ΠΙΣΩ
Νίκος Θ. Καντζούρας

Μηχανολόγος μηχανικός

Το ζήτημα της αυτοδιάθεσης και αυτονομίας του Πόντου φαντάζει σαν ουτοπία ή εξωπραγματικό για τον μέσο Έλληνα που δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τη σημερινή κατάσταση σε αυτή τη περιοχή της αποκαλούμενης Τουρκίας και θεωρεί ότι ο ελληνικός πληθυσμός στην ευρεία  περιοχή του Πόντου κατοικείται σήμερα από γηγενείς τούρκους.

Για το ζήτημα του εφικτού της αυτονομίας του Πόντου παραθέτω ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του έργου ΠΑΝΕΥΡΩΠΗ του Ρίχαρντ Κουντενχόβε – Καλέργη το 1923 σχετικά με το πραγματοποιήσιμο της ουτοπίας.

 

<<Όσο πιο μεγάλη έλλειψη φαντασίας έχει ο πολιτικός, τόσο μεγαλύτερο του φαίνεται το βασίλειο της ουτοπίας και τόσο μικρότερο το βασίλειο της δυνατότητας. Η παγκόσμια ιστορία έχει περισσότερη φαντασία από τις μαριονέτες της και αποτελείται από μία αλυσίδα εκπλήξεων, από πραγματοποιημένες ουτοπίες. Αν μια ιδέα παραμένει ουτοπία ή πραγματικότητα εξαρτάται συνήθως από τον αριθμό και την δραστηριότητα των οπαδών της>>.

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι η διακήρυξη,  από τον πρόεδρο Ερντογάν,  των δικαιωμάτων των εθνοτήτων που ζουν στη Τουρκία.  Στη συνέχεια να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων (που ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα καθοδήγησης και ενεργειών των κεμαλιστών τεκτόνων της μεγάλης Στοάς της Ανατολής)  συνοδευόμενη από την επαναφορά των ιδιοκτησιών και δικαιωμάτων τους. Αυτές οι ενέργειες θα έχουν τεράστιο οικονομικό όφελος καθόσον οι δύο από τις τρεις βιαίως εκδιωχθέντες εθνότητες (Έλληνες και Αρμένιοι) διαθέτουν πλούτο και διεθνείς πολιτικές επιρροές.

Σήμερα στη Τουρκία υπάρχουν πολλές εθνότητες. Οι δύο πλειοψηφούσες εθνότητες (με τουλάχιστον 20.000.000 μέλη η κάθε μια) είναι οι Ελληνογενείς και οι Κούρδοι. Και οι δύο έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την επιβεβλημένη ισλαμική θρησκεία και τη χρήση της τουρκικής γλώσσας από τους περισσότερους.

Το κύριο σώμα των Ελληνογενών διαμένει στη περιοχή του Πόντου. Ως Πόντο εννοούμε το περιγραμμένο παρ’ ολίγον κράτος που επρόκειτο να γίνει το 1917 με έκταση περίπου 180.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (η Ελλάδα έχει έκταση 133.000 τ.χλμ) και δεν υλοποιήθηκε λόγω της εγκαθίδρυσης του μπολσεβικισμού στη τότε Ρωσία. Η συνέχεια βέβαια με τη γενοκτονία και την εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών έφερε τον Πόντο στο τέλμα όσον αφορά τις πολιτιστικές αξίες και τα χαρακτηριστικά του.

Η άνοδος στην εξουσία του γεννημένου στον Πόντο Ερντογάν έδωσε κάποιες ανάσες για στοιχειώδη ατομικό αυτοπροσδιορισμό και γενική οικονομική άνοδο μέσα από τα τεράστια έργα υποδομής που έγιναν.  Έτσι μειώθηκε το εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα -κυρίως προς την Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη- αλλά και προς την Ευρώπη (κυρίως Γερμανία).

Σήμερα βλέπουμε ιστότοπους να έχουν χιλιάδες τραγούδια τα οποία αποκαλούν Ρωμέικα και είναι στη ποντιακή διάλεκτο (πχ. ο ιστότοπος  Asi Trabzon).  Βλέπουμε μουσικούς των περιοχών του Πόντου να τραγουδούν στη παραδοσιακή ποντιακή διάλεκτο και να μην υπάρχει φόβος φυλάκισης (όπως έγινε με τον ποντιακής καταγωγής  μουσικοσυνθέτη Fuat Saka στο παρελθόν).

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος των Ποντίων Ελλήνων στις πατρογονικές εστίες έφερε σε επικοινωνία τους ομιλούντες την ίδια γλώσσα και την αποδοχή της κοινής καταγωγής ανεξαρτήτου θρησκεύματος.

Λόγω των εκατομμυρίων ελληνογενών που ζουν στο Πόντο το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού χρηματοδότησε  την κινηματογραφική ταινία «Yuregine Sor – Ρώτα την καρδιά σου» με θέμα τη ζωή στον Πόντο και τον κρυπτοχριστιανισμό.

Με άλλα λόγια το θέμα του Πόντου είναι ζωντανό και υποβιβάζεται στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις και τον Τύπο  επειδή η δημιουργία αυτού του μεγάλου Ποντιακού κράτους θα άλλαζε την ξενόδουλη και υποτακτική καθεστηκυία τάξη στην Ελλάδα, καθόσον όλα τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσε (και επικρατεί) η προπαγάνδα της Ελληνο -Τουρκικής φιλίας όταν οι πραγματικοί Τούρκοι δεν μετρούν πάνω από 5.000.000 στη σημερινή Τουρκία (επί συνόλου 79.000.000 κατοίκων).

Οι πραγματικοί Τούρκοι στη Τουρκία είναι οι κεμαλιστές (κυρίως Μογγόλοι Τούρκοι και εξισλαμισμένοι Εβραιότουρκοι) που διοικούσαν μέχρι σήμερα και οι οποίοι ευθύνονταν για την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτούς αποκαθήλωσε από τα υψηλά κλιμάκια εξουσίας πρόσφατα ο Ερντογάν.

Ο Πόντος ως οικονομική οντότητα είναι αρκετά ισχυρή λόγω της πρωτογενούς του παραγωγής, της δυνατότητας αξιοποίησης του τουρισμού και των μεταναστών του στην Ευρώπη. Δεν λογαριάζουμε εδώ τους Πόντιους Έλληνες στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Το μόνο που δεν έχει είναι το πετρέλαιο, αλλά αυτό είναι εύκολη υπόθεση λόγω γειτνίασης με τη Ρωσία  με την οποία θα έχει στενές εμπορικές στο μέλλον.

Οι δράσεις που θα ακολουθήσουν για την έναρξη της  ημι-αυτονομίας του Πόντου, με τελικό στάδιο την αυτονομία, πρέπει να είναι οι παρακάτω:

 1. Προκήρυξη και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ημι – αυτονομία.
 2. Δημιουργία τοπικής κυβέρνησης.
 3. Κατάργηση του στρατού που υπάρχει εκεί σε πλήρη μορφή και κατάργηση στρατιωτικής θητείας για όλους.
 4. Ίδρυση πολιτοφυλακής.
 5. Κατάργηση εθνικής φορολογίας – Αντικατάσταση με δημοτική φορολογία.
 6. Προσθήκη της ποντιακής διαλέκτου ως επίσημης μαζί με την υπάρχουσα τουρκική.
 7. Διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα σχολεία για αυτούς που επιθυμούν χωρίς την παράλληλη διδασκαλίας της τουρκικής.
 8. Ίδρυση Τράπεζας του Πόντου για τη  διαχείριση  των εσόδων από τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
 9. Ανακατάταξη του δημοσίου,  χρηματοδοτούμενο πλέον από την Τράπεζα του Πόντου και τη δημοτική φορολογία, ως και χρηματοδότηση των έργων υποδομής μέσω της δημοτικής φορολογίας.
 10. Ελεύθερο εμπόριο χωρίς να υπόκειται σε κρατική νομοθεσία της Τουρκίας.
 11. Κατάργηση εισαγωγικών δασμών.
 12. Κατάργηση φόρου για μεγάλες επιχειρήσεις.
 13. Φόρος 10% για όλες τις υπόλοιπες.
 14. Επαναπατρισμός των χρημάτων των μεταναστών του Πόντου από την Ευρώπη με κίνητρα.
 15. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
 16. Ελεύθερη άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων με επαναφορά μνημείων και εκκλησιών στη παλιά χρήση και αλλαγή  ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
 17. Οργανισμός για προώθηση εξαγωγών. Προώθηση του τουρισμού και ειδικά του εκκλησιαστικού.
 18. Ίδρυση τοπικών δικαστηρίων αποκλειστικά στη ποντιακή διάλεκτο (για όσους το επιθυμούν) και απονομή δικαιοσύνης με εθιμικό δίκαιο.
 19. Αστυνομία-Λιμενικό υπό την ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης.
 20. Η εξωτερική πολιτική παραμένει τουρκική στο μέτρο που δεν επηρεάζει την αυτοδιάθεση του Πόντου.

Το κέρδος για την Τουρκία είναι τεράστιο καθώς δεν χρειάζεται να επενδύει χρήματα στη περιοχή και να έχει κόστος για τη λειτουργία του δημοσίου (στρατός, αστυνομία, λιμενικό και υπόλοιπες υπηρεσίες). Επίσης λόγω του μικρότερου μεγέθους της θα είναι πιο ευέλικτη και πιο δημοκρατική.

 

πηγή: infognomonpolitics

Ανάκτορα και κοινωνική συνοχή

«Ανάκτορα και κοινωνική συνοχή. Κατανοώντας την ανάδυση των Μινωικών ανακτόρων κατά τη διάρκεια της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Peter Tomkins (Εργαστήριο Wiener, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών), την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 18.30, στο κτίριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22). «Από τα πρώτα χρόνια […]

Διάγοντας την καλή ζωή στη Ρωμαϊκή Ανατολή: μαρτυρίες από ψηφιδωτά οικιών

Λεπτομέρεια από ψηφιδωτό της Αντιόχειας. Από τη δρα Christine Kondoleon Το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας διοργανώνουν την 25η διάλεξη εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη με τίτλο «Living the Good Life in the Roman East: The Evidence of Domestic Mosaics» («Διάγοντας την καλή ζωή στη Ρωμαϊκή Ανατολή: μαρτυρίες από ψηφιδωτά οικιών»). […]

Μεσαιωνική Ήπειρος: η νεώτερη έρευνα

Εξελίξεις και προοπτικές Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Μεσαιωνική Ήπειρος. Η νεώτερη έρευνα. Εξελίξεις και προοπτικές» διοργανώνουν ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς», στο πλαίσιο του εορτασμού 120 χρόνων από την ίδρυσή του, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα, στην αίθουσα του Συλλόγου (Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως), την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 και ώρα […]

Νέα δεδομένα για το ανάκτορο της θρυλικής Ιωλκού στο Διμήνι

Κάτοψη των πολύ εντυπωσιακών μεγάρων στο μυκηναϊκό Διμήνι Καινούργια δεδομένα που τεκμηριώνουν τη σημασία των μυκηναϊκών μεγάρων,  ηλικίας 3.500 χρόνων, που ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου, όπου ανιχνεύεται η θρυλική Ιωλκός, ανακοινώθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο. Οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης του μυκηναϊκού οικισμού που πραγματοποιήθηκαν […]

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ

Σημαντικό μέρος του αρχαίου θεάτρου της αρχαίας Θουρίας, το οποίο είχε εντοπιστεί το περασμένο έτος, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας, η οποία διενεργήθηκε το 2017 στην Αρχαία Θουρία, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας,  με τη διεύθυνση της ε.τ. Εφόρου Αρχ/των Δρος Ξένης Αραπογιάννη.​

Ο Τάφος των Λακεδαιμονίων στην Αθήνα.

Οι νεκροί Σπαρτιάτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελούσαν την σωματοφυλακή του βασιλιά Παυσανία, επί κεφαλής της Σπαρτιατικής δύναμης στον Πειραιά. Ο τάφος των Λακεδαιμονίων στον αρχαίο Κεραμικό αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα πολυάνδριων που έχουμε από την αρχαιότητα των Ελλήνων και είναι ένας σπάνιος και από τους ελάχιστους γνωστούς τάφους Σπαρτιατών της κλασικής εποχής […]

Ελληνικά αγάλματα βρέθηκαν στην Αντιόχεια Πισιδίας

Πέντε γλυπτά θεών βρέθηκαν στο ιερό του Μηνός “Ασκινού” στην αρχαία πόλη της Πισιδίας Αντιοχείας στην Μ.Ασία. Οι ανασκαφές κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη, ιδρυθείσα από τον Σέλευκο τον Νικάτορα πρίν το 280 π.Χ. , που βρίσκεται στη νότια επαρχία της περιφέρειας Isparta, αποκάλυψαν τα πέντε άθικτα γλυπτά σε έναν από τους προηγουμένως ανασκαμμένους αρχαιολογικούς […]

Σλαβομακεδόνες, Σλαβόφωνοι Μακεδόνες και μειονότητες

Οι Σλαβόφωνοι Μακεδόνες (όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα) είναι Μακεδόνες (Έλληνες δηλαδή) που όμως ομιλούν ένα σλαβικό ιδίωμα. Στην Δυτική Μακεδονία υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που μιλούν ακόμα και σήμερα στις καθημερινές συναναστροφές τους ένα σλαβικό ιδίωμα, το οποίο έμαθαν επί Τουρκοκρατίας λόγω της σλαβικής διεισδύσεως και της βίαιης επιβολής τους στους ως τότε Ελληνόφωνους […]