Έντονο διεθνές ενδιαφέρον για την πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας

To ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ έχει προσελκύσει η είδηση της ανακάλυψης μια πήλινης πλάκας επί της οποίας βρίσκονται 13 στίχοι από τη ραψωδία Ξ της Οδύσσειας.

Το ΒΒC στέκεται στις εκτιμήσεις του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις οποίες η πήλινη αυτή επιγραφή ίσως να συνιστά το αρχαιότερο γραπτό αρχείο του ομηρικού έπους που έχει ποτέ βρεθεί στην Ελλάδα.

Στην εκτίμηση των αρχαιολόγων ότι το εύρημα ίσως συνιστά το αρχαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της Οδύσσειας του Ομήρου εστιάζει και το Reuters που εξηγεί ότι στην πλάκα βρίσκονται χαραγμένοι 13 στίχοι από τη 14η Ραψωδία της Οδύσσειας όπου ο Οδυσσέας απευθύνεται στον επιστήθιο φίλο του Εύμαιο. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν το εύρημα στη Ρωμαϊκή εποχή , πιθανότατα πριν από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί σίγουρα όμως πρόκειται για μία μεγάλη αρχαιολογική, επιγραφική και ιστορική ανακάλυψη».

Στο σημαντικό αυτό εύρημα αναφέρεται και το ραδιοτηλεοπτικό βελγικό δίκτυο RTBF. «Η ανακάλυψη της πλάκας του 3ου αιώνα στην Ελλάδα, είναι ίσως το παλαιότερο γραπτό δείγμα της Οδύσσειας», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που παραθέτει τμήμα της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.«Η παλαιότερη εκδοχή της Οδύσσειας του Ομήρου» είναι ο τίτλος της ισπανικής «La Vanguardia», η οποία αναφέρεται στο περιεχόμενο των στίχων οι οποίοι περιγράφουν την ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο.

Πηγή: Καθημερινή

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε πως το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει λόγο για «πρώτη εκτίμηση» και εφόσον επιβεβαιωθεί «…τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως.»

Ακόμη όμως και να επιβεβαιωθεί η ηλικία της πήλινης πλάκας (στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ), δεν πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών. Το αρχαιότερο σωζόμενο γραπτό της Οδύσσειας, είναι ένας πάπυρος που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και γράφτηκε περίπου το 285–250 πΧ, δηλαδή μισή τουλάχιστον χιλιετία πριν το εύρημα στην Ολυμπία.Μια ακόμη περίπτωση είναι αυτή του παπύρου που περιέχει αποσπάσματα της Ιλιάδας και χρονολογείται στο 2ο αιώνα μΧ, δηλαδή περίπου έναν αιώνα πριν τη πήλινη πλάκα της Ολυμπίας. Βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου.Με σημερινό της (12/7) δημοσίευμα, η La Repubblica, αναφέρει πως επικοινώνησε με την Ελληνική Πρεσβεία, όπου διευκρινίστηκε πως επρόκειτο για λάθος διατύπωση και πως η ανακάλυψη αφορά την αρχαιότερη επιγραφή ομηρικού κειμένου σε πήλινη πινακίδα. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως αρχικά η ανακάλυψη παρουσιάστηκε ως κάτι μοναδικό, αλλά πολλοί αναγνώστες επισήμαναν πως υπάρχουν πολύ παλαιότερα κείμενα της Οδύσσειας γραμμένα σε πάπυρο.

Συμπέρασμα
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την εύρεση «πήλινης πλάκας που διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως» είναι λανθασμένη διότι ομηρικά κείμενα σώζονται ήδη από το 3ο αιώνα πΧ. Αυτό που μας προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός πως σχεδόν το σύνολο των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ, υιοθέτησαν άκριτα την τοποθέτηση του ΥΠΠΟ, δίχως να προσπαθήσουν να τη διασταυρώσουν.

ellinikahoaxes.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια