Εκδήλωση μνήμης για τον Αυστραλό που έσωσε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό ακυρώθηκε η προγραμματισμένη ετήσια εκδήλωση στο Ballarat που θα άνοιγε να με την επιμνημόσυνη δέηση για τον George Treloar.
Θα ακολουθούσαν ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, ποντιακοί χοροί ως αναγνώριση της βοήθειας που πρόσφερε ο George Devine Treloar, σε χιλιάδες πρόσφυγες να εγκατασταθούν στη βόρεια Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό τους και την Καταστροφή της Σμύρνης το 1920.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας (μέσω Zoom) θα γίνει φέτος μια πιο σύντομη εκδήλωση με σύντομες ομιλίες και μία κατάθεση στεφάνου από τη δήμαρχο του Μπάλαρατ Cr Samantha McIntosh.

Η κ. Λίτσα Αθανασιάδη, υπεύθυνη της Επιτροπής Μνήμης George Treloar, θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη δημιουργία και προβολή του ντοκιμαντέρ της ζωής του George Treloar και του Μνημείου από τον σκηνοθέτη John Irwin.

Η κ. Αθανασιάδη δήλωσε πως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής να προβάλει την ιστορία του George Treloar στο ευρύτερο κοινό.

«Στόχος της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ είναι να μη σβήσουν αυτές οι μνήμες των προσφύγων που πολλοί απόγονοί τους ζουν σήμερα στη Διασπορά συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας.

Σημαντικό επίσης είναι να μη περάσει στη λήθη και ο George Treloar. Ανυπομονούμε για τη διάθεση του ντοκιμαντέρ σε Ελλάδα και Αυστραλία» είπε.
Μπορείτε να συμμετέχετε ηλεκτρονικά στη φετινή επιμνημόσυνη δέηση εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον σας στον παρακάτω σύνδεσμο Eventbrite https://www.eventbrite.com.au/e/the-george-devine-treloar-memorial-annual-commemorative-service-2020-registration-118313034471

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Αθανασιάδη στο κινητό 0421 804 968 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου litsa007@hotmail.com

Υπενθυμίζουμε ότι τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αυστραλού στρατιωτικού και ανθρωπιστή George Treloar, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στη γενέτειρά του, Ballarat. Πρόκειται για τον άνθρωπο, που με την ιδιότητα του Ύπατου Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες στη Μακεδονία και τη Θράκη, έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, το διάστημα 1922-1926. Από αυτόν, μάλιστα, πήρε το όνομά του ο οικισμός Θρυλόριο του Νομού Ροδόπης.

Το μνημείο τοποθετήθηκε στο Sturt Street Gardens, του Ballarat, ενώ το άγαλμα, που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Lis Johnson, αναπαριστά τον Τζορτζ Τρελόαρ με μια μικρή προσφυγοπούλα.

«Μιλάμε για έναν άνθρωπο που είχε τις ικανότητες την κατάλληλη στιγμή να σώσει 108.000 Χριστιανούς πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα.

*Ο Jim Claven είναι ιστορικός, συγγραφέας και μέλος της Επιτροπής Μνήμης George Treloar. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο jimclaven@yahoo.com.au

ΠΗΓΗ: https://neoskosmos.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια