Η απελευθέρωση της Λήμνου

8 Οκτωβρίου 1912: Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στο Μούδρο της Λήμνου, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Θα απελευθερώσουν το νησί την επόμενη μέρα.

Η Λήμνος επιλέχθηκε σαν βάση των Συμμάχων από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, έναν από τους σπουδαιότερους ηγέτες του 20ού αιώνα, καθώς εκείνος εκτίμησε την καθοριστική γεωγραφική της θέση – όπως άλλωστε είχαν κάνει από την αρχαιότητα, ήδη από την εκστρατεία της Τροίας, οι αρχαίοι Ελληνες.

Ο Τσώρτσιλ πέρασε αρκετό καιρό στην Λήμνο, και μάλιστα σήμερα στο χωριό Πορτιανού υπάρχει το σπίτι που τον φιλοξένησε, ενώ στο λαογραφικό μουσείο του χωριού μπορεί κανείς να δει την πολυθρόνα όπου αγαπούσε να κάθεται.
Ο Αγγλος εκτίμησε το νησί και έστησε εκεί το στρατηγείο του για να επιχειρήσει ένα από τα σχέδιά του: Οι Σύμμαχοι εκστράτευσαν το 1915, με βάση τη Λήμνο προς την Καλλίπολη, στην απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας, με στόχο την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελλίων. Ο Συμμαχικός Στρατός και Στόλος, Βρετανοί, Γάλλοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες είχαν στρατοπεδεύσει στο Μούδρο, ώστε στις 15 Απριλίου να ξεκινήσουν για το μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Η εκστρατεία της Καλλίπολης καταγράφηκε ως μια μεγάλη ήττα του Ουίνστον Τσώρτσιλ και στο πεδίο των μαχών πολλοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους… Η Λήμνος λειτούργησε ως εφαλτήριο για τους πονεμένους, ενώ η γη του νησιού δέχθηκε για πάντα στα σπλάχνα της τους «ηρωικώς πεσόντες», στα δύο Συμμαχικά Νεκροταφεία, του Μούδρου και του Πορτιανού.


Με πληροφορίες από sansimera.gr και blog.terrabook.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια