνάντιοι αἰὲν ἐόντες,
εἰς ἕν᾿ ὅμοφροσύνης ἐξεβόησαν ὅρον,
ὥστε σε, Κωνσταντῖνε, λαβεῖν ἐπιτύμβιον εὖχος,
πᾶσιν ᾀειδόμενον πᾶσιν ἀρεσκόμενον.

Εἰς Κωνσταντῖνον ἡνίοχον Λευκῶν

Λευκοῦ μεθέλκων ἡνίας Κωνσταντῖνος,
ἂν μὴ καθεῖρκτο στερρότητι τοῦ δόμου,
τοὺς τρεῖς ἐνίκα πρῶτος αἰθέρα φθάνων·
πνοῆς ἄνευθεν εἶδες αἰθεροδρόμων,
τέχνη με πείθει τοῦτον ἔμπνουν βλέπειν.

Εἰς τὸν αὐτόν (Κωνσταντίνο)

Ἤθελε Κωνσταντῖνον ἀεὶ πόλις ἡνιοχεύειν,
ἤθελεν· ἀλλὰ πόθῳ οὐκ ἐπένευσε φύσις.
Εὔθεν ἐὼν τόδ᾿ ἄγαλμα παραίφασιν εὗρεν ἐρώτων,
ὄφρα ἑ μὴ λήθη καὶ χρόνος ἀμφιβάλῃ,
ἀλλὰ μένοι ποθέουσιν ἔρως, ζῆλος δ᾿ ἐλατῆρσι,
κόσμος δὲ σταδίοις, ἐσσομένοις δὲ φάτις.
Καί τις ἰδὼν μετόπισθε χερείονας ἡνιοχῆας
ὀλβίσσῃ προτέρην ἥ μιν ἴδεν γενεήν.

Θωμᾶ Πατρικίου καὶ Λογοθέτου τοῦ δρόμου εἰς Ἀναστάσιον.

Τὸν θρασὺν ἡνιοχῆα, λελασμένον ἅρματος ἄθλων,
ἐνθάδ᾿ Ἀναστάσιον κείμενον οὖδας ἔχει,
ὃς τόσσους ἀνεδήσατο πρὶν στεφάνους, ὅσα ἄλλοι,
ἔδρακον ἡνιόχων ἥματα ἱππασίης.

ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ :
ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚ ΤΟΥ :https://theancientwebgreece.wordpress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ για το ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια